Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev aplicirao za članstvo u NATO, Rusija uložila veto na nacrt rezolucije SB UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2022

-

07:23

RAT U UKRAJINI Kijev aplicirao za članstvo u NATO, Rusija uložila veto na nacrt rezolucije SB UN
RAT U UKRAJINI Kijev aplicirao za članstvo u NATO, Rusija uložila veto na nacrt rezolucije SB UN - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 219. dan, a Rusija je, kako je najavljeno, formalno anektirala četiri dela Ukrajine - Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je Rusiju da sledi "veoma oštar" odgovor Kijeva.

Ključni događaji:

  • Strane se međusobno optužuju za napad na humanitarni konvoj u Zaporoškoj oblasti u kome je poginulo 25 osoba 
  •  Severni tok 1: Curenje gasa "verovatno" prestaje 3. oktobra
  • Putin potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti
  • Ukrajina predala zvaničnu prijavu za ulazak u NATO
  •  EU: Nikada nećemo priznati orkestrirane referendume

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.14 Zelenski: Imamo značajne uspehe na istoku, moramo da oslobodimo celu zemlju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je kontraofanzivne uspehe Ukrajine na istoku, jer se čini da se kijevske snage približavaju ponovnom preuzimanju ključnog grada Lajmana, koji je Moskva zauzela u proleće.

"Imamo značajne rezultate na istoku naše zemlje. O tome već ima dovoljno javnih informacija. Svi su čuli šta se dešava u Limanu u Donjeckoj oblasti. Ovi koraci nam mnogo znače. Moramo da oslobodimo celu našu zemlju i to će biti najbolji dokaz da međunarodno pravo i ljudske vrednosti ne može da prekrši nijedna teroristička država, čak ni tako drska kao što je Rusija", rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju javnosti.

 

 

22.31 Rusija stavila veto na nacrt rezolucije SB UN

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje "referendume" u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o pristupanju Rusiji.

Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik TASS-a.

Za rezoluciju su glasale Albanija, Britanija, Francuska, Gana, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, UAE i SAD.

U tekstu rezolucije osuđuje se postupak Rusije koja je "organizovala nezakonite takozvane referendume u regionima Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica". Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promenu statusa četiri regiona.

22.01 SAD traže da SB UN izglasa rezoluciju o osudi Moskve

Sjedinjene Američke Države tražiće večeras od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da glasa za nacrt rezolucije o osudi referenduma u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti za pripajanje Ruskoj Federaciji.

Dokument su pripremile SAD i Albanija i on sadrži optužbe protiv Moskve, prenosi TASS.

21.29  Kanada uvela sankcije zvaničnicima četiri oblasti u kojima su održani nepriznati referendumi

Kanadske vlasti uvele su danas sankcije protiv 35 zvaničnika iz Donjecke i Luganske Narodne Republike i Hersonske i Zaporoške oblasti, navodi se u saopštenju kanadske ministarke inostranih poslova Melani Džoli.

U saopštenju objavljenom na sajtu kanadske vlade, Džoli je navela da su sankcije uvedene zbog održavanja referenduma za pripajanje te četiri ukrajinske oblasti Ruskoj Federaciji.

21.01 Alarmi za opasnost širom Ukrajine

Alarmi oglasili su se skoro širom Ukrajine nakon što je predsednik Rusije potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti, koje je Rusija prethodno okupirala, i nakon što je u petak ujutro ubijeno više ljudi nakon što su ruske snage napale konvoj civila u blizini grada Zaporožja, prenosi Gardijan.

20.47 Zaharova: Gutereš nije ovlašćen da tumaci norme Povelje UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nije ovlašćen da se upušta u tumačenje normi Povelje UN i da daje pristrasne političke izjave, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, rusko Ministarstvo spoljnih poslova primilo je k znanju Guterešove pristrasne izjave od 29. septembra, posebno njegove navode da prisajedinjenje ovih teritorija Rusiji neće imati nikakvu pravnu snagu i zaslužuje osudu, preneo je TAS S.

"Želeli bismo da podsetimo da na osnovu člana 97. Povelje UN generalni sekretar ima ulogu glavnog administrativnog službenika Organizacije", istakla je Zaharova.

Gutereš je ranije saopštio da će bilo kakva odluka o pridruživanju ovih regiona biti ništavna, nevažeća i da je treba osuditi, ocenivši da se ovi referendumi ne mogu opisati kao istinsko izražavanje narodne volje.

20.31 Lavrov: Ozbiljno shvatiti Putinovu izjavu

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da treba ozbiljno shvatiti izjavu predsednika Vladimira Putina o posledicama odlaganja razgovora sa Kijevom.

Lavrov je podsetio da je Putin rekao da Moskva ne odbija razgovore, ali da oni koji odbijaju moraju da shvate da što ih više odlažu teže će biti postizanje dogovora, preneo je TASS.

Tanjug/AP/(Maxim Shemetov

 

19.46 Nemačka dobija više zahteva za vize od ruskih državljana

Prema izvoru iz nemačkog ministarstva spoljnih poslova, Nemačka beleži porast zahteva za vize od ruskih državljana nakon naredbe Vladimira Putina za mobilizaciju. Nemačke ambasade u zemljama koje su u susedstvu sa Rusijom zabeležile su takođe "naglo povećanje" zahteva za vize, rekao je izvor Rojtersu.

19.24 Blinken traži da SB UN osudi Rusiju zbog aneksije

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će Sjedinjene Američke Države zatražiti na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da Rusija bude osuđena zbog održavanja referenduma u četiri ukrajinske oblasti i proglašenja aneksije tih teritorija, prenosi Rojters.

Američki ambasador u UN Linda Tomas Grinfild izjavila je u utorak da će Vašington zajedno sa Albanijom predložiti rezoluciju koja će pozvati zemlje članice da ne priznaju bilo kakvu promenu u statusu Ukrajine i obavezati Rusiju da povuče svoje trupe iz te zemlje.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

18.44 Govor Putina na Crvenom trgu: Uradićemo sve da ojačamo bezbednost u četiri regiona

Predsednik Rusije Vladimir Putin se obratio građanima na Crvenom trgu u Moskvi, nakon što je ranije danas potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija okupirala. On je naveo da će "učiniti sve da bi se podigao nivo bezbednosti", u Hersonu, Zaporožju, Lugansku i Donjecku. Opširnije u posebnoj vesti.

18.36  Predsedavajući međunarodnog komiteta Dume: Zahtev za prijem u NATO - poziv na sukob najvećih sila

Zahtev za ubrzani prijem Ukrajine u NATO, koji je podneo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, zvuči kao poziv Alijansi da uđe u direktan oružani konflikt sa Rusijom, izjavio je danas predsedavajući međunarodnog komiteta ruske Dume Leonid Slucki.

Prema njegovim rečima, to je poziv na sukob između vodećih nuklearnih sila.

18.12 Kuleba: Za Ukrajinu se ništa ne menja

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da se za Kijev "ništa ne menja" i da će nastaviti da oslobađa svoju teritoriju koju je okupirala Rusija, nakon što je Putin proglasio pripajanje tih oblasti.

Kuleba je optužio ruskog predsednika da pokušava da "ugrabi teritorije koje čak ni fizički ne kontroliše na terenu".

18.05 London uveo sankcije i guvernerki centralne banke Rusije

Velika Britanija je danas zamrzla sredstva guvernerke ruske centralne banke Elvire Nabiuline i uvela joj zabranu putovanja, saopšteno je iz britanskog Forin ofisa.

Uvedene su i nove zabrane na izvoz usluga i robe, koja pogađaju „ranjive sektore ruske ekonomije”, a kao odgovor na to što je Rusija proglasila „nezakonitu aneksiju četiri regiona Ukrajine”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Britanije, prenela je agencija Rojters.

17.42 Zelenski: Spremni smo za dijalog s Rusijom, ali ne i sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman za dijalog sa Rusijom, ali da bi to bilo nemoguće učiniti sa sadašnjim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Ukrajina je bila i ostala lider u pregovaračkim naporima. Naša država je uvek nudila Rusiji da se postigne dogovor o suživotu pod jednakim, poštenim, pristojnim i poštenim uslovima. Očigledno je da je sa ovim ruskim predsednikom to nemoguće", rekao je Zelenski u video obraćanju, preneo je Gardijan.

Kako je rekao ukrajinski lider, spremni su za dijalog sa Rusijom, ali sa drugim predsednikom Rusije.

16.56 SAD uvele sankcije za stotine pojedinaca i kompanija iz Rusije 

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za stotine pojedinaca i kompanija iz Rusije, prenosi Rojters. Opširnije u posebnoj vesti.

16.23 Ukrajina predala zvaničnu prijavu za ulazak u NATO

Ukrajina je podnela zvaničan zahtev za ubrzani ulazak u NATO, rekao je predsednik Vladimir Zelenski nakon Putinove aneksije četiri ukrajinska regiona ranije u petak.

"Mi smo već de fakto saveznici. "De fakto, mi smo već dokazali kompatibilnost sa standardima Alijanse", rekao je Zelenski i dodao da Ukrajina aplicira da to potvrdi po de jure ubrzanoj proceduri.

15.40 Fon der Lajen: Aneksija četiri ukrajinska regiona ilegalna

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je navela da je pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji ilegalno i dodala da će okupirane teritorije ostati deo Ukrajine.

"Nezakonita aneksija koju je proglasio Putin neće promeniti ništa", napisala je ona na Tviteru.

15.36 EU: Nikada nećemo priznati orkestrirane referendume

Države članice EU jednoglasno su osudile, kako navode, "ilegalnu aneksiju ukrajinskih regiona Donjecka, Luganska, Zaporočkog i Hersonskog regiona od strane Rusije".

"Nikada nećemo priznati nelegalne referendume koje je Rusija orkestrovala kao pretekst za dalje nasilje nad ukrajinskom nezavisnošću", saopštile su države članice EU.

15.35 Evropska komisija: Strože procene na zahteve Rusa za vize

Evropska komisija danas je dala preporuku da zemlje članice EU daju "strože procene" zahteva Rusa za putne vize, posebno one koje su podnete iz trećih zemalja. Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da ne bi trebalo da se izdaju vize za one koji nameravaju da ostanu duže od 90 dana, napominjući da "mnogo ruskih državljana" napušta svoju zemlju zbog mobilizacije za rat sa Ukrajinom.

15.00 Putin potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti: "Ove teritorije ostaće zauvek deo Rusije" 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u današnjem obraćanju uoči ceremonije aneksije četiri ukrajinske oblasti pozvao Kijev na pregovore i optužio Zapad za dvostruke standarde, hegemonizam i kolonijalizam. On je nakon toga potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji koji stupaju na snagu odmah. U svom govoru on je aneksiju četiri ukrajinske teritorije nazvao "voljom miliona ljudi". Opširnije u odvojenoj vesti.

Printscreen YouTube/Sky News Australia

 

12.58 Peskov: Napad na nove teritorije smatraćemo činom agresije

Četiri sporazuma o prijemu novih teritorija u sastav Ruske Federacije biće potpisana danas na specijalnoj ceremoniji u Kremlju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je ponovio da će Rusija napade na, kako je rekao, svoje nove teritorije, smatrati činom agresije. Peskov je naveo da će teritorije samozvanih DNR i LNR u sastav Ruske Federacije "ući u granicama iz 2014. godine, u kojima je Rusija ranije priznala nezavisnost tih država". 

profimedia

U Moskvi su u toku pripreme za proglašenje aneksije četiri ukrajinske teritorije

12.58 Zelenski se sastao sa vojnim vrhom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa vojnim komandantima kako bi razmotrili "dalji plan oslobađanja" ukrajinskih teritorija.

Zelenski je na Telegramu napisao da su takođe razgovarali o isporukama oružja za oružane snage Ukrajine, kao i o eventualnim daljim planovima Rusije nakon invazije Ukrajine, prenela je agencija Rojters.

12.48 Broj poginulih kod Zaporožja porastao na 25

Ukrajinske vlasti saopštile da je broj poginulih u granatiranju humanitarnog konvoja nedaleko od Zaporožja porastao na 25 poginulih i 28 ranjenih.

11.35 Tras: Britanija ne priznaje aneksiju ukrajinske teritorije

Velika Britanija nikada neće prihvatiti da su regioni Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja "bilo šta osim ukrajinske teritorije“, saopštila je danas premijerka Liz Tras i naglasila da ruski predsednik Vladimir Putin krši međunarodno pravo.

"Putinu se ne može dozvoliti da menja međunarodno priznate granice koristeći brutalnu silu. Potrudićemo se da izgubi ovaj nelegalni rat“, navela je Tras u saopštenju, prenosi Rojters.

11.10 Lukašenko: Mir u Ukrajini moguć za nekoliko dana ako Evropa to zaista želi

Mir u Ukrajini je moguće postići u roku od nekoliko dana, samo ako Evropljani to iskreno žele, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na svečanosti prijema akreditivnih pisama novih ambasadora iz više država, prenosi Sputnjik.

Lukašenko je rekao i da Belorusi nikada u istoriji nikoga nisu napali i da će tako biti i ubuduće. "Ni za koga nismo bili izvor opasnosti. Tako će biti i nadalje. Uvek smo bili privrženi mirnom rešavanju međunarodnih problema“, naveo je on. Prema njegovim rečima, beloruska strana čini sve kako bi se zaustavilo krvoproliće u Ukrajini.

09.00 Rusi okrivili Ukrajince za granatiranje humanitarnog konvoja

Ruski predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov tvrdi da su ukrajinske trupe izvele napad na kolonu vozila sa civilima koji su čekali da izađu u deo Zaporoške oblasti koji kontrolišu ruske snage. Rogov je za RIA Novosti rekao da režim u Kijevu pokušava da to predstavi kao granatiranje koje su izvele ruske trupe.

Rogov tvrdi da su ukrajinske snage, videvši kako stanovništvo masovno odlazi u deo Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ruskih snaga izvele udar na konvoj sa desetinama civilnih automobila koji su čekali da napuste deo regiona pod kontrolom Ukrajine.

Tanjug AP/Ukrainian Police Press Office via AP

 

08.27 Staruh: Granatiran humanitarni konvoj na izlazu iz Zaporožja

Ruske snage izvele su raketni udar na civilni humanitarni konvoj na izlazu iz Zaporožja, ima mrtvih i povređenih, saopštio je šef oblasne vojne administracije Oleksandar Staruh. On je na Telegramu napisao da su ljudi stajali u redu kako bi otišli na teritoriju koju kontrolišu ruske snage da odnesu pomoć, prenosi Interfaks Ukrajina. Staruh je naveo da su na mestu napada hitne službe. On je prethodno saopštio da su ruske snage izvele raketni napad na periferiju Zaporožja.

Staruh je potom potvrdio da je poginulo 23, a povređeno 28 ljudi.

Tanjug AP/Viacheslav Tverdokhlib

 

Svedok je preneo Rojtersu da je video oko 12 tela, od kojih su četiri u automobilima, i rekao je da je projektil ostavio krater u zemlji u blizini dva reda vozila.

Tanjug AP/Viacheslav Tverdokhlib

 

08.20 Erdogan pozvao Putina na pregovore

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sinoć telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o izgledima za razrešenje ukrajinske krize i pozvao ga da pruži još jednu priliku pregovorima, u kojima bi on mogao da posreduje, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta, prenosi Tass. Ističe se da je Erdogan rekao da su za obezbeđenje "pozitivnijeg razvoja događaja potrebne mere za smanjenje tenzija“ i s tim u vezi je istakao "da očekuje odgovarajuće korake koji će doprineti tom procesu, posebno kada je reč o pridruživanja Rusiji nekoliko ukrajinskih regiona".

Predsednik Turske je izrazio zadovoljstvo zbog razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, dodavši "da se na tome dugo radilo", a naglasio je i uspešno sprovođenje sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

"Erdogan je kazao da je produženje ugovora o izvozu iz Ukrajine, koji ističe u novembru, u zajedničkom interesu, a poručio je i da se nastavljaju napori da se osigura kontinuiran izvoz veštačkog đubriva iz Rusije", navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin

 

07.31 Putin potpisao ukaz i priznao nezavisnost Hersona i Zaporožja

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije.

"U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu koji je održan 27. septembra 2022, odlučujem: Priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti", navodi se u dokumentu.

U drugom ukazu, iste sadržine, Putin je priznao suverenitet i nezavisnost Zaporoške oblasti.

Euronews

07.10 Bajden: Nikad nećemo priznati ruske referendume

Predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je da Amerika nikad neće priznati ruske pokušaje da prisvoji delove ukrajinske teritorije, u vreme dok se Rusija sprema da pripoji neke delove Ukrajine, prenosi Rojters. Bajden je osudio referendume koje su izvele proruske snage na istoku Ukrajine i nazvao ih "apsolutnom laži".

"Rezultati su fabrikovani u Moskvi", rekao je Bajden posle razgovora sa liderima pacifičkih ostrva.

06.44 Ukrajini isporučena oprema za nuklearnu bezbednost

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) organizovala je isporuku opreme za nuklearnu bezbednost Ukrajini, prenela je agencija TASS. U saopštenju Agencije je navedeno da je oprema, koju je donirala Švedska, isporučena u sredu, dok se očekuje da će za nekoliko dana stići oprema koju je, uz podršku Francuske i Sjedinjenih Država, obezbedila IAEA.

06.33 Putin: Tužilac odmah da reaguje na prekršaje mobilizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od ruskog generalnog tužioca da odmah reaguje na izveštaje o prekršajima u vezi sa mobilizacijom, javlja TASS. "Po mom uputstvu su i tužioci odgovarajućih nivoa uključeni u rad komisija na čijem su čelu regionalni predstavnici. Molim glavnog tužioca da odmah reaguje na svaki signal", rekao je Putin na operativnom sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Rusije.

06.16 Šta je sa Severnim tokom?

Dok nekontrolisano curenje gasa u more zabrinjava eksperate zbog moguće ekološke katastrofe, na gasovodu Severni tok otkriveno je novo oštećenje. Operator gasovoda Severni tok 1 "Nord strim AG" izjavio je za Rojters da će u ponedeljak, 3. oktobra gas "verovatno" prestati da curi iz oštećenog gasovoda. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews, Tanjug AP/Swedish Coast Guard via AP

 

06.00 Moskva anektira ukrajinske teritorije na kojima su održani nepriznati referendumi

Rusija kaže da će formalno anektirati još četiri dela Ukrajine na ceremoniji u petak, samo nekoliko dana nakon nepriznatih "referenduma". Kako je Nexta prenela izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova, u 15 časova po moskovskom vremenu u Kremlju će biti potpisani sporazumi o ulasku novih teritorija u sastav Rusije. 

Komentari (2)

Milica

30.09.2022 13:47

Propali Ruski narod kao i propali nihov Ruski predsednik. Druge reci ne postoje za to. Tužno i jadno za Rusiju.

Megido

30.09.2022 17:00

Lepo kaže prorok Danilo da će se kralj severa (Rusija) i kralj juga (angloamerička sila) sukobljavati u poslednjim danima sveta kakvog poznajemo (Dan. 11:40). Kraj sukobima doći će kad budu trubili na sav glas 'mir i sigurnost'. Tada će sve vladavine zadesiti uništenje od Boga (1. Sol. 5:3).

Evropa