Evropa

Govor Putina na Crvenom trgu: Uradićemo sve da ojačamo bezbednost u četiri regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

30/09/2022

-

18:37

Govor Putina na Crvenom trgu: Uradićemo sve da ojačamo bezbednost u četiri regiona
Ceremonija u Moskvi - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin se obratio građanima na Crvenom trgu u Moskvi, nakon što je ranije danas potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija okupirala. On je naveo da će "učiniti sve da bi se podigao nivo bezbednosti", u Hersonu, Zaporožju, Lugansku i Donecku.

"Uradićemo sve da podržimo našu braću i sestre u Zaporožju, Hersonu, Lugansku i Donjecku. Uradićemo sve da oporavimo ekonomiju i infrastrukturu, da izgradimo škole, nove institucije i bolnice", rekao je rpedsednik Rusije.  

Govor je završio rečima: "Postali smo jači zato što smo zajedno. Imamo istinu. A istina znači moć. Znači pobedu, pobeda će biti naša". Na Crvenom trgu je prethodno održan koncert.

Na Putinov potez oštro su reagovali svetski zvaničnici. Evropska unija je osudila pripajanje okupiranih ukrajinskih regiona Rusiji i dodala da nikada neće priznati nelegalne referendume održane na tim teritorijama, kao i da će pooštriti sankcije kako bi povećala pritisak na Moskvu.  

Sjedinjene Američke Države su odmah uvele nove sankcije Rusiji, odnosno pojedincima i kompanijama. Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da Putinove akcije nemaju legitimitet i da će "SAD uvek priznavati Ukrajinske međunarodno priznate granice". 

Komentari (0)

Evropa