Evropa

Objavljeni podaci o šumskim požarima: U devet zemalja EU oboreni rekordi spaljenih površina

Komentari

Autor: Euronews

09/10/2022

-

18:25

Objavljeni podaci o šumskim požarima: U devet zemalja EU oboreni rekordi spaljenih površina
Objavljeni podaci o šumskim požarima: U devet zemalja EU oboreni rekordi spaljenih površina - Copyright Tanjug/SDIS33 via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukupna površina zemlje koja je tokom ovogodišnje sezone požara izgorela dostigla je nove rekorde u devet zemalja članica Evropske unije, pokazuju najnoviji podaci.

Do 1. oktobra, više od 771.000 hektara izgorelo je u šumskim požarima u 27 članica bloka, što je zapravo najveća površina još od kada je počela da se vodi evidencija 2006. godine, pokazuju podaci Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima (EFFIS).

Među devet zemalja koje su zabeležile nove rekorde su Austrija, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Rumunija, Slobačka, Slovenija i Španija. 

U Češkoj je na primer ove godine spaljeno 1.436 hekatara što je mnogo više u poređenju sa prosekom od samo 9,06 u periodu od 2006. do 2021. godine. Novi rekord Austrije od 1.016 izgorelih hektara je 58 puta veći od proseka, dok je slovenački broj od 388 hektara veći 42 puta od proseka 2006-2021.

Novi rekord Španije je daleko najveći sa 299.635 spaljenih hektara ove godine u poređenju sa prosekom od 66.965. Ova zemlja je bila najteže pogođena u EU.

Koordinacioni centar bloka za reagovanje u vanrednim situacijama aktiviran je 11 puta tokom ove sezone požara kako bi pružio pomoć iz vazduha i/ili sa zemlje uključujući Albaniju, Češku, Francusku, Portugal, Sloveniju i Španiju. Više od 200 evropskih vatrogasaca je u međuvremenu bilo pozicionirano u Grčkoj.

Kao odgovor na rekordne šumske požare koji su podstaknuti nizom toplotnih talasa koji su počeli još u maju, Evropska komisija je ove nedelje objavila da će uložiti dodatnih 170 miliona evra iz budžeta EU za jačanje kapaciteta "rescEU".

Cilj je da program, deo mehanizma civilne zaštite, raspolaže sa ukupno 22 aviona i četiri helikoptera širom bloka do leta 2023. godine, u odnosu na 12 protivpožarnih aviona i jedan helikopter koji su članicama bili na raspolaganju ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa