Evropa

Šumski požari od početka godine u EU spalili površinu veliku kao dva Sremska okruga

Komentari

Autor: Euronews

18/08/2022

-

21:49

Šumski požari od početka godine u EU spalili površinu veliku kao dva Sremska okruga
Šumski požari od početka godine u EU spalili površinu veliku kao dva Sremska okruga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U šumskim požarima ove godine izgorelo je rekordnih 700.000 hektara u EU, što je najveća površina od kada se evidentiraju.

„Pred nama je teško leto u Evropi, sa do sada za ovu godinu izgorelo više od 700.000 hektara, što je najveća vrednost u ovo doba godine od 2006. godine“, rekao je Janez Lenarčič, evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

Površina od 700.000 hektara je jednaka dvostrukoj veličini Sremskog okruga u Srbiji odnosno reč je o površini tri puta većoj od Luksemburga ili otprilike iste veličine kao Azerbejdžan. 

Podaci iz Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima (EFFIS) pokazuju da je Španija do sada bila najteže pogođena sa više od 283.000 izgorelih hektara. Slede Rumunija (150.735), Portugal (86.631), Francuska (62.102) i Italija (42.835). 

Broj požara je takođe porastao poslednjih godina sa više od 2.300 požara zabeleženih širom EU do sredine avgusta, što je znatno iznad prosečnog broja od 1.349 požara periodu od 2006 do 2021. 

Klimatske promene su povećale verovatnoću izbijanja i težinu posledica šumskih požara širom Evrope. Ove godine, mnoge požare je podstaklo nekoliko toplotnih talasa i suša za koju je Zajednički istraživački centar Evropske komisije saopštio da bi mogla biti najgora u poslednjih 500 godina.

Prema podacima Evropske komisije, u protekla dva meseca širom područja koje je bilo zahvaćeno vatrenom stihijom, bilo je angažovano 29 letelica i osam helikoptera kroz Mehanizam civilne zaštite EU, što je bio godovoreni način da zemlje EU dele resurse tokom vanrednih situacija.

profimedia

 

Suočena s novom realnošću, Evropska komisija se obavezala da će finansirati države članice za kupovinu 12 novih protivpožarnih aviona , ali se ne očekuje da će prvi postati operativni pre 2026. godine, a svi bi trebalo da budu u funkciji do 2029.

Trenutna rezerva EU za borbu protiv šumskih požara je ove godine dosta skromna. Sastavljena od 12 vatrogasnih aviona i jednog helikoptera koje su ustupile Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Španija i Švedska.

Za veliki požar u portugalskom parku prirode Sera da Estrela prvobitno je rečeno iz Vlade te zemlje da je stavljen "pod kontrolu", on je buktao centralnim delovima zemlje sve do 6. avgusta, da bi se u ponedeljak ponovo rasplamsao

Međutim, portugalska Nacionalna uprava za civilnu zaštitu saopštila je danas da je požar u zatišju, iako još nije ugašen.

"I dalje je moguće i vrlo verovatno da će se požar ponovo aktivirati, ali se nadamo da neće poprimiti zabrinjavajuće razmere", rekao je komandant civilne zaštite Migel Oliveira radiju TSF.

Skoro hiljadu vatrogasaca je još u jutros mobilisano na terenu.

U požaru je izgorelo oko 25.000 hektara šume u planinskim vencima u parku prirode koji je  pod zaštitom Uneska, a dim je stigao sve do 400 kilometara do španske prestonice Madrida. 

Portugal je ovog leta doživeo rekordnu sušu i priprema se za još jedan toplotni talas i još potencijalnih požara.

I Đorđo Armani bežao od vatrene stihije

Oko 30 ljudi bilo je prinuđeno da se evakuiše iz svojih domova na popularnom turističkom ostrvu u blizini Sicilije dok su vatrogasci u četvrtak gasili dva požara. Jedan od njih bio je i legendarni modni kreator Đorđo Armani, koji je takođe bio primoran da pobegne iz sicilijanske vile usred šumskog požara, dok je svoje goste preko noći odveo na čamac u luci.

Na fotografijama se videlo da je plamen stigao gotovo do same vile, ali je njegova pres služba saopštila da se plamen srećom tu i zaustavio.

Gradonačelnik ostrva Vinćenco Kampo rekao je novinskoj agenciji ANSA da dva aviona kanadera rade na gašenju poslednjeg požara na teškom terenu i da je vetar oslabio. 

„Posle velikog straha od sinoć i noći provedene na terenu, Pantelerija se vraća u normalu. Izgleda da je najgore prošlo“, rekao je Kampo. 

Moskva je u četvrtak takođe bila prekrivena smogom nakon što je veliki šumski požar izbio oko 250 kilometara istočno od ruske prestonice. Prema ruskom ministarstvu za vanredne situacije, 470 vatrogasaca i 175 vozila -- uključujući tri aviona i helikoptera, angažovano je na gašenju požara u regionu Rjazanj, preneo je Euronews.

Na Telegramu je vršilac dužnosti guvernera regiona rekao da je najmanje 800 hektara izgorelo u plamenu, ali nevladine organizacije kažu da bi moglo biti pogođeno i do 3.000 hektara. 

„Velika je verovatnoća da su požari potaknuti delovanjem ljudi. Uporna vrućina i suvoća stvaraju povoljne uslove za širenje požara", navodi se u saopštenju nevladine organizacije Grinpis. „

Komentari (0)

Evropa