Evropa

"Svetli primer evropske solidarnosti": Ogromne razmere požara u Francuskoj, zemlje EU pritekle u pomoć

Komentari

Autor: Euronews, CNN

13/08/2022

-

19:00

"Svetli primer evropske solidarnosti": Ogromne razmere požara u Francuskoj, zemlje EU pritekle u pomoć
"Svetli primer evropske solidarnosti": Ogromne razmere požara u Francuskoj, zemlje EU pritekle u pomoć - Copyright Tanjug AP/SDIS 33 via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuska će ovo leto pamtiti kao jedno od najstrašnijih u novijoj istoriji, jer su je prvo suša a zatim i katastrofalni požari, doveli na rub izdržljivosti. Borba sa vatrenom stihijom trajala je danima u više regiona i sa različitim intenzitetom. Kada je zapretila ozbiljna devastacija svih raspoloživih resursa, Jelisejska palata pozvala je u pomoć čitavu EU ne bi li sprečila posedice neverovatnih razmera.

Tanjug AP/SDIS 33 via AP

 

Najugroženiji deprtaman bio je Žirond, oblast u Novoj Akvitaniji na jugozapadu Francuske, region oko Bordoa poznat po vinima svetskog kvaliteta. Iako opasnost još uvek nije prošla, pomoć vatrogasnih ekipa iz Nemačke, Poljske, Austrije, Švedske i još nekoliko zemalja EU, uspela je da makar privremeno stavi pod kontrolu 40 kilometara dug vatreni jezik koji se video iz Biskajskog zaliva.

Posledice u realnim brojkama su zabrinjavajuće, kako samo oko štete koju je napravila vatra ne računajući prepolovljene prinose od žetve i ostalih poljoprivrednih kultura. Voda nije bilo ni za piće, pa se danima dovozila u najugroženija područja kojih je u čitavoj Francuskoj bilo nekoliko stotina.

Francuska je u četvrtak aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU koji omogućava drugim državama članicama EU da preusmere svoje resurse u zemlju koja je tražila pomoć. Prvi su stigli Nemci, zatim vatrogasci iz Rumunije, Poljske i Austrije.

"Četiri aviona koji su doleteli iz Grčke i Švedske, zaokružili su ovaj svetli primer evropske solidarnosti", rekla je francuska premijerka Elizabet Born tokom posete gradu Hostensu, koji je u središtu požara u Žirondi.

Tanjug AP/SDIS 33 via AP

 

Požari, kojih je polovina bila u Žirondu, sagoreli su 41.400 hektara od 10. juna do danas, što je ogroman porast u poređenju sa izgubljenih 2.040 hektara u istom periodu prošle godine, saopštila je služba za štampu Odeljenja za civilnu bezbednost francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova za Si-En-En.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa