Evropa

Putin: Eksplozija na Krimskom mostu "teroristički akt" ukrajinskih specijalnih službi

Komentari

Autor: Ria.ru, Tass.ru

09/10/2022

-

19:41

Putin: Eksplozija na Krimskom mostu "teroristički akt" ukrajinskih specijalnih službi
Putin: Eksplozija na Krimskom mostu "teroristički akt" ukrajinskih specijalnih službi - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Alexei Danichev

veličina teksta

Aa Aa

Ruske vlasti ne sumnjaju da je incident na Kerčkom mostu na Krimu bio teroristički napad na kritičnu civilnu infrastrukturu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin koji je za ovo delo okrivio ukrajinske specijalne službe.

"Kao što ste upravo izvestili, nema sumnje. Ovo je teroristički akt koji ima za cilj uništenje kritične civilne infrastrukture Ruske Federacije", rekao je on na sastanku sa šefom ruskog Istražnog komiteta Aleksandrom Bastrikinom, preneo je TAS S.

Putin je rekao da su izvršioci i naručioci eksplozije specijalne službe Ukrajine, dok su istražitelji utvrdili da je stanovnik Krasnodarske teritorije vlasnik kamiona u kom se nalazio eksploziv, prenose Ria Novosti.

Predsednik Istražnog komiteta najavio je potom pokretanje krivičnog postupka po članu "terorizam". On je takođe obavestio šefa države o identitetu osumnjičenih koji su učestvovali u pripremi bombaškog napada.

"Već smo utvrdili rutu kamiona koji je izazvao eksploziju. To su Bugarska, Gruzija, Jermenija, Severna Osetija, Krasnodar. Uz pomoć operativnih oficira FSB-a uspeli smo da identifikujemo osumnjičene iz redova onih koji bi mogli da pripreme teroristički napad", preciziirao je Bastrikin.

Kako je pojasnio, u organizaciji su učestvovale i "ukrajinske specijalne službe i građani Rusije i stranih zemalja". Prema njegovim rečima, sada istražitelji nastavljaju da utvrđuju ciljeve zločina.

"Svi raspoloživi dokazi ukazuju da se radilo o terorističkom aktu sa ciljem da se uništi veliki civilni infrastrukturni objekat", naglasio je on.

 

Podsetimo, rano ujutru 8. oktobra na Kerčkom mostu na Krimu odjeknula je eksplozija kamiona, nakon čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom iz voza koji je išao duž železničkog dela mosta. Kao posledica eksplozije, dve kolovozne trake su se delimično urušile, dok nosači nisu oštećeni. U eksploziji su poginule tri osobe - putnici iz automobila koji se nalazio pored kamiona.

Istog dana je na mostu obnovljen saobraćaj, ali u reversnom režimu i samo za automobile. Nešto kasnije je obnovljen i železnički saobraćaj. Međutim, kamioni i autobusi moraju da koriste trajekt što je samo privremena mera, kako je saopštio načelnik Krimske oblasti Sergej Aksjonosv.

 

 

Komentari (0)

Evropa