Evropa

Karen Donfrid za Euronews Srbija: Ukrajinci dobro vode kontraofanzivu, ali to ne znači da će se rat uskoro završiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2022

-

21:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Karen Donfrid u razgovoru za Euronews Srbija govorila je o aktuelnom ratu u Ukrajini i ponovila da će SAD nastaviti da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da neće ulaziti u rat protiv Rusije. Ponovila je i zvanični stav SAD da neće priznati pseudoreferendume koje je Rusija organizovala na teritoriji Donbasa i posle kojih je ruski presednik Vladimir Putin anektirao ukrajinske oblasti.


"Slažem se s vama da je to veoma važan momenat u ruskom ratu protiv Ukrajine, a tiče se osnovnog principa da ne postoji pravo jačeg. Samo zato što Rusija kaže da je izvršila aneksiju tih teritorija, to ne znači da su one stvarno anektirane. Ti referendumi su sprovedeni na katastrofalan način i nemaju legitimitet. Sjedinjene Države sa mnogim zemljama na svetu, nastavljaju da brane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u međunarodno priznatim granicama", rekla je ona i nastavila:

"Predsednik Bajden je rekao da Sjedinjene Države nikada neće priznati te teritorije kao bilo šta drugo osim deo Ukrajine. Držimo se toga i odmah smo objavili novi paket sankcije kojima se kažnjavaju oni koji su odgovorni za takve akcije, a takođe i Rusija dovodi u situaciju da plaća cenu za to. Bilo je donekle ironično da je Rusija to uradila tokom nedelje važnih aktivnosti u Ujedinjenim nacijama jer to što Rusija radi jeste kršenje Povelje UN. Mislim da ćemo videti jaku osudu ruskih akcija u UN"

Pomoćnica američkog državnog sekretara podseća da je 30. septembra predložena rezolucija Saveta bezbednosti UN kada je Rusija bila jedina zemlja koja je uložila veto na nju. Sada će se i pred Generalnom skupštinom naći slična rezolucija koja osuđuje lažne referendume i nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija.

"Očekujemo da će većina zemalja ustati i reći 'Ovo je pogrešno, nije u pravu onaj ko je jači i ne želimo da živimo u svetu u kome se ne poštuju međunarodna pravila'", dodala je ona.

Na pitanje da li će SAD ući u rat, Donfrid je ponovila reči predsednika Džoa Bajdena koji je jasno podvukao da to nije rat Rusije protiv SAD-a ili NATO-a.

"SAD pomažu Ukrajini da se brani i mi se zalažemo za Ukrajinu, poredak evropske bezbednosti i globalnu stabilnost koja počiva na tome da zemlje poštuju međunarodni poredak", dodala je.

"Živimo u trenutku koji će nešto značiti u istoriji"

Karen Donfrid je u razgovoru za Euronews Srbija podvukla da će za naredne decenije od najveće važnosti biti kako će se sadašnja situacija rešiti. Smatra i da je greška što su Rusi započeli rat protiv Ukrajine i nemaju s kim da podele odgovornost.

"Predsednik Putin je odlučio da 24. februara pokrene sveobuhvatnu invaziju na svog suverenog suseda. Tada smo to osudili, osuđujemo i danas. Samo jedna osoba može odmah danas da zaustavi taj rat i to je Vladimir Putin. Ja se nadam da će to i uraditi, ali činjenica je da sad već skoro osam meseci kako predsednik Putin vodi brutalnu invaziju na Ukrajinu"

S druge strane, Ukrajinci sada dobro vode svoju kontraofanzivu, ali to ne znači da će se rat uskoro završiti, smatra Donfrid.

"Ukrajinci su ti koji prvi stradaju, oni su ti koji pate, a ono što vidimo je da su naši evropski saveznici ustali da zaštite pravdu i da su spremni da plate vrlo ozbiljnu cenu za to"

Ne samo da su evropski saveznici i partneri pristali da daju veliku podršku ukrajinskoj odbrani, bilo da je reč o ekonomskoj, socijalnoj ili humanitarnoj pomoći, već pristaju da plate i veliku energetsku cenu, smatra Donfrid.

"U prošlosti je Evropa umnogome zavisila od Rusije za svoju energiju, a 24. februara svim zemljama koje su uvozile energente iz Rusije postalo je jasno da ona nije pouzdan isporučilac i neke zemlje su već otišle na drugu stranu i odlučile da više ne žele da energetski zavise od Rusije. Te zemlje su oslednjih meseci prilično uspešno pokušavale da diverzifikuju svoje izvore eregenata i smanje zavisnost od Rusije"

Euronews Srbija

 

Kako kaže, SAD su "uskorčile" i obezbedile partnerima ogromne količine tečnog naftnog gasa, druge zemlje uvode planove za energetsku efikasnost i smanjuju potrošnju, tako da je odgovor višeslojan.

"Zalihe energenata su prakse u svim zemljama, ali to ne znači da će zima biti laka. Sada svi shvataju da je energetska žilavost od ključnog značaja jer događaji imaju ekonomske implikacije. Jedina svetla tačka u tmini je to koliko tesno sarađuju Evropljani između sebe i koliko blisko SAD sarađuju sa evropskim partnerima. Važno je to jedinstvo cilja, jedinstvo akcija. Da, biće teška zima ali prebrodićemo je. Ujedinjuje nas uverenje da je to što radimo ispravna stvar, a transatlantsko partnerstvo počiva kako na zajedničkim interesima, tako i na zajedničkim vrednostima. Za to se danas zalažemo", zaključila je Karen Donfrid u razgovoru za Euornews Srbija.

Komentari (1)

Драган

11.10.2022 08:54

Види се да је госпоја стручна и да се разуме у ратовање и стање на терену као и на реалано однос снага, типичан представник западног "америчког сна", који се претворио у глобални кошмар...

Evropa