Evropa

Cene gasa u Evropi na tromesečnom minimumu zahvaljujući punim skladištima i padu potražnje

Komentari

Autor: Euronews

10/10/2022

-

23:22

Cene gasa u Evropi na tromesečnom minimumu zahvaljujući punim skladištima i padu potražnje
Cene gasa u Evropi na tromesečnom minimumu zahvaljujući punim skladištima i padu potražnje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene gasa u Evropi dostigle su tromesečni minimum, pošto tražnja industrije i domaćinstava opada. To dolazi u trenutku kada Evropska komisija objavljuje da skladišta gasa EU, koja su neophodna za dodatnu potražnju tokom zime, imaju više od 90 odsto kapaciteta.

Cene u Holandskom TTF centru, vodećem evropskom trgovačkom čvorištu, kretale su se u ponedeljak ujutru oko 150 evra po megavat-satu, padajući ponekad ispod te oznake, nakon što su se u petak ustalile na 156 evra. Poslednji put kada su cene pale ispod granice od 150 evra bilo je početkom jula, piše Euronews.

Relativno dobre vesti nude bloku preko potreban predah u borbi za obuzdavanje energetske krize.

Najnovije cene su daleko od rekordnih 349 evra krajem avgusta, meseca koji je podigao uzbunu u glavnim gradovima i podstakao pozive za povećanjem veleprodajnih cena gasa u celoj EU.

Ipak, cene su i dalje izuzetno visoke, s obzirom da se pre godinu dana u TTF trgovalo po ceni od 38 evra po megavat-satu. Skup gas ima efekat prelivanja na ceo energetski sektor Evrope.

Kao najskuplje gorivo potrebno da ispuni sve potrebe za električnom energijom, gas određuje konačnu cenu električne energije. Kako cene gasa rastu, tako rastu i računi za struju za domaćinstva i preduzeća.

EU istražuje različite puteve, uključujući ciljana ograničenja cena i alternativno merilo za TTF, kako bi smanjila uticaj cena gasa na električnu energiju, ali zemlje članice su i dalje podeljene oko toga šta je najpogodniji – i manje rizičan, put za pratiti.

Trend pada cena gasa mogao bi poslužiti kao argument državama članicama, poput Nemačke i Holandije, koje su se zalagale za opreznije metode, a ne za nasilnu intervenciju na tržištu.

"Pad cena gasa je zbog toga što su skladišta sada skoro puna i zbog blagih temperatura do sada“, rekla je za Euronevs Simon Taljapijetra, viši saradnik u istraživačkom centru Bruegel.

"Važno je da tržišta vide pad tražnje, tačnije u industrijskom sektoru", dodaje Taljapijetra.

Recesija bi dodatno smanjila cene gasa

Ušteda energije postala je središnji deo odgovora EU na energetsku krizu. Uštede se smatraju ključnim za rebalans neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu.

Još u julu, zemlje članice su se dogovorile o prvom koordinisanom planu za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto od avgusta do marta.

Plan je osmišljen kao preventivni štit od ruske manipulacije isporukama gasa, što je podstaklo tržišne špekulacije i dovelo cene do rekordno visokih.

Sumnje EU su se pokazale tačnim kada je Kremlj zatvorio gasovod Severni tok 1 u znak odmazde za sankcije Zapada.

Poseban plan fokusiran na obaveznu uštedu energije tokom vršnih vremena odobren je krajem septembra.

Industrijski sektor je već bio primoran da skrati sate proizvodnje i uštedi troškove zbog energetske krize.

Industrijska proizvodnja u evrozoni opala je u julu za 2,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, navodi Eurostat. Poverenje potrošača je na najnižem rekordnom nivou (-28,8% u evrozoni), padajući jače nego na vrhuncu pandemije kovida 19.

Non-pejper koji je izradila Evropska komisija pokazuje velike uštede gasa u većini zemalja EU, iako su neke, poput Irske, Grčke, Švedske i Španije, zapravo povećale potrošnju.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard rekla je prošlog meseca da su ekonomski izgledi „mračni“ i da će se poslovna aktivnost „znatno usporiti“. Lagardova je takođe predvidela dva uzastopna kvartala ekonomske kontrakcije zimi, što bi predstavljalo tehničku recesiju.

Analitičari kažu da bi recesija, iako bi bila bolna za Evropljane, umanjila tražnju i dodatno smanjila cene gasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa