Biznis vesti

Nagli skok cene gasa u Evropi: Više od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2022

-

11:56

Nagli skok cene gasa u Evropi: Više od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa u Evropi danas je, prvi put od početka marta, premašila 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, u kontekstu dešavanja s ruskim isporukama preko gasovoda Severni tok 1, pokazuju podaci sa londonske ICE Berze.

Cena za isporuku u avgustu na terminskom tržištu na TTF čvorištu u Holandiji porasla je na 2.003 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 189,75 evra po megavat-satu (MWh), prenosi Tas s.

Ukupan rast cena gasa u Evropi dostigao je nešto ranije 12 odsto na dnevnom nivou, usled Gaspromovog saopštenja o gašenju još jednog gasnoturbinskog motora u kompresorskoj stanici Portovaja.

Zbog obustave rada još jedne turbine, protok gasa kroz Severni tok 1 će od 27. jula biti prepolovljen na 33 miliona kubnih metara dnevno, sa sadašnjih 67 miliona kubnih metara.

Remont turbine povećao cene gasa

Juče su vest o obustavi rada još jedne gasne turbine gasovoda Severni tok cene gasa u Evropi porasle za 4,2 odsto, pokazuju podaci organizacije za Međunarodni konsalting i ekpertizu (ICE).

Ruski energetski gigant mora da obustavi rad još jednog gasno-turbinskog motora na kompresorskoj stanici Portovaja gasovoda Severni tok zbog redovnog remonta, naveno je bilo u saopštenju Gasproma.

Dodaje se da će od srede, 27. jula, počevši od četiri sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, usled obustave rada turbine, dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice Portovaja biti smanjen na 33 miliona kubnih metara (mcm). To je samo polovina sadašnjih već smanjenih isporuka, preneo je ranije Rojters.

Gasprom je prošle nedelje nastavio isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 nakon desetodnevne pauze zbog redovnog remonta, zadržavši ih na nivou od samo 40 odsto kapaciteta, na koji su spuštene još u junu zbog, kako je tada obrazloženo "odloženog vraćanja jedne turbine se servisiranja u Kanadi".

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla da potpuno da prekine dotok gasa ove zime, što je korak koji bi gurnuo Nemačku u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već muče sa visokim cenama hrane i energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis