Evropa

Zelenski: Rusija vodi otvoreni rat gasom protiv ujedinjene Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2022

-

08:55

Zelenski: Rusija vodi otvoreni rat gasom protiv ujedinjene Evrope
Volodimir Zelenski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropu da odgovori na ruski "rat gasom" tako što će pojačati sankcije Moskvi.

"Ucenjivanje Evrope gasom, koje se samo pogoršava svakog meseca, potrebno je terorističkoj državi kako bi pogoršasla život svakog Evropljanina. I to se zapravo može shvatiti kao podsticaj da osmi paket sankcija EU bude značajno jači nego prethodnih sedam nedavno odobrenih", naglasio je Zelenski.

On je ocenio da postoje nove pretnje gasom Evropi i naveo da Rusija neće nastaviti da snadbeva gasom evropske zemlje, iako je obavezana ugovorom, prenosi Gardijan.

Zelenski tvrdi da Moskva "sve to namerno radi" kako bi maksimalno otežala Evropljanima da se pripreme za zimu.

"To je otvoreni gasni rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Evrope - i upravo tako ga treba doživljavati. Njih ne zanima šta će se dogoditi ljudima, koliko će patiti - zbog gladi usled blokiranih luka ili zbog hladnoće i siromaštva...ili zbog okupacije", naveo je Zelenski.

To su, kako tvrdi, različite vrste terora, prenosi Gardijan.

"I zato je nužno uzvratiti udarac. Ne razmišljajte o načinu da vratite neku turbinu, već pojačajte sankcije. Učinite sve da ograničite ruske prihode, ne samo od gasa i nafte, već od svega što je preostalo da izvozi. I prekinite trgovinske odnose sa Rusijom, koliko god je moguće, jer svaki takav odnos je potencijalno oruđe Rusije za vršenje pritiska", zaključio je Zelenski.

Gasprom je u ponedeljak, pozivajući se na nalog agencije za nadzor, objavio da će dotok gasa u Nemačku preko Severnog toka 1, kojim se zaobilazi Ukrajina, opasti od srede na 33 miliona kubnih metara dnevno.

To je polovina uobičajenog protoka gasa, koji već sada iznosi samo 40 odsto standarnih kapaciteta.

Preporuka za vas

Komentari (1)

IZNOGUD

26.07.2022 09:24

Dosta već i ovog harlekina u zelenim majicama...Uništiće celu zemlju zarad svog bogatstva...Kada dodje baš do gustog...nestaće sa scene...kod mame i tate u Izrael...

Evropa