Evropa

Venediktova: U mojoj službi nije bilo kolaboracionizma

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

23:49

Venediktova: U mojoj službi nije bilo kolaboracionizma
Venediktova: U mojoj službi nije bilo kolaboracionizma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša državna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova koju je razrešio predsednik Volodimir Zelenski kaže da prihvata smenu, ali ističe da u njenoj službi nije bilo kolaboracionista.

"Ovde u mojoj kancelariji ne možemo imati kolaboracioniste. Takvi ljudi su samo oni koji rade na okupiranim teritorijima. Moja kancelarija nije okupirana teritorija", rekla je Venediktova za CNN.

Dodala je da je glavni prioritet njene kancelarije bio rad na problemima s krivičnim delima izdaje i kolaboracionizma, kao i da je njena služba bila vrlo transparentna u svom radu.

Na pitanje koji je stvarni razlog njene smene, Venediktova je odgovorila: "Znate da je moja pozicija politička. Bila sam 16. glavni tužilac u 30 godina istorije Ukrajine. To je realpolitika u Ukrajini. To je moj odgovor".

Nakon što je novinar američke televizijske mreže insistirao na odgovoru na pitanje zbog čega ju je Zelenski smenio, rekla je da ne želi da o tome javno debatuje jer će Rusija to u protivnom da iskoristi.

"Predsednik je trenutno glavni. To je njegova strategija i taktika. Donosi odluke u skladu sa svojim stavovima", dodala je Venediktova.

Ukrajinski parlament potvrdio je danas smenjivanje sa funkcija šefa Službe državne bezbednosti (SBU) Ivana Bakanova i državnog tužioca Venediktove, dva dana nakon što ih je predsednik Volodimir Zelenski razrešio dužnosti zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa