Evropa

RAT U UKRAJINI Lavrov: O brodovima sa žitom brinuće još jedna strana, kontraofanziva Ukrajine oko Hersona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2022

-

09:00

RAT U UKRAJINI  Lavrov: O brodovima sa žitom brinuće još jedna strana, kontraofanziva Ukrajine oko Hersona
RAT U UKRAJINI Lavrov: O brodovima sa žitom brinuće još jedna strana, kontraofanziva Ukrajine oko Hersona - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Pofimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 151. dan. Proteklog dana granatirana je Odesa, samo dan nakon sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine. Granatiran je i Kirovgrad, a prema izveštaju ukrajinske strane tri osobe su poginule, a devet je povređeno. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je SAD na novoj vojnoj pomoći u vrednosti od 270 miliona dolara. Ruska strana javila je da je Ukrajina granatirala most Darjevski u Hersonu. Ukrajinsko ministarstvo odbrane pozvalo je danas žitelje grada Enerhodara na jugu zemlje koje su zauzele ruske snage da prijave sve koji sarađuju sa ruskim trupama.

Ključni događaji:

  • Vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji
  • U Ukrajini boravila delegacija Predstavničkog doma Kongresa SAD, sastali se sa Zelenskim
  • Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio granatiranje Odese
  • Savetnik Zelenskog: Ukrajina može da otpremi 60 tona žitarica za osam-devet meseci
  • Lavrov: Moskva se nada da će Gutereš rešiti problem sa izvozom žitarica
  •  Ukrajina: Ubijeno 18 zdravstvenih radnika, oštećeno stotine medicinskih objekata

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.40 Sirene za vazdušnu opasnost u mnogim delovima Ukrajine

Kako je javio telegram Kanal Ukraina NOW, u mnogim delovima zemlje i večeras su se oglasile sirene za vašdušnu opasnost.

 

 

20.55 Ukrajinski zvaničnik: Vratićemo južni Herson

Ukrajinski zvaničnik kaže da će južnu regiju Herson, koja je pala u ruske ruke početkom njihove invazije u februaru, Kijev ponovo zauzeti do septembra. “Možemo reći da će region Hersona definitivno biti oslobođen do septembra i da će svi planovi okupatora propasti”, rekao je glavni savetnik regionalne vojne uprave Hersona Sergij Hlan u razgovoru za ukrajinsku televiziju.

20.54 Ukrajina: Ubijeno 18 zdravstvenih radnika, oštećeno stotine medicinskih objekata

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 18 članova medicinskog osoblja ubijeno i da je gotovo 900 medicinskih objekata oštećeno ili uništeno ruskom invazijom na Ukrajinu. U objavi na Facebooku, ministarstvo zdravlja je navelo da je više od 50 medicinskih radnika ranjeno u ruskim napadima. U objavi se takođe navodi da su 123 medicinske ustanove u Ukrajini potpuno uništene u invaziji, dok su popravke potrebne na 746 objekata.

20.20 Ankara: UIažu se napori da se što pre pokrene izvoz žita

Zajednički Koordinacioni centar u Istanbulu, koji je uspostavljen nakon nedavnog dogovora o otpremanju poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, preduzima napore da se što pre pokrene izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Turske. U tvit-objavi turskog ministarstva odbrane se kaže da Koordinacioni centar radi na uspostavljanju bezbednog transporta žitarica na svetska tržišta i izražava se očekivanje da će prvi brod sa ukrajinskiom žitaricama uskoro napustiti ukrajinske luke, navodi se u izveštaju TASS.

20.18 Savetnik Zelenskog: Ukrajina može da otpremi 60 tona žitarica za osam-devet meseci

Ukrajina bi mogla da izveze 60 miliona tona žitarica tokom perioda od osam do devet meseci, pod uslovom da njene luke nisu blokirane, izjavio je danas savetnik za ekonomska pitanja ukrajinskog predsednika Oleg Ustenko. Ustenko je objasnio da je od žetve prikupljeno 60 miliona tona žitarice, od čega je 20 miliiona tona namenjeno za domaću potrošnju i potvrdio da će Ukrajini za izvoz biti potrebno 20 do 24 meseca pod uslovom da ukrajinske luke funkcionišu neometano.

19.34 Zelenski: Nećemo odustati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da njegova zemlja "neće odustati" u borbi protiv Rusije. On je ponovio poziv međunarodnoj zajednici da isporuči oružje Ukrajini kako bi odbila ruske napade i oslobodila ukrajinsku teritoriju koju je okupirala Moskva.

Zelenski je ocenio i da je rat u poslednjih pet meseci nastavak prvobitnog napada Rusije na njegovu zemlju pre osam godina, kada je Moskva anektirala ukrajinski crnomorski region Krim i podstakla separatistički sukob u delovima istočne Ukrajine..

 

 

19.06 Lavrov: O bezbednosti brodova sa žitom brinuće još jedna strana

O bezbednosti brodova sa ukrajinskim žitom tokom plovidbe u Crnom moru brinuće, pored Rusije i Turske, još jedna strana, koja će biti naknadno utvrđena, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa ambasadorima zemalja Arapske lige. Prema njegovim rečima, memorandum Rusije i UN koji je potpisan istovremeno kada i sporazumi u Istanbulu "obavezuje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da pokrene proces i ubedi zapadne zemlje da ukinu sva ograničenja nametnuta na izvoz ruskog žita".

18.29 Evropol upozorio na krijumčarenje oružja iz Ukrajine u EU

Evropol ima indicije da se iz Ukrajine u EU krijumčari oružje i postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi. "Države članice EU i operativni partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje deluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, uključujući vojno oružje", stoji u pismu Evropola Savetu Evropske unije u kojem se sagledava uticaj rata u Ukrajini i terorističkoj opasnosti za EU. Opširnije u odvojenoj vesti.

17.20 LEGO u kampanji za Ukrajinu

Kompanija LEGo čuvena po izradi dečjih kockica prikupila je više od 16.000 dolara za Ukrajinu prodajom mini figura predsednika Volodimira Zelenskog i sićušnih molotovljevih koktela, saopšteno je na telegram kanalu Vrhovne rade Ukrajine.

 

 

Takođe, kompanija je kreirala i seriju lutkica inspirisanih  borcima u ovoj zemlji, saopštio je na svom Tviter nalogu Andrju Bekraft, jedan od čelnika kompanije.

 

 

16.45 Lavrov: Moskva se nada da će Gutereš rešiti problem sa izvozom žitarica

Rusija se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Te nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke", rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem, preneo je TASS.

15.45 Lapid: Zatvaranje Jevrejske agencije uticaće na odnose sa Rusijom

Izraelski premijer Jair Lapid izjavio je danas, povodom mogućeg zatvaranja Jevrejske agencije u Rusiji, da bi to moglo ozbiljno da utiče na odnose dve zemlje. Lapid je na međuresornom sastanku na kojem su učestvovali predstavnici brojnih izraelskih ministarstava i agencija istakao značaj odnosa sa Rusijom za Izrael, prenosi TASS.

12.17 Moskva tvrdi da su Rusi u Odesi uništili vojni brod i skladište Harpuna

Ruska mornarica uništila je u luci Odesa ukrajinski ratni brod i skladište američkih raketa Harpun, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Navedeno je da su ciljevi uništeni visokopreciznim raketama dugog dometa, prenosi agencija RIA Novosti. "U luci grada Odese, na teritoriji jednog brodogradilišta, visokoprecizne rakete dugog dometa lansirane sa mora uništile su ukrajinski ratni brod i skladište protivbrodskih raketa Harpun, koje su SAD isporučile kijevskom režimu", navedeno je u saopštenju.

Rusko ministarstvo dodaje da su onesposobljeni i proizvodni pogoni preduzeća za remont i modernizaciju brodova pomorskih snaga Ukrajine. Ukrajina je juče saopštila da su ruske snage izvele raketni udar na Odesu.

Associated Press

11.37 Zaharova: "Kalibri" uništili vojni objekat u luci Odesa

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, saopštila je da su rakete "Kalibar" uništile objekat vojne infrastrukture u ukrajinskoj luci Odesa. Zaharova je na Telegramu napisala da je visokopreciznim udarom raketa "Kalibar" uništen objekat vojne infrastrukture u luci Odesa, prenosi RIA Novosti. Ukrajina je juče saopštila da su ruske snage izvele raketni udar na Odesu.

11.04 Stremusov: Ukrajina ponovo granatirala hidroelektranu Kahovka

Ukrajinske trupe ponovo su ispalile granate na područje hidroelektrane Kahovka i most preko reke Inhulec u selu Darjevka u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas Kiril Stremusov, zamenik načelnika vojno-civilne administracije tog regiona. "Snage PVO su uspešno odbile većinu granata, ali je most Darjevka pogođen. Saobraćaj preko njega nije poremećen“, naveo je Stremousov, prenosi TAS S.

On je istakao da most preko reke Inhulec nema strateški i vojni značaj, ali da se već drugi dan nalazi pod vatrom ukrajinskih trupa. Ukrajinske snage su i juče granatirale hidroelektranu Kahovka, navodi TAS S.

09.30 DNR: U granatiranju Donjecka poginuo civil

Jedan civil je poginuo, a dvoje je povređeno kada su ukrajinske trupe danas granatirale Donjeck, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Oružane snage Ukrajine noćas su četiri puta gađale Donjeck iz topova kalibra 155 mm i minobacača 120 mm, saopštio je zvaničnik misije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi TAS S.

Kijevski, Kirovski i Petrovski okrug granatirani su sa područja Pervomajskog i Marijinke, a ispaljeno je ukupno 15 granata i 10 mina. Nešto pre ponoći, Oružane snage Ukrajine ispalile su rakete sa zapaljivim granatama iz višecevnih raketnih sistema Grad na Vorošilovski i Kalinjinski okrug Donjecka, navodi se u saopštenju.

08.00 Zelenski: Ukrajinske snage se kreću ka Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Okupatori su pokušavali da tamo uspostave uporište...ali kako im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage, korak po korak, kreću se ka toj oblasti", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

07.45  Evropska komisija: Naša poruka Moskvi je jasna, nastavićemo da podržavamo Ukrajinu koliko god dugo da je potrebno

"Ove sedmice smo usvojili nove mere za jačanje i produženje do januara 2023. naših sadašnjih sankcija Rusiji", objavila je Evropska komisija na svom Tviter nalogu.

07.30 Blinken osudio raketni napad na luku Odesa

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je oštro osudio ruski raketni napad na luku Odesa u Ukrajini i poručio da Rusija snosi odgovornost za produbljivanje svetske krize sa hranom, saopšteno je iz Stejt departmenta. Blinken je rekao da ovaj ruski napad "podriva angažovanje UN, Turske i Ukrajine da se esencijalne namirnice isporuče na svetska tržišta".

"Samo 24 sata nakon što je postignut dogovor kojim bi se omogućio nastavak ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, Rusija je današnjim napadom na Odesu prekršila svoje obaveze.

07.00 Vlasti u Hersonu i Zaporožju se spremaju za referendum o pripajanju Rusiji

Vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji. Uredba o formiranju izborne komisije za sprovođenje referenduma o priključenju Rusiji potpisana je danas u Zaporoškoj oblasti, rekao je šef vojno-civilne administracije tog regiona Jevgenij Balicki objavom na svom Telegram kanalu.

"Na inicijativu stanovnika regiona Zaporožja, naredne jeseni biće održan referendum o pridruživanju našeg regiona Rusiji. Trenutno obavljamo pripremne radove u nekoliko sfera uključujući i zakonodavnu", napisao je Balicki, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa