Evropa

Evropol upozorio na krijumčarenje oružja iz Ukrajine u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, DW

24/07/2022

-

17:09

Evropol upozorio na krijumčarenje oružja iz Ukrajine u EU
Evropol upozorio na krijumčarenje oružja iz Ukrajine u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropol ima indicije da se iz Ukrajine u EU krijumčari oružje i postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi.

"Države članice EU i operativni partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje deluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, uključujući vojno oružje", stoji u pismu Evropola Savetu Evropske unije u kojem se sagledava uticaj rata u Ukrajini i terorističkoj opasnosti za EU.

Evropske vlasti pretpostavljaju da se duž ukrajinske granice sa EU nalaze skladišta oružja kako bi se organizovao šverc. Kriminalci koji deluju iz Ukrajine tako mogu da se vrate preko zvaničnih graničnih prelaza kako bi doneli oružje na evropsku stranu, navodi DW.

Drugi problem, prema Evropolu, jeste to što su zemlje koje su primile veliki broj izbeglica izrazile zabrinutost da neke ukrajinske izbeglice nose vatreno oružje za samoodbranu. Pre prelaska u EU ostavili su oružje i municiju u pograničnom području.

Prema navodima nadležnih, takva skladišta municije su već otkrivena. Postoji rizik da bi i ovo oružje moglo dospeti u ruke kriminalnih grupa. U dokumentu se takođe navodi da se neke ukrajinske izbeglice sumnjiče da su sakriveno oružje prenosile preko granice kako bi ga prodale u EU, prenosi DW.

"Evropol blisko sarađuje sa ukrajinskim zvaničnicima na ublažavanju pretnje trgovine oružjem u Evropsku uniju. Imamo puno poverenje u njih dok sprovode nove mere za praćenje i praćenje ovog vatrenog oružja", navedeno je na sajtu Evropola.

Dodaje se da su imali "odlične odnose sa Ukrajinom od potpisivanja operativnog sporazuma 2017. godine", kao i da "kolege iz Ukrajine nastavljaju da slede tragove i sarađuju u slučajevima od interesa za unutrašnju bezbednost EU, uprkos kontinuiranoj ruskoj vojnoj agresiji".

"Potencijalna pretnja koja je primećena u ratnim zonama u prošlosti je da vatreno oružje može pasti u pogrešne ruke. Što se tiče rata u Ukrajini, Evropol je upozorio da bi širenje vatrenog oružja i eksploziva u Ukrajini moglo dovesti do povećanja vatrenog oružja i municije koja se krijumčari u EU putem uspostavljenih krijumčarskih ruta ili onlajn platformi. Ova pretnja bi mogla biti još veća kada se sukob završi", saopštio je Evropol.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa