Evropa

Plan Evropske komisije naišao na otpor: Članice EU traže da predlog o smanjenju potrošnje gasa bude ublažen

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

13:36

Plan Evropske komisije naišao na otpor: Članice EU traže da predlog o smanjenju potrošnje gasa bude ublažen
Plan Evropske komisije naišao na otpor: Članice EU traže da predlog o smanjenju potrošnje gasa bude ublažen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje Evropske unije nastoje da ublaže plan Evropske komisije kojim se od njih zahteva da smanje potrošnju gasa za 15 odsto u periodu od avgusta 2022. do marta 2023. godine, pošto se Evropa priprema za zimu suočena s neizvesnostima u pogledu isporuka gasa iz Rusije.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila da 15-oprocentno smanjenje potrošnje gasa 27 država članica u početku bude dobrovoljno, s tim da bi tu meru mogla da proglasi obavezujućom u slučaju vanrednih okolnosti sa snabdevanjem gasom.

Brisel je pozvao zemlje članice da već sada ograniče potrošnju kako bi pomogle da se popune skladišta pre zime.

Međutim, plan EU je naišao na otpor niza zemalja, pri čemu su neke odlučno protiv obaveznog smanjenja, a druge ne dozvoljavaju da Brisel kontroliše njihovu potrošnju energije.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

 

Diplomate iz zemalja EU treba danas da razgovaraju o revidiranom predlogu, prema kojem bi 15-oprocentno smanjenje bilo zadržano kao dobrovoljni cilj za sve zemlje, dok bi ciljevi vezani za obavezno rezanje potrošnje gasa bili utvrđeni na različitim nivoima, prenosi agencija Rojters pozivajući se na uvid u taj dokument.

Šta predlaže Češka?

Najnoviji predlog, koji je pripremila Češka kao aktuelni predsedavajući sastancima zemalja EU, nudi niz izuzetaka od obavezujućeg cilja. Tako bi zemlje koje nisu povezane s gasnim mrežama EU bile izuzete, što bi moglo da se odnosi na ostrvske države poput Irske i Malte, dok bi ciljevi o obaveznom smanjenju za one s velikim količinama uskladištenog gasa mogli da se snize.

Državama koje izvoze gas u druge zemlje takođe bi mogli da budu smanjeni ciljani nivoi rezanja potrošnje, što verovatno uključuje Španiju, koja nije zavisna od gasa iz Rusije i koja je među najtvrđim protivnicima predloga EU. Kritični proizvodni sektori, kao što su hemijska i industrija čelika, takođe bi mogli da budu izuzeti.

Tanjug/AP/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

 

Prema novom predlogu, proglašenje obavezng smanjenja potrošnje gasa bilo bi u nadležnosti nacionalnih vlada, a ne Komisije, pri čemu bi taj predlog mogao bi da se usvoji samo uz podršku većine zemalja EU.

Diplomatski predstavnici država članica EU različito gledaju na najnoviji nacrt - pojedini ga pozdravljaju, a drugi su zabrinuti zbog velikog broja izuzeća.

Ministri energetike pokušaće da odobre novi nacrt u utorak, za šta je pogtrebno da većina od najmanje 15 zemalja EU glasa za predlog kako bi on postao zakon, navodi britanska agencija.

Fracuska protiv uniformnog cilja za smanjenje potrošnje gasa

Francuska je protiv postavljanja uniformnog cilja za smanjenje potrošnje gasa Evropi, rekli su zvaničnici francuskog Ministarstva energetike.

Budući ciljevi treba posebno da uzmu u obzir izvozne kapacitete svake zemlje pojedinačno, dodali su francuski zvaničnici uoči sastanka evropskih ministara energetike u utorak u Briselu, prenosi Rojters.

Evropska komisija je predložila prošle endelje sve zemlje EU smanje potrošnju gasa od avgusta do marta za 15 posto. Taj cilj bi u početku bio dobrovoljan, ali bi prerastao u obavezu ako bi Komisija proglasila vanredno stanje.

Od samog početka, ovaj predlog EK je naišao na kritike iz niza zemalja. Španija, Portugalija i Grčka su bile među najotvorenijim kritičarima, ali diplomate kažu da i Danska, Francuska, Irska, Italija, Malta, Holandija i Poljska takođe imaju rezerve u pogledu davanja ovlašćenja Komisiji da naredi smanjenje potrošnje gasa.

Komentari (0)

Evropa