Evropa

Novo smanjenje već smanjenog dotoka ruskog gasa u Evropu: Gasprom zaustavlja još jednu turbinu na Severnom toku 1

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

25/07/2022

-

17:42

Novo smanjenje već smanjenog dotoka ruskog gasa u Evropu: Gasprom zaustavlja još jednu turbinu na Severnom toku 1
Novo smanjenje već smanjenog dotoka ruskog gasa u Evropu: Gasprom zaustavlja još jednu turbinu na Severnom toku 1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da će zaustaviti rad još jedne turbine na gasovodu Severni tok 1 radi održavanja, i da će protok gasa koji je već smanjen na 40 posto kapaciteta, pasti od srede za još pola, javlja Rojters.


Prema saopštenju Gasproma, usled obustave rada turbine dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice Portovaja biće smanjen na 33 miliona kubnih metara (mcm) gasa od srede, 27. jula, od 4:00 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, što je samo polovina od sadašnjih već smanjenih isporuka, dodaje britanska agencija.

Ruski energetski gigant mora da obustavi rad još jednog gasno-turbinskog motora na kompresorskoj stanici Portovaja gasovoda Severni tok zbog redovnog remonta, navodi se u današnjem saopštenju Gasproma, prenosi TAS S.

Inače, fizički protok gasa kroz gasovod Severni tok 1 od Rusije do Nemačke prekinut je 11.jula zbog redovnog godišnjeg remonta, a iz Moskve su najavili da će taj posao trajati 10 dana. Ipak, nakon isteka roka gas nije potekao u ponom kapacitetu zbog problema s turbinom koja se trenutno nalazi u Nemačkoj.

Isporuka gasne turbine je prvo bila sprečena zbog sankcija koje je Kanada uvela Rusiji, ali je potom, na insistiranje Berlina, problem pravno rešen, tako da je turbina sada u Nemačkoj i treba da bude isporučena Rusiji, odnosno Gaspromu.

Cena gasa na evropskim berzama naglo je uvećana za gotovo 10 odsto posle saopštenja Gasproma o prestanku rada još jedne turbine Severnog toka i sada iznosi više od 1.850 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske berze ICE.

ovi šok za snabdevanje Evrope gasom dolazi u trenutku visokih tenzija u okviru kojih Rusija i Zapad razmenjuju ekonomske udarce zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.


Evropska unija je optužila Rusiju da pribegava energetskoj uceni, dok Kremlj kaže da su poremećaji u isporukama gasa izazvani problemima s održavanjem i efektima zapadnih sankcija.

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla da potpuno da prekine dotok gasa ove zime, što je korak koji bi gurnuo Nemačku u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već muče sa visokim cenama hrane i energije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ovog meseca upozorio Zapad da nastavak sankcija rizikuje da izazove katastrofalno poskupljenje energije za potrošače širom sveta.

Rusija je drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije i najveći svetski izvoznik prirodnog gasa. Evropa uvozi oko 40 procenata svog gasa i 30 procenata nafte iz Rusije.

Gasprom je prošle nedelje nastavio isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 nakon 10-dnevne pauze zbog redovnog remonta, zadržavši ih na nivou od samo 40 posto kapaciteta, na koji su spuštene još u junu zbog, kako je tada obrazloženo, odloženog vraćanja jedne turbine se servisiranja u Kanadi.

Političari u EU su to objašnjenje Moskve odbacili, pri čemu Nemačka tvrdi da je planom ionako bilo predviđeno da se pomenuta turbina koristi tek od septembra.

Fon der Lajen: Evropa da se pripremi za potpuni prekid ruskog gasa

Ipak, predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Evropa treba da se pripremi za potpuni prekid isporuka ruskog gasa 


"Rusija u ovom trenutku delimično ili uopšte ne isporučuje gas za 12 država članica EU. Stoga Evropa mora da bude spremna za najgoru opciju: potpuni prekid isporuka gasa pre ili kasnije", rekla je Fon der Lajen za DPA, prenosi TASS.

Predsednica EK je pozvala sve zemlje koje zavise od zaliha ruskog gasa da učestvuju u naporima uštede energije.

"Čak ni države članice EU koje se ne snabdevaju gasom iz Rusije ne mogu da izbegnu posledice potencijalnog prekida isporuka gasa na naše unutrašnje tržište", upozorila je Ursula fon der Lajen i predočila da su u EU ekonomije isprepletene zbog čega će gasna kriza, u određenom obliku, uticati na sve zemlje članice.


 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa