Evropa

Evropska komisija se zalaže da Bugarska, Rumunija i Hrvatska uđu u Šengen zonu

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

15:45

Evropska komisija se zalaže da Bugarska, Rumunija i Hrvatska uđu u Šengen zonu
Evropska komisija se zalaže da Bugarska, Rumunija i Hrvatska uđu u Šengen zonu - Copyright Tanjug/Yves Herman, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka Evropske komisije Anita Hoper izjavila je da se ta institucija aktivno zalaže da se Šengen zona kompletira ulaskom Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

"Rumunija, Bugarska i Hrvatska su ispunile uslove za ulaz u Šengen prostor i krajnje vreme je da Savet Unije preduzme korake da bi ove zemlje mogle da se pridruže Šengenu", izjavili su u Komisiji.

Velika većina poslanika u Evropskom parlamentu podržava ukidanje granične kontrole za Bugarsku i Rumuniju i glasaće o rezoluciji o tom pitanju na plenarnoj sednici Parlamenta sutra u Strazburu.

Savet ministara EU najavio je da će u decembru glasati o tome da li da dozvole pristupanje ovih zemalja šengenskom prostoru nakon više od 11 godina odlaganja.

Još 2011. godine o toj temi je bilo glasanje za Bugarsku i Rumuniju, ali su pristup blokirale holandska i finska vlada. U to vreme Hrvatska još uvek nije bila država članica Unije, a pridružila se 2013. godine.

EU je podržala ulazak Hrvatske u Šengen još u decembru 2021. godine, ali primena te odluke se još uvek čeka. Ulazak u šengensku zonu putovanja bez pasoša zahteva jednoglasnost.

Komentari (0)

Evropa