Evropa

Estonski parlament priznao Rusiju kao državnog sponzora terorizma

Komentari

Autor: err.ee

18/10/2022

-

13:35

Estonski parlament priznao Rusiju kao državnog sponzora terorizma
Državna skupština Estonije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državna skupština Estonije (Riigikogu) osudila je aneksiju ukrajinske teritorije i proglasila ruski režim terorističkim. Odluku je podržalo 88 narodnih poslanika - nije bilo uzdržanih, niti glasova protiv.

Istovremeno je odbijeno pet amandmana na dokument koji je podnela Narodna konzervativna partija Estonije (EKRE). Opoziciona partija je želela da u tekst saopštenja uvrsti poziv državama članicama EU i NATO da opozovu svoje ambasadore iz Moskve i da zatvore sva diplomatska predstavništva u Rusiji, osim ambasada.

EKRE je takođe želeo da u dokument uključi poziv državama članicama EU da ne dozvole ruskim državljanima da dobiju azil u zemljama članicama EU i da deportuju građane koji podležu mobilizaciji u Rusiji. Još tri amandmana su bili pozivi vladi Republike Estonije da obavesti ruske vlasti o odluci Estonije da se povuče iz daljeg procesa zaključivanja graničnog ugovora ukoliko Rusija u okviru ovog procesa zahteva od estonske strane da ustupi svoju legalnu teritoriju, da potpuno zatvori granični prelaz na estonsko-ruskoj granici i brzo razoruža državljane Rusije i Belorusije koji borave u Estoniji.

Prema odobrenom nacrtu rezolucije, Riigikogu najoštrije osuđuje vojne akcije Ruske Federacije protiv Ukrajine i nezakonitu aneksiju teritorije oduzete tokom agresije. Parlament potvrđuje da Estonija nikada neće priznati kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine kao rezultat agresije i održavanja nameštenih referenduma.

"Nepravilnim postupanjem nikada nije moguće stvoriti zakon. Putinov režim, preteći nuklearnim oružjem, učinio je Rusijom najvećom pretnjom mirom kako u Evropi, tako i širom sveta"

Kako se dalje navodi u dokumentu, Riigikogu podržava istrage koje su pokrenuli Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud radi razjašnjenja okolnosti zločina počinjenih na teritoriji Ukrajine i smatra da je neophodno da se održi suđenje protiv odgovornih za zločine u okviru specijalnog međunarodnog tribunala.

"Podržavajući apel parlamenta Ukrajine državama i međunarodnim organizacijama, Riigikogu proglašava ruski režim terorističkim, a Rusku Federaciju državnim sponzorom terorizma, čijim se akcijama mora zajednčki suprotstaviti. Riigikogu poziva međunarodnu zajednicu da usvoji slične deklaracije", navodi se u nacrtu.

Štaviše, prema nacrtu saopštenja, Riigikogu osuđuje upotrebu oružanih formacija, poput Vagnerove grupe, stvorene uz podršku vlasti Rusije, kao deo agresije. Parlament smatra da je neophodno da oružane snage tzv. Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su stvorile Rusija i privatna vojna kompanija Vagner, priznaju kao terorističke organizacije.

Osim toga, Riigikogu takođe podržava zahtev da se Rusiji oduzme status stalne članice Saveta bezbednosti UN i poziva zemlje članice EU da pokažu jedinstvo u primeni dodatnih ekonomskih sankcija protiv Rusije i njenog saveznika Belorusije, kao i sankcije protiv pojedinaca.

Komentari (0)

Evropa