Evropa

"Politička kriza bez presedana i promena moći brzinom munje": Šta čeka Britaniju posle Liz Tras i ko će da je nasledi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

16:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako je već danima bila na političkoj klackalici, pritisci su postali prejaki i premijerka Velike Britanije Liz Tras je morala da popusti – objavila je da se povlači sa mesta premijera. Navela je da će se zadržati na toj fukciji samo dok se ne izabere novi lider Konzervativne partije koji bi ujedno trebalo da postane i šef kabineta u Dauning stritu. Međutim, taj izbor neće biti nimalo lak, a novi premijer imaće pred sobom veliki izazov da zemlju izvuče iz političkog haosa. Sa druge strane, Laburisti zahtevaju nove parlamentarne izbore i poručuju da Konzervativci "nemaju mandat za još jedan eksperiment"

Liz Tras je danima bila na udaru žestokih kritika zbog takozvanog “mini budžeta” koji je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

Ostavku premijerke zahtevalo je sve više članova njene stranke, a da će sve kulminirati postalo je jasno danas nakon što je jedna poslanica podnela zatev za izglasavanje nepoverenja vladi. Politički urednik na BBC Kris Mejson je ocenio kao “zapanjujuće” to što je pre tri i po meseca izveštavao o ostavci prethodnog premijera, a Liz Tras je danas ponovila isti scenario i koristila veoma sličan set reči.

Ona je na premijerskoj funkciji provela svega 45 dana, što predstavlja najkraći mandat od svih premijera Velike Britanije.

Helena Ivanov sa instituta "Henri Džekson" rkal je za Euronews Srbija da je od početka pred Tras bilo mnogo problema, te da prvi problem nastaje u pomenutom "mini budžetu" koji nije, kako ocenjuje, bio dobro primljen i doveo je do rekordnog pada funte.

"Nivo haosa u vlasti naveo premijerku da podnese ostaku"

Glavni politički dopisnik BBC Nik Erdlej je posle ostavke Liz Tras rekao da "nikada nije video nešto nalik ovome", zato što je juče Liz Tras poručila da je ona borac.

"Međutim, nivo haosa u vladi, parlamentu i Konzervativnoj partiji doveo je Liz Tras do tačke u kojoj je znala da ne može da nastavi mandat”, istakao je uz ocenu da je reč o najvećem preokretu moći koji je viđen u modernim vremenima.

"Ovo je promena brzinom munje. Pitanje je da li Konzervativna partija može da se sjedini sa novim liderom i da li može da izbegne opšte izbore", rekao je Erdlej.

On je zaključio da je reč o situaciji bez presedana, kao i o krizi bez presedana u britanskoj politici.

Britance ali i građane širom Evrope i sveta interesuje kako će izgledati Velika Britanija posle Liz Tras i ko će biti njen naslednik.

profimedia

 

"Ako ste mislili da je juče bio haotično, haos će nastaviti da se produbljuje. U narednih nekoliko dana isplivaće novi premijer. Konzervativci se nadaju da će moći da izvuku ime iz svojih redova i da izbegnu nadmetanje među članovima partije", istakao je Kris Mejson.

Međutim, kako je naveo, novi premijer, “ukoliko uspeju da pronađu nekoga ko će ujediniti partiju, a to je veliko ‘ako’, suočiće se sa žestokim izazovima kada je u pitanju legitimitet”.

“Ali moramo da upamtimo, po ustavu, živimo u parlamentarnoj demokratiji. Ako novi premijer bude imao većinu u Domu komuna, on ima ustavno pravo da bude na funkciji do sledećeih parlamentarnih izbora”, rekao je.

Laburisti traže nove izbore

Legitimitet Konzervativaca upitan je i za Laburiste koji koriste priliku da pozovu na nove parlamentarne izbore. Njihov lider Kir Stramer je poručio da Konzervativna partija više nema mandat da vlada.

“Nakon 12 godina Torijevskih neuspeha, narod Velike Britanije zaslužuje mnogo više od pokretnih varata haosa”, rekao je on. Dodao je da su Konzervativci ostavili oslabljenu i lošiju državu.

profimedia

 

“Torijevci ne mogu da odgovore na svoje najnovije havarije tako što će jednostavno pomešati ljude na vrhu  bez saglasnosti britanskog naroda”, naveo je Stramer i naglasio: “Oni nemaju mandat da postave zemlju u još jedan eksperiment – Britanija nije njihov lični feud kojem mogu da upravljaju kako žele”.

“Moramo da imamo priliku za novi početak. Potrebni su nam opšti izbori – sada", rekao je.

Ko su favoriti za naslednika Liz Tras?

Međutim, po svemu sudeći, Konzervativci će veoma brzo ući u izbor novog lidera. Liz Tras je rekla da se sastala sa Grejemom Brejdijem koji predsedava grupom poslanika Knzervativaca poznatom kao Komitet 1922, i da su se saglasili da proces počne sledeće nedelje.

Kako je rekla, to će osigurati da Britanija ostane na putu da ispuni fiskalne planove i da se održi ekonomska stabilnost i nacionalna bezbednost.

Nakon toga je Brejdi poručio da očekuje rezultate izbora novog lidera Konzervativaca do petka sledeće nedelje, kao i da članstvo Torijevaca bude uključeno. Spekuliše se i da bi pravila izbora mogla da budu promenjena.

Već u prvim momentima nakon što je Liz Tras objavila da podnosi ostavku, počele su spekulacije o tome ko bi mogao da je nasledi.

Sudeći prema kladionicama, favorit je njen rival u prethodnoj trci Riši Sunak, a posle njega najveće šanse se daju Peni Mordant i ministru odbrane Benu Valasu. Zanimljivo je to što je bivši premijer Bori Džonson četvrti po redu favorit.

Ministar finansija Džeremi Hant o kome se prethodnih dana mnogo spekulisalo kao o nasledniku Liz Tras objavio je da neće ući u trku.

Nik Erdlej je komentarisao Brejdijevo obraćanje ističući da je izbor novog lidera Konzervativaca neizvestan dodajući da mnogi članovi žele da to bude obavljeno što pre je moguće, ali da je teško zamisliti da se logistički izvede konsultacija članova partija u samo nedelju dana, osim ako se ne napravi brza onlajn anketa. Takođe, navodi da izgleda malo verovatno da se poslanici ujedine oko jedne osobe.

Komentari (1)

Ramamti Ezer

20.10.2022 16:45

To je samo dokaz da čovek nije stvoren ni da vlada nad svojim koracima, a kamoli drugim ljudima, jer to nije u ljudskoj prirodi (Propovednik 8:9; Jeremija 10:23). Kad bi i svi drugi političari iz celog sveta ovako skromno postupili, bilo bi to za svaku pohvalu.

Evropa