Evropa

Premijerka Velike Britanije Liz Tras podnela ostavku posle 45 dana na funkciji - najkraći mandat u istoriji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

14:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Velike Britanije Liz Tras saopštila je u obraćanju javnosti ispred Dauning strita 10 da podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne partije. Ona je navela da će ostati na mestu premijera dok se ne izabere novi lider.

Premjerka Liz Tras je prethodnih nedelja bila pod velikim pritiscima nakon što je sve više poslanika iz redova Konzervativne partije tražilo njenu ostavku. Ona se borila za politički opstanak od 23. septembra, kada je pokrenula ekonomski program poznat kao "mini budžet", koji je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora. 

Iako je juče poručila da je ona "veliki borac, a ne neko ko odustaje", Liz Tras je u današnjem obraćanju javnosti poručila da ne može da ispuni mandat na koji je izabrana.

"Došla sam na funkciju u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti. Loša ekonomska situacija dugo je zadržavala našu zemlju. Imali smo viziju za niskim porezima. Priznajem da, uzimajući u obzir okolnosti, nisam uspela da ispunim svoj mandat", navela je ona. 

Tanjug/Toby Melville/Pool Photo via AP, File

 

Kako je dodala, nastaviće da obavlja premijersku funkciju dok se ne izabere novi lider.

Liz Tras, koja je bila na premijerskoj funkciji 45 dana - imala je najkraći mandat od svih premijera Velike Britanije, piše BBC. Iza nje je Džordž kaning koji je na funkciji bio 119 dana pre nego što je preminuo 1827. godine. 

"Najveći preokret moći u modernim vremenima"

Glavni politički dopisnik BBC-ja Nik Erdlej je posle ostavke Liz Tras rekao da "nikada nije video nešto nalik ovome", zato što je juče Liz Tras poručila da je ona borac.

"Međutim, nivo haosa u vladi, parlamentu i Konzervativnoj partiji doveo je Liz Tras do tačke u kojoj je znala da ne može da nastavi mandat, istakao je.

Kako je istakao, to je najveći preokret moći koji je viđen u morednim vremenima.

"Ovo je promena brzinom munje. Pitanje je da li Konzervativna partija može da se sjedini sa novim liderom i da li može da izbegne opšte izbore", rekao je Erdlej i dodao: "U oktobru ćemo imati rećeg premijera u godini".

On je zaključio da je reč o situaciji bez presedana, kao i o krizi bez presedana u britanskoj politici. 

Kako su rasli pritisci na Liz Tras?

Ranije danas, poslanica iz redova Konzervativne partije Šeril Marej je saopštila da je podnela zahtev za izglasavanje nepoverenja premijerki, a najmanje 13 poslanika iz redova Torijevaca je pozvalo Liz Tras da podnese ostavku.

Šeril Marej je napisala u objavi na Tviteru: "Polagala sam velike nade u Liz Tras, ali nakon onoga što se sinoć dogodilo, njena pozicija je postala neodrživa i poslala sam pismo Grejemu Brejdiju (on predsedava grupom poslanika KOnzervativaca poznatom kao Komitet 1922)".

Najnovije istraživanje javnog mnenja u Velikoj Britaniji, inače, pokazalo je da osam od 10 ispitanika ne podržava vladu u jeku ekonomske krize.

profimedia

 

Ekonomista Nebojša Katić rekao je za Euronews Srbija da je Tras uspela da dovede britansku ekonomiju na rub propasti. Kako on navodi, ekonomski paket koji je bio usvojen predstavljao je niz "sumanutih ideja".

Ostavka Liz Tras okupirala je korisnike interneta, a dokaz dome je i što je tabliod "Dejli Star" pokrenuo video koji se emituje uživo sa pitanjem čitaocima: "Može li Liz Tras da nadživi ovu salatu?" Snimak je prikazivao fotografiju Liz Tras i zelenu salatu pored nje.  Akcija" je bila podtsknuta navodima iz "Ekonomista" koji je nedavno objavio članak u kome je britansku premijerku nazvao "Ajsberg lejdi" i naveo da karijera Tras ima "rok trajanja zelene salate". 

Izbor novog lidera sledeće nedelje, Hant ne ulazi u trku

Liz Tras je rekla da se sastala sa Grejemom Brejdijem i da su se saglasili da izbor novog lidera Konzervativne partije počne sledeće nedelje.

navela je da će to osigurati da Britanija ostane na putu da ispuni fiskalne planove i da se održi ekonomska stabilnost i nacionalna bezbednost.

U međuvremenu je Džeremi Hant, koji je bio među imenima koja su se pominjala kao naslednici Liz Tras, rekao da se neće kandidovati za lidera Konzervativaca. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa