Evropa

Burno u Velikoj Britaniji: Liz Tras pod velikim pritiskom, ređaju se zahtevi Torijevaca za njenu ostavku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

13:27

Burno u Velikoj Britaniji: Liz Tras pod velikim pritiskom, ređaju se zahtevi Torijevaca za njenu ostavku
Burno u Velikoj Britaniji: Liz Tras pod velikim pritiskom, ređaju se zahtevi Torijevaca za njenu ostavku - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Pozicija predsednice vlade Velike Britnaije Liz Tras dodatno je uzdrmana nakon što je poslanica iz redova Konzervativne partije Šeril Marej saopštila da je podnela zahtev za izglasavanje nepoverenja premijerki. Najmanje 13 poslanika iz redova Torijevaca pozvalo je Tras da podnese ostavku, a taj broj se vremenom povećava, javlja BBC.

Šeril Marej je napisala u objavi na Tviteru: "Polagala sam velike nade u Liz Tras, ali nakon onoga što se sinoć dogodilo, njena pozicija je postala neodrživa i poslala sam pismo Grejemu Brejdiju".

Brejdi predsedava grupom poslanika Konzervativne partije, poznatom kao "Komitet 1922" koji postavlja pravila za izbor i smenu lidera stranke.

Jedan član izvršne vlasti "Komiteta 1922" je rekao da su "male šanse" da Tras preživi dan kao premijerka, izvestio je novinar ITV-a. BBC je javio i da će Tras danas da se sastane sa Brejdijem, ali razlog sastanka nije objavljevn. 

U međuvremenu je lider Laburista Kir Stamer pozvao na održavanje novih izbora. 

Šta se dešavalo u lobiju parlamenta?

Predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Lindzi Hojl, pokrenuo je istragu o izveštajima o nedoličnom ponašanju u lobijima u tom zakonodavnom telu. Hojl je zamolio nadležne da "istraže incident". 

On je podsetio poslanike da se "jedni prema drugima odnose ljubazno i sa poštovanjem". 

Sinoć je prema navodima poslanika u lobiju parlamenta došlo do verbalnih incidenata.

Tanjug/AP/Daniel Leal

 

Ministarka rada "u senci" Ana Mekmorin napisala je na Tviteru da je videla jednog poslanika konzervativca "u suzama" u lobiju nakon glasanja.

Šta se zapravo dogodilo? Kako piše BBC, Torijevci su bili ljuti zbog metoda koje su korišćene da bi se oni privoleli da glasaju kao i Vlada. Navodno su se desetine poslanika koji nisu glasali suočili sa određenim disciplinskim merama.

Inače, juče je britanska ministarka unutrašnjih poslova dala ostavku nakon kitika Liz Tras, i to pre nego što je započela rasprava u parlamentu, što je samo podstaklo eroziju autoriteta premijerke nakon što je na funkciji provela samo nekoliko nedelja.

Nakon što je otišla ministarka Suela Brejverman, to znači da je Liz Tras izgubila dva važna ministra za samo nedelju dana, piše Euronews. 

U britanskoj javnosti se već neko vreme vodi polemka o nasledniku Liz Tras, Danas je bivšra ministarka kulture Nadin Doris navela da poslanici morajud a zahtevaju da se bivši premijer Boris Džonson vrati na dužnost, ili da se izabere novo rukovodstvo stranke ili da se održe generalni izbori. 

Zahtevi za ostavku posle kontroverznog "mini budžeta"

Tras, koja je na vlasti nešto malo više od šest sedmica, bori se za politički opstanak od 23. septembra, kada je pokrenula ekonomski program poznat kao "mini budžet", koji je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora. 

Nekoliko poslanika je u međuvremenu tražilo od premijerke da podnese ostavku.

Tras je potom u parlamentu izjavila da je ona "borac, a ne neko ko odustaje". Istakla je da su pred njom teške odluke i da joj je žao što je napravila greške.

Tanjug AP/House of Commons

 

"Postupila sam u nacionalnom interesu da osiguram ekonomsku stabilnost", rekla je ona.

Najnovije istraživanje javnog mnenja u Velikoj Britaniji, inače, pokazuje da osam od 10 ispitanika ne podržava vladu u jeku ekonomske krize.

Ekonomista Nebojša Katić rekao je za Euronews Srbija da je Tras uspela da dovede britansku ekonomiju na rub propasti. Kako on navodi, ekonomski paket koji je bio usvojen predstavljao je niz "sumanutih ideja", ali napominje da ono što je i dalje drži na funkciji jeste činjenica da Konzervativna stranka i dalje nema ličnost oko koje bi se ujedinila.

Šta bi moglo da sačuva Liz Tras na mestu premijerke?

Kao piše BBC, upkos krizi, pozivima na ostavku, i zahtevima za izglasavanje nepoverenja vladi, niko ne može da bude siguran kako će poslanici koji žele da promene lidera zaista delovati, a za to postoji nekoliko razloga.

Prvi je što nije dogovoreno ko bi mogao da zameni Liz Tras, iako se pominje nekoliko imena. Drugi razlog je to što ne postoji ni jasan način na koji bi Tras bila smenjena. Ukoliko ona ne bude želela da pruži ostavku, poslanici moraju da pronađu način da je smene. Na stolu je nekoliko opcija, ali je komplikovano usaglašavanje. 

Treći razlog je to što se tržište tek malo stabilizovalo nakon plana koji je odbačen, i određeni konzervativci zabrinuti da bi smena premijera ponovo mogla da ga uzburka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa