Evropa

Konzervativci podneli zahtev za izglasavanje nepoverenja Liz Tras: "Male šanse da kraj dana dočeka na funkciji"

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

12:05

Konzervativci podneli zahtev za izglasavanje nepoverenja Liz Tras: "Male šanse da kraj dana dočeka na funkciji"
Konzervativci podneli zahtev za izglasavanje nepoverenja Liz Tras: "Male šanse da kraj dana dočeka na funkciji" - Copyright Tanjug/AP/Daniel Leal

veličina teksta

Aa Aa

Britanska poslanica iz redova Konzervativne partije Šeril Marej saopštila je danas da je podnela zahtev za izglasavanje nepoverenja premijerki Liz Tras.

"Polagala sam velike nade u Liz Tras, ali nakon onoga što se sinoć dogodilo, njena pozicija je postala neodrživa i poslala sam pismo Grejemu Brejdiju", napisala je Marej u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Brejdi predsedava grupom poslanika Konzervativne partije, poznatom kao "Komitet 1922" koji postavlja pravila za izbor i smenu lidera stranke.

Jedan član izvršne vlasti Komiteta 1922 je rekao da su "male šanse" da Tras preživi dan kao premijerka, izvestio je novinar ITV-a.

"Očekuje se da će se odbor sastati kasnije kako bi razgovarali o krizi rukovodstva“, napisao je Brand u objavi na Tviteru.

Predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Lindzi Hojl, pokrenuo je istragu o izveštajima o nedoličnom ponašanju u lobijima u tom zakonodavnom telu.

Hojl je zamolio nadležne da "istraže incident".

On je podsetio poslanike da se "jedni prema drugima odnose ljubazno i sa poštovanjem".

Sinoć je prema navodima poslanika u lobiju parlamenta došlo do verbalnih incidenata.

Ministarka rada u senci Ana Mekmorin napisala je na Tviteru da je videla jednog poslanika konzervativca "u suzama" u lobiju nakon glasanja.

Tras, koja je na vlasti nešto malo više od šest sedmica, bori se za politički opstanak od 23. septembra, kada je pokrenula ekonomski program poznat kao "mini-budžet", koji je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

Nekoliko poslanika je u međuvremenu tražilo od premijerke da podnese ostavku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa