Evropa

"Mini budžet" poljuljao fotelju britanske premijerke: Tras na udaru žestokih kritika, i u njenoj partiji traže ostavku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Sky News, Tanjug

18/10/2022

-

17:34

"Mini budžet" poljuljao fotelju britanske premijerke: Tras na udaru žestokih kritika, i u njenoj partiji traže ostavku
Liz Tras - Copyright Tanjug/AP/Daniel Leal

veličina teksta

Aa Aa

Tek nešto više od mesec dana otkako je stupila na dužnost, fotelja britanske premijerke Liz Tras ozbiljno je počela da se ljulja. Finansijski paket, usvojen u septembru, koji je izazvao previranja na berzi, naterao je čak i neke poslanike iz Konzervativne stranke da pozovu na njenu ostavku, a kritike se nisu stišale čak ni nakon što je premijerka jutros uputila izvinjenje. 

"Želim da prihvatim odgovornost i da se izvinim za učinjene greške", rekla je Tras u intervjuu za BBC.

Tras i njen bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng, naime, objavili su fiskalni paket, tzv. mini budžet, koji je izazvao haos na berzi počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali je doneo i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je retkost. Deo po deo tog paketa je prerađivan i na kraju poništen.

Iako je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poručio da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora, neki za to vreme odbrojavaju poslednje dane na vlasti Liz Tras i previđaju ko bi mogao da je nasledi. Prvo mesto na toj listi zauzima upravo Hant, koji je četvrti ministar na toj funkciji od jula.

Otvoreni pozivi na ostavku

Poslanici iz njene stranke je otvoreno pozivaju da podnese ostavku, pri čemu se navodi da je do 100 članova Konzervativne stranke potpisalo pisma o nepoverenju premijerki, prema izveštajima medija.

Angela Ričardson, konzervativna poslanica iz okruga Gildford, rekla je za radio Tajms da "više nije održivo" da Tras ostane premijerka, dok je Džejmi Volis, poslanik Konzervativne partije iz Bridženda, uputio pismo premijerki sa zahtevom da podnese ostavku.

"Tražim od vas da se povučete sa mesta premijera jer smatram da više nemate poverenje zemlje ili parlamentarne stranke. To je ispravan put da se obezbedi stabilnost, bezbednost i prosperitet ljudi kojima sve dugujemo", naveo je Volis u pismu.

Lider opozicione Laburističke partije Keir Starmer je u subotu poručio preko Tvitera da "Torijevci više nemaju mandat i poverenje britanskog naroda".

Laburisti su takođe pozvali da se Tras suoči sa nadzorom zakonodavaca pošto je odgovorila na samo četiri pitanja novinara na konferenciji u petak.

"Liz Tras mora barem da odgovori na pitanja poslanika koji predstavljaju porodice čiji je život doveden u opasnost", rekao je Starmer.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Ispitivanje javnog mnjenja agencije "Opinijun Riserč" sprovedeno s Kongres sindikata pokazuje da su laburisti spremni za ubedljivu pobedu na sledećim izborima, prenosi Gardijan.

U odgovoru na pitanje da li je sada premijerka samo po imenu, Tras je rekla da je imenovala Hanta jer je znala da mora da promeni pravac.

"Bilo bi potpuno neodgovorno da se ne ponašam u nacionalnom interesu na način na koji jesam", rekla je ona i dodala da je bilo ispravno što su promenili politiku.

Tras je takođe rekla da će predvoditi svoju Konzervativnu stranku na sledećim izborima.

"Ostajem ovde jer sam izabrana da služim ovoj zemlji. I odlučna sam da to radim", rekla je britanska premijerka.

I dok Torijevci pozivaju Tras na ostravku, bivši ministar Džordž Ozborn predviđa i da će ona najverovatnije da bude smenjena "pre Božića". Zbog toga je Skaj njuz objavio i spisak političara koji bi potencijalno mogli da je naslede, a iako zasad nije iskazivao takve želje, na listi se nalazi i bivši premijer Boris Džonson.

Otkako je došao na funkciju ministra finansija Džeremi Hant smatra se najmoćnijom figurom u vladi, pa tako i logično kao najizgledniji naslednik Trasove.

Iako ga mnogi u njegovoj stranci vide kao "siguran par ruku", Hant je dva puta bezuspešno pokušao da postane lider Torijevaca, a prethodno je bio ministar spoljnih poslova, ministar zdravlja i ministar kulture.

U trci za lidera konzervativaca ove godine podržao je Rišija Sunaka nakon što je i sam eliminisan iz trke.

A upravo Sunaka mnogi vide i kao naslednika Trasove s obzirom na to da je nedavno bio drugi u trci za lidera Torijevaca. Kladionice ga već vide kao jednog od favorita.

profimedia

 

Sunak je, inače, upozoravao svoju suparnicu da će njeni planovi za smanjenje poreza da dovedu privredu u "slobodan pad", optužujući je za "ekonomiju uz bajke". 

Sunak je pobedio u svakom krugu glasanja među poslanicima u trci za vođstvo Torijevaca, ali se postavlja pitanje da li bi mogao ponovo da ujedini stranku pošto je viđeno da je upravo on odigrao ključnu ulogu u odlasku Borisa Džonsona sa mesta premijera.

Tu je i Peni Mordont koja je bila treća u trci za lidera Konzervativne partije, ali i Ben Volas, ministar odbrane i bivši vojnik koji je veoma poštovan zbog uloge koju je odigrao u podršci Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini.

Na kraju tu je i Boris Džonson. U svom oproštajnom govoru kao premijer, Džonson je podstakao spekulacije o povratku u politiku. Neki Torijevci otvoreno sugerišu da stranka traži od Džonsona da se vrati u Dauning strit.

Bivša ministarka kulture i saveznica bivšeg premijera Nadin Doris jedna je od onih koje otvoreno pozivaju na povratak Džonsona.

"Ne postoji zajednički kandidat. Niko nema dovoljnu podršku. Samo jedan poslanik ima mandat članova stranke i britanske javnosti, mandat sa većinom od 80 mesta. Boris Džonson", rekla je ona.

Nije, međutim, i dalje jasno da li je Džonson zainteresovan za povratak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa