Evropa

Ostavku Liz Tras traže čak i poslanici iz njene stranke

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

20:07

Ostavku Liz Tras traže čak i poslanici iz njene stranke
Ostavku Liz Tras traže čak i poslanici iz njene stranke - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Britanska premijerka Liz Tras suočava se s pritiskom da podnese ostavku čak i u redovima njene Konzervativne partije samo šest nedelja nakon što je ušla u Dauning strit.

Trasova i njen bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng objavili su 23. septembra fiskalni paket, tzv. mini budžet, koji je izazvao previranja na berzi - počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je retkost, prenosi CNBC

Deo po deo tog paketa je prerađivan i na kraju poništen. Odbačeno je planirano smanjenje korporativnih poreza i plan za ukidanje poreza na dohodak najbogatijih poreskih obveznika, a skraćen je i period garantovanih subvencija za račune energije domaćinstava i preduzeća sa dva godine na samo šest meseci.

Najnovije planove vlade je danas objavio novi inistar finansija DŽeremi Hant, samo tri dana nakon preuzimanja dužnosti. On je četvrta ministar koji je preuzeo tu funkciju od jula.

Premijerka Liz Tras je u petak smenila ministra finansijsa Kvasija Kvartenga, a sada je poslanici iz celog političkog spektra pozivaju da i ona ode za njim.

Poslanici iz njene stranke je otvoreno pozivaju da podnese ostavku, pri čemu se navodi da je do 100 članova Konzervativne stranke potpisalo pisma o nepoverenju premijerki, prema izveštajima medija.

Angela Ričardson, konzervativna poslanica iz okruga Gildford, rekla je danas za radio Tajms da "više nije održivo" da Trasova ostane premijerka, dok je DŽejmi Volis, poslanik Konzervativne partije iz Bridženda, uputio pismo premijerki sa zahtevom da podnese ostavku.

"Tražim od vas da se povučete sa mesta premijera jer smatram da više nemate poverenje zemlje ili paralmenre stranke, To je ispravan put da se obezbedi stabilnost, bezbednost i prosperitet ljudi kojima sve dugujemo", naveo je Volis u pismu.

Lider opozicione Laburističke partije Keir Starmer je u subotu poručioe preko Tvitera da „Torijevci više nemaju mandat i poverenje britanskog naroda“.

Laburisti su takođe pozvali da se Trasova suoči sa nadzorom zakonodavaca pošto je odgovorila na samo četiri pitanja novinara na konferenciji u petak.

"Liz Tras mora barem da odgovori na pitanja poslanika koji predstavljaju porodice čiji je život dovedn u opasnost", rekao je Štarmer.

Ispitivannje javnog mnjenja agencije Opinijun Riserč sprovedeno s Kongres sindikata pokazuje da su laburisti spremni za ubedljivu pobedu na sledećim izborima, prenosi Gardijan.

Komentari (0)

Evropa