Evropa

"Eksperiment" britanskog tabloida: Ko će duže opstati - premijerka Liz Tras na funkciji ili glavica salate?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2022

-

10:11

"Eksperiment" britanskog tabloida: Ko će duže opstati - premijerka Liz Tras na funkciji ili glavica salate?
"Eksperiment" britanskog tabloida: Ko će duže opstati - premijerka Liz Tras na funkciji ili glavica salate? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ko će duže potrajati - vlast britanske premijerke Liz Tras ili glavica ajsberg salate? To je pitanje koje okupira internet otkako je tabloid "Dejli Star" pokrenuo video koji se emituje uživo sa pitanjem čitaocim: "Može li Liz Tras da nadživi ovu salatu?"

"Akcija" je potaknuta navodima iz "Ekonomista" koji je nedavno objavio članak u kome je britansku premijerku nazvao "Ajsberg lejdi" i naveo da karijera Tras ima "rok trajanja zelene salate". Naime, premijerki koja je stupila na dužnost pre nešto više od mesec dana fotelja se već nekoliko nedelja "drma". 

Tako sada na lajvstrimu, uz uramljenu fotografiju Liz Tras stoji i glavica, a "Dejli star" polako odbrojava dane. Kako bi sve bilo vizuleno zanimljivije, glavica zelene salate svakog dana dobija i poneki novi detalj, pa tako danas ima i kosu i oči.

Tras i njen bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng objavili su 23. septembra fiskalni paket, tzv. mini budžet, koji je izazvao previranja na berzi - počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je retkost, prenosi CNBC.

Deo po deo tog paketa je prerađivan i na kraju poništen. Odbačeno je planirano smanjenje korporativnih poreza i plan za ukidanje poreza na dohodak najbogatijih poreskih obveznika, a skraćen je i period garantovanih subvencija za račune energije domaćinstava i preduzeća sa dva godine na samo šest meseci.

Ona se potom izvinila za greške u svom programu koji je doveo do pada poverenja investitora, ali i istakla da se neće povući sa funkcije.

"Želim da prihvatim odgovornost i da se izvinim za učinjene greške", rekla je Tras u intervjuu za BBC.

Tras je rekla da je želela da pomogne ljudima sa računima za struju, kao i da se izbore sa visokim porezima, ali, kaže, otišli su predaleko i prebrzo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa