Evropa

Češka zatražila od Rusije naknadu za eksplozije iz 2014, Moskva odgovorila: Zahtev je apsurdan

Komentari

Autor: Euronews

28/06/2021

-

22:40

Češka zatražila od Rusije naknadu za eksplozije iz 2014, Moskva odgovorila: Zahtev je apsurdan
Češka zatražila od Rusije naknadu za eksplozije iz 2014, Moskva odgovorila: Zahtev je apsurdan - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Češko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u ponedjeljak ruskog ambasadora Aleksandru Zmejevskog i zatražilo od te zemlje naknadu za eksploziju skladišta municije u Vrbeticama.

Eksplozija se dogodila 2014. godine, a zvanični Prag za nju optužuje ruske obaveštajce, prenosi Euronews. 

Smolek je "uručio diplomatsku notu ruskom ambasadoru u kojoj zahteva punu naknadu za štete nastale u dve eksplozije na skladištu blizu sela Vrbetice", na istoku zemlje. Ministarstvo spoljnih poslova nije preciziralo traženi iznos.

U eksplozijama su poginula dvojica lokalnih radnika i pričinjena je velika materijalna šteta.

Prag je naveo da smatra Moskvu odgovornom i tražio je razgovore o tome.

Dvojica agenata ruskih tajnih vojnih službi GRU osumnjičeni su da su organizovali eksplozije u Vrbeticama, a sumnjiče se i da su otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj 2018. godine.

Slucki: Češki političari će pre dobiti slušni aparat nego kompenzaciju od Rusije

Češki političari će pre dobiti slušni aparat nego kompenzaciju od Rusije za eksplozije u Vrbeticama 2014. godine, izjavio je danas predsednik Odbora za spoljne poslove ruske Dume Leonid Slucki.

"Apsurd čeških zahteva za naknadu štete u iznosu od 25,5 miliona evra za eksplozije u skladištu oružja Vrbetice, pomenut u medijima, uporediv je samo sa apsurdnošću samih tvrdnji navodne umešanosti ruskih obaveštajnih službi u taj incident", naveo je Slutski na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Slucki je sa žaljenjem primetio da "praška praksa namerne degradacije rusko-čeških odnosa i dalje podriva perspektive njihovog potencijalnog rešavanja".


Zaharova: Češki zahtev za kompanzaciju - iznuda

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uporedila je danas zahtev Praga za naknadu štete zbog eksplozija u skladištima oružja u Vrbeticama 2014. godine sa iznudom.

"Nemoguće je razumeti šta se dešava u glavama čeških političara, koji mesecima pokušavaju da smisle neki novi način za narušavanje bilateralnih odnosa. A to zaista nije potrebno. Oni su se sami upisali na spisak neprijateljskih država. I sa svakom novom divljom izjavom i postupkom, oni samo potvrduju svoj status", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Komentari (0)

Evropa