Evropa

RAT U UKRAJINI Tri broda sa žitaricama napustila luke, Makron i Zelenski dogovorili međunarodnu konferenciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2022

-

08:27

RAT U UKRAJINI Tri broda sa žitaricama napustila luke, Makron i Zelenski dogovorili međunarodnu konferenciju
RAT U UKRAJINI Tri broda sa žitaricama napustila luke, Makron i Zelenski dogovorili međunarodnu konferenciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 250 dana, a situacija je postala posebno komplikovana nakon što je Rusija u najnovijim napadima gađala ključnu infrastrukturu i tako mnoge gradove, između ostalih i Kijev, ostavila bez struje i vode. I dok Zapad poručuje da će nastaviti da pruža podršku Ukrajini, velika polemika vodi se i oko sporazuma o izvozu žita koje je Rusija suspendovala. Turska, koja je posredovala u njegovom potpisivanju, poručuje da od tog sporazuma ne odustaje. 

Ključni događaji:

  • Šojgu: 87.000 mobilisanih poslato u borbe u Ukrajini
  • SAD isporučuju Ukrajini 8 NASAMS sistema
  • U Kijevu uspostavljeno snabdevanje strujom i vodom
  • U Rusiji je obustavljena delimična mobilizacija
  • Moskva: Rusija ne napušta sporazume o transportu žitarica, već ih suspenduje
  • Turska: Važno održati Crnomorsku inicijativu o izvozu žita
  • Ruska raketa pala u Moldaviju

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.04 Prajs: Ne očekujemo kontakte sa ruskom delegacijom na samitu G20

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da SAD ne očekuju nikakve kontakte između američke i ruske delegacije na predstojećem samitu G20.

"Ne očekujem da će biti razgovora između SAD i Rusije u kontekstu G20", rekao je Prajs na brifingu, prenela je agencija RIA Novosti.

20.32 Čavušoglu i Lavrov razgovarali o sporazumu o žitu

Ministri spoljnih poslova Turske i Rusije Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov razgovarali su o nedavnom razvoju događaja u vezi sa produženjem sporazuma o transportu žita kroz Crno more, saopštio je izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova. 

Pres služba Kremlja izvestila je da je predsednik Vladimir Putin ranije danas razgovarao telefonom s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kada ga je obavestio o odluci Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu, prenosi TASS.

20.03 Kirbi: SAD ne žele da uđu u sukob sa Rusijom

Sjedinjene Države ne žele da uđu u sukob sa Rusijom zbog Ukrajine, niti žele da određuju ruskom narodu ko će ih voditi, izjavio je danas u Vašingtonu koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

"Naš cilj nije da uđemo u sukob sa Rusijom, a pravo ljudi koji žive u toj državi je da odluče ko će im biti vođe. Usredsređeni smo samo na to da osiguramo da Ukrajina može da nastavi uspešne akcije na bojnom polju", rekao je Kirbi na konferenciji za medije, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, američka pomoć će morati da "dovede do rešenja konflikta pregovorima, što predsednik SAD Džo Bajden veoma želi, a cilj je da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ima svu podršku i poluge neophodne da uspe za pregovaračkim stolom sa Rusijom".

19.20 Ukrajinska Vlada prihvatila ostavku izvršnog direktora Naftogasa

Ukrajinska vlada danas je prihvatila ostavku Jurija Vitrenka na mesto glavnog izvršnog direktora državne energetske kompanije Naftogas. Putem aplikacije za razmenu poruka Telegram kompanija je saopštila da će Vitrenko (46) ostati na toj poziciji do 3. novembra, ali nije dato više detalja, preneo je Rojters.

On je bio je izvršni direktor Naftogasa od aprila 2021, a povodom ostvake odbio je da bilo šta kometariše.

18.30 Prigožin: Zelenski snažan, samouveren, pragmatičan i fin momak

Jevgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina i osnivač privatne vojne grupe Vagner, pohvalio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao snažnog i samouverenog lidera kojeg ne treba potcenjivati.

"Iako je on predsednik zemlje koja je trenutno neprijateljski raspoložena prema Rusiji, Zelenski je snažan, samouveren, pragmatičan i fin momak", rekao je Prigožin u izjavi koju je na medijskoj platformi Vkontakte Social podelila pres-služba njegove kompanije Konkord ketering.

On je u drugoj izjavi rekao da ga ne treba potcenjivati, nakon što su ga pitali zašto hvali čoveka kojeg je Moskva u kritikovala, omalovažavala i napadala otkako je došao na vlast 2019.

16.36 Erdogan i Putin o rešenjima za nastavak sporazuma o žitu

Turska nastavlja da preduzima neophodne korake za rešavanje problema u vezi sa sprovođenjem sporazuma o žitu, rekao je danas predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je danas da je potrebno prevazići probleme, kako bi se održala proizvodnja i izvoz žitarica u okviru sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine između Kijeva i Moskve, uz posredovanje UN i Turske, preneo je Rojters.

Obraćajući se novinarima Čavušoglu je najavio da će turski predsednik u narednim danima razgovarati o ovom pitanju sa liderima Rusije i Ukrajine.

16.05 Makron razgovarao sa Zelenskim, obećao novu pomoć Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron je nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu i da će pomoći u popravci vodovodne i energetske infrastrukture oštećene ruskim udarima.

Francuska će takođe pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, rekao je Makron da su se on i Zelenski dogovorili da održe međunarodnu konferenciju u Parizu 13. decembra kako bi pružili podršku ukrajinskim civilima zimi. Bilateralna konferencija 12. decembra takođe će imati za cilj da poveća podršku francuskih kompanija za Ukrajinu, prenosi Rojters, rekao je Makron u saopštenju.

15.40 Volas: Planovi Rusija za brzu invaziju propali

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas svedočio je pred Komitetom za međunarodne odnose i odbranu u britanskom parlamentu. On se osvrnuo na to zašto misli da su planovi Rusije za brzu invaziju propali, kao i buduće raspoređivanje NATO-a. On je poslanicima rekao:

"Rusi su pokazali svoje neuspehe tako što su imali mnogo brojeva. Mogli su da se pohvale koliko BMP-ova i tenkova imaju, ali nisu imali odgovarajuću integrisanu protivvazdušnu odbranu, nijednu odgovarajuću komunikaciju, nikakav odgovarajući zaštitni oklop na svojim stvarnim oklopnim vozilima koja su ih koplja upravo rastavila. I pored svoje mase, nisu mogli da nastave."

14.55 London: Moskva optužbama skreće pažnju s napada na civile

Tvrdnje Moskve da je Britanija odgovorna za oštećenja gasovoda Severni tok deo su "ruske taktike" kojom se pokušava skrenuti pažnja sa situacije u Ukrajini, saopšteno je danas iz britanske vlade. Moskva je danas ponovila da Britanija stoji iza napada na gasovode Severnog toka u Baltičkom moru, a portparol Kremlja Dmitri Peskov je kazao da Rusija razmatra koje će dalje korake preduzeti kao odgovor na napade na vitalnu infrastrukturu.

Portparol britanske vlade je poručio:"Jasno je da pažljivo pratimo situaciju, ali ne želimo da budemo uvučeni u ovakve vrste odvraćanja koje su deo ruske taktike"

14.40 Simson: EU će pomoći ukrajinskom energetskom sektoru

Evropska unija istražuje način da poveća pomoć ukrajinskom energetskom sektoru oštećenom u višenedeljnim ruskim napadima, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson tokom posete Kijevu. "Danas sam u Kijevu da pomognem da se poveća podrška energetskom sektoru Ukrajine. Na licu mesta sam videla razmere razaranja u Ukrajini i uložiću sve napore za povećanje finansijsku, tehničke i praktične pomoći“, napisala je ona na Tviteru, prenosi Rojters.

Simsonova je ruske napade nazvala „surovom i nehumanom taktikom izazivanja ljudske patnje kako se približava zima“.

13.50 Turska: Potrebni konkretni koraci za izvoz ruskih žitarica

Potrebno je preduzeti konkretne korake u vezi sa izvozom ruskih žitarica i đubriva, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. On je dodao da je potrebno prevazići probleme, kako bi se održala proizvodnja i izvoz žitarica u okviru sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine između Kijeva i Moskve, uz posredovanje UN i Turske, prenosi Rojters. Obraćajući se novinarima Čavušoglu je rekao da će turski predsednik Redzep Tajip Erdogan narednih dana razgovarati o ovom pitanju sa liderima Rusije i Ukrajine.

13.15 Rusi nastavljaju da optužuju Veliku Britaniju za sabotažu

Rusija je danas saopštila da razmatra "dalje korake" u vezi tvrdnji da je Velika Britanija odgovorna za napad u septembru na gasovod Severni tok u Baltičkom moru. Postoje dokazi da je Britanija umešana u sabotažu, teroristički akt protiv vitalne energetske infrastrukture, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov. On je rekao da Moskva čeka procenu stručnjaka o nanetoj šteti i da nije doneta odluka o budućnosti Severnog toka, javlja Rojters.

Euronews, Tanjug AP/Swedish Coast Guard via AP

 

13.04 Šojgu: 87.000 mobilisanih poslato u borbe u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je do sada 87.000 od 300.000 mobilisanih rezervista poslato u zonu ratnih operacija u Ukrajini. On je naveo da je oko 3.000 instruktora sa iskustvom u borbama u Ukrajini uključeno u obuku mobilisanih, koja uključuje umeće snalaženja na terenu, korisćenje komunikacija, sistema za navigaciju i posmatranje, prenosi TAS S.

"Udarima visoko preciznog oružja nastavljamo da efikasno pogađamo objekte vojne infrastrukture i objekte koji utiču na smanjenje vojnog potencijala Ukrajine", dodao je Šojgu. Prema njegovim rečima, Rusija istovremeno preduzima sveobuhvatne mere kako bi se sprečilo stradanje ukrajinskih građana.

12.57 Peskov: Moskvi ne treba uredba kako bi okoncala mobilizaciju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da Moskvi nije potrebna posebna predsednička uredba kako bi okončala delimičnu mobilizaciju. "Nakon objave ministra odbrane Sergeja Šojgua da je delimična mobilizija gotova, moramo da kažemo da nema potrebe za dekretom. Delimična mobilizacija je završena. Tačka“, rekao je Peskov, prenosi TAS S. Portparol Kremlja je dodao da je Šojgu poslao naređenja nadležnim oficirima za regrutaciju da završe kampanju i prestanu sa slanjem poziva.

Na pitanje da li je moguće da se predsednička uredba iskoristi ponovo ukoliko bude bilo potrebno mobilisati dodatni broj vojnika Peskov je odgovorio da je regrutovano 300.000 osoba i da su time odredbe uredbe ispunjene.

Associated Press

12.55 SAD isporučuju Ukrajini 8 NASAMS sistema

SAD će Ukrajini isporučiti osam sistema protivvazdušne odbrane NASAMS, saopštio je visoki predstavnik Ministarstva odbrane. Uskoro će prva dva NASAMS sistema biti raspoređena u Ukrajini. U pitanju je napredan protivvazdušni sistem koji štiti i Belu kuću u Vašingtonu.

12.30 Inspekcija UN traži "prljavu bombu" u Ukrajini

Stručnjaci iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) istražuju dve lokacije u Ukrajini za koje Rusija tvrdi da se tamo proizvodi "prljava bomba", prenosi AP. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je izjavio da su inspekcije započele na dve lokacije u Ukrajini i da će uskoro biti završene. Inspekcijski nadzor tražio je Kijev da bi tako odgovorio na ruske optužbe da Ukrajina radi na stvaranju "prljave bombe".

S druge strane, ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja je u pismu članovima Saveta bezbednosti prošle nedelje saopštio da je "režim Zelenskog" izdao direktno naređenje da ukrajinska postrojenja započnu stvaranje pomenute bombe. Zapadne zemlje su odbacile takve optužbe i nazvale ih "očigledno lažnim".

12.30 Mišustin: Spremni smo da isporučimo žito zainteresovanima

Predsednik vlade Ruske Federacije Mihail Mišustin rekao je danas da je Rusija spremna da po razumnim cenama isporuči žito svim zainteresovanim zemljama.

"Bez obzira na budućnost Crnomorske inicijative, s obzirom na ovogodišnju žetvu, Rusija je spremna da obezbedi do 500.000 tona žita besplatno zemljama kojima je to najpotrebnije, kao i da isporuči žito po razumnim cenama svim zainteresovanim državama“, rekao je Mišustin tokom video konferencije u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), prenosi TAS S.

On je istakao da će Moskva nastaviti dijalog sa predstavnicima Ujedinjenih nacija i Turske kako bi se obezbedio dogovor o žitu.

12.12 Šojgu: Ruski napadi efikasno smanjuju vojni potencijal Ukrajine

Ruske trupe gađaju vitalnu infrastrukturu Ukrajine, što omogućava smanjenje potencijala Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. On je na sastanku u Ministarstvu odbrane Rusije rekao da se istovremeno preduzimaju sveobuhvatne mere kako bi bilo sprečeno stradanje ukrajinskih građana, prenosi RIA Novosti. Šojgu je dodao da Ukrajina nastavlja da organizuje, kako je naveo, terorističke akcije u cilju likvidacije civila i uništavanja društvenih objekata.

11.42 UN: Tri broda sa žitaricama napustila ukrajinske luke

Tri broda natovarena žitaricama napustila su ukrajinske luke od kako je Rusija suspendovala svoje učešće u Crnomorskoj inicijativi o žitu, saopštio je danas koordinacioni centar za inicijativu o žitu pri Ujedinjenim nacijama. U saopštenju se navodi da su brodovi napustili luku nakon zajedničkog dogovora delegacija Ukrajine, Turske i UN, kao i da su članovi ruske delegacije obavešteni o dogovoru, prenosi Rojters.

Dodaje se da predstavnik koordinacionog centra Ami Abdula nastavlja razgovore sa svim stranama kako bi se obezbedilo da brodovi sa žitaricama neometeno prolaze kroz bezbednosni koridor.

Tanjug AP/Khalil Hamra

 

11.20 Kijev: Učešće Putina na samitu G20 neprihvatljivo

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko ocenio je danas da je učešće predsednika Rusije Vladimira Putina na predstojećem samitu G20 na Baliju, na koji je zvanično pozvan, neprihvatljivo nakon njegovih izjava da o naređenjima da budu izvedeni raketni udari na ukrajinsku civilnu infrastrukturu.

"Putin je javno priznao da je naredio raketne udare na ukrajinske građane i energetsku infrastrukturu. Njegove ruke su krvave, ne treba mu dozvoliti da sedi za istim stolom sa svetskim liderima. Poziv Putinu na samit na Baliju mora biti povučen, a Rusija isključena iz G20“, napisao je Nikolenko na Tviteru.

10.52 DB: Granična birokratija EU koči izvoz žitarica iz Ukrajine

Nemačka železnica (DB) kritikovala je danas "graničnu birokratiju" EU ukazujući da zbog toga ne može da iskoristi sve svoje kapacitete za izvoz žitarica iz Ukrajine. "Mogli bismo da prevozimo još više kada bi otpremanje na spoljnoj granici EU bilo brže“, rekao je neimenovani portparol DB-a redakcijskoj mreži Nemačke (RND). On je ukazao da je potrebno da se infrastruktura i procesi na spoljnoj granici EU moraju proširiti i ubrzati.

10.27 U Kijevskoj oblasti oko 20.000 potrošača bez struje

Oko 20.000 potrošača u Kijevskoj oblasti nema struju, izjavio je danas načelnik regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba. Naveo je da stručnjaci iz oblasti energetike rade danonoćno i da rade neverovatne stvari, prenosi Interfaks Ukrajina.

09.09 Polanski: Zapad nije negirao umešanost u napad na Sevastopolj

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Dmitrij Polanski, saopštio je da zapadne zemlje, tokom jučerašnjeg sastanka Saveta bezbednosti UN, nisu direktno negirale svoju umešanost u napad na Sevastopolj. "Naveli smo činjenice, na osnovu informacija ruskog Ministarstva odbrane, ističući da je Rusija prinuđena da suspenduje svoje učešće u dogovoru o žitu. Nismo čuli direktno poricanje i dokaze da Ukrajinci nisu izveli napade uz pomoć svojih zapadnih rukovodilaca", napisao je Poljanski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

08.35 U važdušnom napadu na Nikolajev poginula žena

Najmanje jedna osoba je poginula u ruskom vazdušnom napadu na lučki grad Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštile su danas lokalne vlasti. Spasioci su, rano jutros po lokalnom vremenu, iz ruševina stambene zgrade izvukli telo starije žene, rekli su svedoci za Rojters. Navodi se da su na grad ispaljene četiri rakete.

Associated Press • Euronews Serbia

08.30 I jutros sirene širom Ukrajine

Ukrajinski mediji navode da su se u mnogim gradovima širom zemlje oglasile sirene za vazdušnu opasnost i pozvali građane da se upute u skloništa.

08.20 Turska: Važno održati Crnomorsku inicijativu o izvozu žita

Turski ministar odbrane Hulusi Akar saopštio je ukrajinskom ministru odbrane Olekseju Reznikovu i ministru infrastrukture Oleksandaru Kubrakovu, da je važno održati Crnomorsku inicijativu o izvozu žita i da je zbog humanitarnih razloga treba držati odvojeno od sukoba u Ukrajini.

08.15 Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti na jugu Ukrajine, Vladimir Saldo, saopštio je da se proširuje zona evakuacije civila iz Hersonske oblasti i da je planirano evakuacija do 70.000 ljudi.

Saldo je rekao da je zona evakuacije proširena za 15 kilometara od reke Dnjepar, zbog informacija o pripremama Ukrajine za masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovska, prenosi RIA Novosti. Naveo je da će stanovništvo biti evakuisano dublje u Hersonsku oblast i u Rusiju.

Associated Press • Euronews Serbia

08.00  Putin: Udari delimično odgovor na napad u Sevastopolju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su udari, koji su u ponedeljak ruske snage izvele na teritoriji Ukrajine, delom odgovor na napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju koji je izveden u subotu.

"Delimično jeste“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li se jučerašnji masovni napadi na energetske objekte u Ukrajini mogu smatrati odgovorom na nedavne događaje u Sevastopolju.
"Ali to nije sve što bismo mogli da uradimo", kazao je Putin, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, napad na brodove Crnomorske flote Rusije stvorio je pretnju vojnim i civilnim brodovima, koji učestvuju u sporazumu o izvozu žita, pošto su, prema njegovim rečima, dronovi, i podvodni i vazdušni, kojima je izvršen napad, delimično koristili koridor kojim se žito izvozi iz Ukrajine.

07.45  U Kijevu uspostavljeno snabdevanje strujom i vodom

Snabdevanje vodom i strujom u Kijevu je potpuno uspostavljeno, izjavio je jutros gradonačelnik Vitalij Kličko. On je na Telegramu zahvalio stručnjacima iz vodovoda i energetskih kompanija koji su, nakon jučerašnjih ruskih raketnih napada, radili ceo dan da omoguće ponovno snabdevanje strujom i vodom gradaja Kijeva.

Kličko je naveo da je obnovljeno i snabdevanje strujom u Kijevu, ali da su na snazi restrikcije zbog značajnog deficita u energetskom sistemu posle ruskih napada, prenosi Interfaks Ukrajina.

Euronews Srbija

07.30  Putin: Gasprom ispitao mesto eksplozije na Severnom toku

Kompanija "Gasprom" pregledala je mesto na kojem je došlo do eksplozije u kojoj su oštećene cevi gasovoda "Severni tok", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Dobio sam izveštaj (direktora Gasproma Alekseja) Milera da su uradili pregled. Gaspromu je, inače, dozvoljeno da ispita mesta eksplozije", rekao je Putin u ponedeljak uveče.

Tanjug/Danish Defence Command via AP

 

On je dodao da su pronađena dva kratera - jedan dubok tri metara i jedan dubok pet metara. Putin je ocenio da je besmisleno optuživati Rusiju da je odgovorna za eksploziju na gasovodima.

07.15  Eksplozija mine presekla dovod struje u NE Zaporožje

Eksplozija nagazne mine presekla je spoljni dovod električnom energijom jednom reaktoru u nuklearnoj elektrani u Zaporožju saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA).

"Eksplozija nagazne mine prekinula je glavni priključak za napajanje jednog od reaktora ukrajinske Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP)“, stoji u saopštenju IAEA.

Navodi se da su se nakon gubitka energije aktivirali sigurnosni agregati, kako reaktor ne bi ostao bez električne energije, neophodne zbog procesa hlađenja. U saopštenju se kaže da se eksplozija se dogodila sinoć van postrojenja nuklearne elektrane.

Associated Press

6.55 EK: Pomoć zemljama EU koje primaju izbeglice iz Ukrajine

Evropska komisija je odlučila da pošalje dodatnih 100 miliona evra za zemlje članice EU koje primaju izbeglice iz Ukrajine. Ovaj novac treba da bude podrška zemljama članicama Unije koje primaju veliki broj ukrajinskih izbeglica u okviru inicijative „Stand up for Ukraine“. U aprilu je Komisija obećala pomoć od 400 miliona evra za podršku izbeglicama.

6.39 Ruski diplomata nepoželjan u Moldaviji

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije proglasilo je danas jednog ruškog diplomatu u Kišinjevu personom non grata, ne navodeći o kojoj je osobi reč, prenosi Rojters. Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije saopštilo je ranije danas da su ostaci ruske rakete ispaljene na Ukrajinu pali u jedno selo na severu Moldavije.

Printscreen/Twitter/@Timpul

 

6.28 Belorusija planira zajedničke centre za obuku sa Rusijom

Belorusija planira da formira zajedničke centre za vojnu obuku sa Rusijom, izvestio je danas kanal Telegram blizak lideru Belorusije Aleksandru Lukašenku. Taj potez mogao bi da podstakne ratne napore Rusije u Ukrajini obezbeđivanjem poligona za obuku u Belorusiji za nove mobilisane vojnike, preneo je Rojters. Lukašenko je rekao da očekuje da će 9.000 ruskih vojnika biti raspoređeno u Belorusiji kao deo zajedničke vojne grupe koju je najavio 10. oktobra.

6.13 SAD: Izlazak Rusije iz sporazuma o žitu veoma štetan

Prekid učesća Rusije u sporazumu o transportu žitarica preko Crnog mora ima neposredne šstetne uticaje na globalno snabedavnje hranom, rekao je danas portparol americkog Stejt departmenta Ned Prajs. On je dodao da su zbog neizvesnosti oko produžetka te inicijative porasle cene hrane, prenosi Rojters.

6.00 Rusija ne napušta, suspenduje sporazume o žitaricama

Rusija ne napušta sporazume Crnomorske inicijative u vezi sa bezbednosnim koridorom o transportu žitarica preko Crnog mora, već samo suspenduje sporazume, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Naglašavamo da Ruska Federacija, kao ključni učesnik navedenih sporazuma, ove sporazume ne napušta, već ih suspenduje, saopštilo je Ministarstvo, preneo je TASS.

Komentari (0)

Evropa