Evropa

Borelj: Beogradu i Prištini pre leta smo predstavili plan kako bi se prevazišla kriza

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

12:43

Borelj: Beogradu i Prištini pre leta smo predstavili plan kako bi se prevazišla kriza
Borelj: Beogradu i Prištini pre leta smo predstavili plan kako bi se prevazišla kriza - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je danas da je mnogo urađeno na dijalogu Beograda i Prištine, te da je pre leta obema stranama predstavljen plan kako bi se prevazišla aktuelna kriza i dovelo do normalizacije odnosa.

"Veoma sam zahvalan na podršci Nemačke i Francuske u ovom predlogu. Dobili smo odgovore od obe strane, razmatramo ih i dobra je okolnost da mogu biti upotrebljeni u odnosima Prištine i Beorgada", rekao je on novinarima.

Kako je kazao, u narednim danima će se videti šta su odgovori na ovu ponudu i izneo nade da će oni voditi napredak u procesu.

Borelj poručuje da je potrebno da se „prevaziđe nasleđe prošlosti“ i da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine i da upravo to treba da omogući dijalog.

"Puno radimo na tome, sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom. Pre leta prezentovali smo plan kako bi se prevazišla atmosfera permanentne krize i da bi se našao način za široku normalizaciju odnosa. Zahvalan sam za podršku koju dobijamo od Nemačke i Francuske za ovaj plan", rekao je Borelj.

On ocenjuje da je to dobra prilika za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglašava da je normalizacija odnosa veoma važna za napredak obe strane na evropskom putu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je u Berlinu, gde je učestvovala na samitu Berlinskog procesa, izjavila da Srbija završava svoj odgovor na nemačko francuski predlog i da će ga uručiti u formi non pejpera.

Evropska komisija podržava nemačko-francuski predlog o Kosovu i Metohiji

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, EK podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i integrisaće ga u dijalog. Ona je na konferenciji za štampu po završetku Samita Berlinskog procesa pozvala dve strane na postizanje dogovora, i rekla da se radi o problemu koji je moguće rešiti, a koji stoji na putu bržem priključenju regiona u EU.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je potrebno da se prevaziđu bilateralni konflikti i da je dobro što se vode razgovori. Ukazao je da je ove godine postignut napredak u rešavanju bilateralnih konflikata, navodeći rešavanje spora Bugarske i Severne Makedonije, što je omogućilo otvaranje pristupnih pregovora Skopju i Tirani.

"To važi i za Srbiju i Kosovo, koje moraju uspeti da postignu dogovor. Nemačka i francuska vlada, kao i Evropska komisija se trudimo da to omogućimo i zato smo tako aktivni u razgovorima sa obe strane. Nadamo se da će brzo doći do napretka u procesu dijaloga dve vlade i da će uslediti dogovor“, naglasio je Šolc na konferenciji za štampu po završetku Samita Berlinskog procesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa