Evropa

RAT U UKRAJINI Dodatne restrikcije struje u Kijevu i nekoliko regiona, Zelenski: Neistine Irana o dronovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2022

-

09:24

RAT U UKRAJINI Dodatne restrikcije struje u Kijevu i nekoliko regiona, Zelenski: Neistine Irana o dronovima
RAT U UKRAJINI Dodatne restrikcije struje u Kijevu i nekoliko regiona, Zelenski: Neistine Irana o dronovima - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 254. dan rat u Ukrajini. Kijev tvrdi da ruske snage vode ofanzivne operacije na tri pravca i nastavljaju da gađaju vitalnu infrastrukturu i civilne objekte, što je milione građana širom zemlje ostavilo bez struje. Ukrajina je od donatora već dobila 700 generatora, a još 900 će biti isporučeno u bliskoj budućnosti. Novu vojnu pomoć od 400 miliona dolara najavile su i SAD. O situaciji u Ukrajini danas su razgovarali i turski predsednik i generalni sekretar NATO, a Erdogan je najavio potrebu obnavljanja pregovora kako bi se sukob okončao što pre. Juče je stigao i poziv kineskom predsedniku da utiče na Rusiju kako bi obustavla invaziju na Ukrajinu.

Ključni događaji:

  • Teheran tvrdi da su dronovi isporučeni pre rata, Zelenski: Iran laže da je Rusiji poslao ograničen broj dronova 
  • Dodatne restrikcije struje u Kijevu i nekoliko regiona
  • Stremousov: Ukrajina pokušava da probije liniju odbrane kod Hersona
  • Ponovo uspostavljeno snabdevanje strujom NE Zaporožje
  • Najmanje 112.000 Rusa emigriralo je u Gruziju
  • Erdogan i Stoltenberg razgovarali o ratu u Ukrajini i izvozu žitarica
  • Šolc pozvao kineskog predsednika da utiče na Rusiju
  • SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć od 400 miliona dolara
  • Šmihal: Ukrajini pravi zalihe opreme, od donatora još 900 generatora
  • Rusi u Hersonu uveli celodnevni policijski čas
  • Putin potpisao zakon o proširenju mobilizacije, u rat će i osuđeni kriminalci

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.50 Podoljak: Izvršiti udare na iranske proizvođače dronova

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak uputio je danas poziv da se izvrše udari na iranska preduzeća za koja tvrdi da proizvode dronove koji se isporučuju u Rusiju za upotrebu u ratu u Ukrajini.

"Verujem da je neophodno ne samo da se (nametnu) sankcije ili potpuni embargo Iranu. Verujem da bi se mogli izvršiti ciljani udari na proizvodnju dronova, balističkih projektila i tako dalje", rekao je on za ukrajinsku televiziju, preneo je TASS.

21.21 Ponovo uspostavljeno snabdevanje strujom NE Zaporožje

Spoljno elektrosnabdevanje u Zaporoškoj nuklearki, koje je prekinuto pre nekoliko dana, ponovo je uspostavljeno, saopštio je šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi. Ova Agencija je na Tviteru navela da je Grosi više puta pozivao na stvaranje zaštitne zone nuklearne bezbednosti oko NE Zaporožje kako bi se sprečila nesreća.

 

Na sajtu IAEA se navodi i da su oba spoljna dalekovoda ZNPP, 750 kilovolti (kV) i rezervni vod 330 kV koji se koriste za snabdevanje električnom energijom iz mreže, popravljeni, a da je ponovno priključenje počelo u petak popodne.

20.28 Dodatne restrikcije struje u Kijevu i nekoliko regiona

U Kijevu i u nekoliko regiona u Ukrajini danas su uvedene dodatne restrikcije struje, saopštio je nacionalni operater Ukrenergo. Prekidi u napajanju strujom već traju nekoliko dana, kako bi se ograničila civilna potrošnja električne energije.
„Danas je kontrolni centar Ukrenerga bio primoran da uvede dodatne restrikcije u vidu hitnih isključenja za sve kategorije potrošača“ u nekoliko regiona, medju kojima je i Kijev, navedeno je u saopštenju. 

 

 

19.23 Zelenski: Iran laže da je Rusiji poslao ograničen broj dronova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Teheran "da laže" da je Rusiji poslao ograničen broj dronova, rekavši da kijevske snage obaraju najmanje 10 dronova svakog dana.

U video obraćanju Zelenski je odbacio navode o ograničenim isporukama dronova Irana Rusiji, istakavši da je Ukrajina samo u petak oborila 11 dronova, preneo je Rojters.

"Ako Iran nastavi da laže o očiglednom, to znači da će svet uložiti još više napora da istraži terorističku saradnju između ruskog i iranskog režima i čime Rusija plaća Iranu za takvu saradnju", rekao je on.

 

 

18.32 U Donjecku atentat na sudiju koji je osudio Britance i Marokanca na smrt

U delu Ukrajine pod ruskom okupacijom izvršen je atentat na sudiju koji je osudio dvojicu Britanaca i Marokanca na smrt. U pitanju je Aleksander Nikulin. Na njega je pucano sinoć u Vuhlehirsku u Donjecku, i nalazi se u teškom stanju u bolnici, javlja Nexta. Trojica osuđenih razmenja su u septembru.

 

 

17.39 Teheran tvrdi da su dronovi isporučeni pre rata

Iranske vlasti priznale su da su Moskvi isporučivale bespilotne letelice, ističući da su poslate pre početka rata u Ukrajini, gde je Rusija koristila bespilotne letelice za gađanje elektrana i civilne infrastrukture.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je da je "mali broj" dronova isporučen Rusiji nekoliko meseci pre nego što su Rusi zapčeli rat 24. februara, prenosi Rojters. On je negirao da Teheran nastavlja da isporučuje bespilotne letelice Moskvi.

17.11 Rogov: U Melitopolju vraćena statua Lenjina

Lokalne vlasti u Ukrajini, koje je postavila Rusija, saopštile su da su Melitopolju na jugoistoku zemlje ponovo postavile statuu vođe Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Uljanova Lenjina, skinutu tokom revolucije u Ukrajini 2014.  Lider regionalnih vlasti Zaporožja, kojeg je postavila Moskva, Vladimir Rogov preneo je na društvenim mrežama nekoliko fotografija statue Lenjina u Melitopolju. Taj grad su ruske snage zauzele na početku invazije na Ukrajinu pokrenute krajem februara.
„Posle sedam godina, statua Lenjina vraća se na svoje mesto u Melitopolju“, napisao je Rogov.

 

 

15.50 Stremousov: Ukrajina pokušava da probije liniju odbrane kod Hersona

Zamenik načelnika proruske administracije za region Hersona Kiril Stremousov izjavio je danas da se situacija u tom regionu na liniji fronta nije promenila, uprkos pokušajima ukrajinske vojske da probije linije ruske odbrane.

Stremousov je napisao na Telegramu da se i dalje ulažu napori za evakuaciju stanovništva sa zapadne na istočnu obalu Dnjepra, objavio je TASS.

14.30 Rusi traže trupe koje odbijaju da se evakuišu

Ruske trupe navodno traže stanovnike u Hersonu koji odbijaju da se evakuišu. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče da ljudi koji žive u ukrajinskoj pokrajini mora da napuste taj deo zemlje. U ažuriranim izveštajima Generalštaba ukrajinsih oružanih snaga navodi se da ruske snage i dalje pokušavaju da zadrže zauzetu oblast na jugu zemlje, prenosi Gardijan. 

12.20 Zelenski: Hvala SAD, Holandiji i Češkoj za 90 tenkova T-72

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je danas SAD, Holandiji i Češkoj na najnovijoj vojnoj pomoći, 90 tenkova T-72 i poručio da je to preko potrebna podrška ukrajinskim oružanim snagama.

"Oružane snage Ukrajine napreduju i potrebna im je ova oprema. Cenimo pomoć partnera. Zajedno podržavamo zaštitu slobode i demokratije!", napisao je Zelenski na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Holandije je juče saopštilo da će zajedno sa SAD i Češkom isporučiti Ukrajini tešku vojnu opremu, uključujući 90 modernizovanih tenkova kao deo vojne pomoći od 120 miliona evra. Portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima u petak da će SAD Ukrajini poslati dodatnu pomoć od 400 miliona dolara.

10.40 Iran: Dronovi isporučeni Rusiji mesecima pre napada

ranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian priznao je danas prvi put da je Iran isporučio Rusiji dronove, navodeći da su te letelice isporučene Moskvi pre napada na Ukrajinu. Amirabdolahian je izjavio u Teheranu da je Iran isporučio Rusiji ograničeni broj dronova mesecima ranije. Iranski ministar je rekao da Iran nije upoznat sa tim da Rusija koristi iranske dronove u napadima na Ukrajinu i pozvao Kijev da dostavi Teheranu dokaze za te tvrdnje.

Ukoliko se dokaže da su te tvrdnje tačne, Iran neće biti indiferentan prema tom pitanju jer se zalaže za prekid sukoba u Ukrajini, rekao je Amirabdolahian.

Iranski zvaničnici su prethodno negirali da je Teheran isporučio Rusiji dronove kamikaze.

9.40 Timošenko: Pobednik ovog rata piše novi svetski poredak

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko smatra da trenutni svetski poredak ne funkcioniše i da je potreban "strogi evropski bezbednosni sistem", kao i pobeda Ukrajine, jer pobednik u ovom ratu "piše novi svetski poredak". Timošenko je, u govoru na bezbednosnom skupu u Beču, upozorila na opasnost bezbednosnog vakuma i kazala da je Ukrajina za ruskog predsednika Vladimira Putina samo prvi korak.

AP/ Sergei Chuzavkov

 

"Trenutni svetski poredak ne funkcioniše. Rusija, koja ima pravo veta, blokira Savet bezbednosti UN", podvukla je ona. Opširnije u posebnoj vesti.

9.20 Statistika sa graničnih prelaza: Najmanje 112.000 Rusa emigriralo je u Gruziju

 Najmanje 112.000 Rusa emigriralo je u Gruziju ove godine, pokazala je statistika graničnih prelaza. Rojters je izvestio da je prvi veliki talas od 43.000 stigao nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24.000 feburara. Drugi talas usledio je nakon što je Putin krajem septembra najavio mobilizaciju širom zemlje.

Gardijan prenosi da poslovni lideri takođe brinu da bi zemlja mogla da se suoči sa teškim prizemljenjem ukoliko se Rusi koji su papustili zemlju nakon rata ne vrate svojim kućama.

8.40 Raketirana Zaporoška oblast - oštećeni automobili, nema povređenih

Ruske snage noćas su izvele raketni napad na Zaporošku oblast, ošteće su zgrade tri preduzeća, saopštio je Zaporoške oblasne vojne uprave Oleksandr Staruh. Prema njegovim navodima, Zaporoška oblast je napadnuta raketama S300, prenosi Unian. U napadu su oštećeni i automobili. Nema povređenih.

8.30 Britanska obaveštajna služba: Regrutovani ruski vojnici nedovoljno spremni za bitke

Britanske obaveštajne sližbe saopštile su da oko 300.000 vojnika koje je Putin regrutovao kao deo mobilizacije pruža "malo dodatnih ofanzivnih borbenih sposobnosti" dok se ruska vojska muči da ih obuči, piše Gardijan. U dnevnom brifingu Ministarstva odbrane Velike Britanije navoid ase da se trupe rasproređuju uz "malo ili nikakvu obuku".

Ovo pitanje, navodi britanski list, biće pojačano dodatnim redovnim jesenjim godišnjim ciklusom regurtacije, koji je najavljen za 30. septembar i koji ipak počinje 1. novembra 2022. gdoine i za koji se očekuje obično da se dovede još dodatno 120.000 ljudi. Ruske snage takođe izvode obuke u Belorusiji a jedan od razloga za to je nedostatak osoblja, municije i objekata u svojoj zemlji.

8.15 Rezničenko: Ruske snage granatirale Nikopolj

Ruske snage granatirale su noćas Nikopoljski region, oštećeno je dosta objekata u gradu Nikopolj, kao i gasovod, saopštio je saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila bespilotni dron kamikazu, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema rečima Rezničenka, na Nikopolj je ispaljeno oko 40 projektila, a nakon napda izbila su dva požara koji su ugašeni.

7.50 Saliven: Podrška Ukrajini i posle izbora za Kongres

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je tokom posete Kijevu da će podrška SAD Ukrajini ostati "odlučna i čvrsta" i posle izbora za Kongres 8. novembra.

"Nameravamo da obezbedimo da sva neophodna sredstva budu dostupna i imaćemo glasove obe stranke da se to realizuje", rekao je Saliven na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Dodao je da je američki predsednik Džo Bajden posvećen dvostranačkoj saradnji "u svim situacijama" da bi se obezbedio nastavak ekonomske, humanitarne i bezbednosne pomoći, prenosi Glas Amerike.

07.20 Zelenski: Oboreno osam "iranskih" bespilotnih letelica 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je protivvazdušna raketna jedinica u južnoj Ukrajini juče oborila osam "iranskih" bespilotnih letelica, takozvanih dronova-kamikaza, a da su jedinice južne i centralne vazduhoplovne komande uništile dve krstareće rakete Kalbr.

"Najžešće borbene akcije tokom ove nedelje koncentrisane su u Donbasu: Bakhmutu i Soledaru", rekao je ukrajinski predsednik, u sinoćnjem obraćanju. 

"Mi držimo svoje položaje. A u ovim i nekim drugim područjima u regiji Donjeck, ruska vojska je već izgubila više života svojih vojnika i i izgubila više municije nego što je verojatno izgubila u dva čečenska rata zajedno", rekao je Zelenski. 

07.15 Erdogan i Stoltenberg o ratu u Ukrajini

O situaciji u Ukrajini juče je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji boravi u poseti Turskoj, Redžep Tajip Erdogan, preno je Interfaks.

Erdogan je najavio potrebu obnavljanja pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se sukob okončao što pre. Predsednik Turske je kazao i da će se Turska fokusirati na produženje sporazuma o žitu koji ističe 19. novembra, a omogućava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

07.00 Šolc pozvao kineskog predsednika da utiče na Rusiju

Kineski predsednik Si Đinping i nemački kancelar Olaf Šolc osudili su pretnje upotrebom atomskog oružja u Ukrajini, a Šolc je upozorio kako Rusija rizikuje da "pređe granicu" u međunarodnoj zajednici pribegavajući nuklearnoj sili, javlja Rojters.

U prvoj poseti jednog lidera G7 Kini nakon pandemije kovida-19, Šolc je pozvao kineskog šefa države da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi obustavila invaziju na Ukrajinu ističući odgovornost Kine da kao velika sila to učini.

06.50 SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć od 400 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da će Ukrajini poslati dodatnu pomoć od 400 miliona dolara, uključujući i renoviranje tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa Hok. Portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima da će SAD izdvojiti sredstva za 45 tenkova T-72 iz Češke, koji he biti renovirani, a novac će se uložiti i da se obnove neke protivvazdušne rakete Hok, preneo je Rojters.

06.30 Putin potpisao zakon o proširenju mobilizacije, u rat će i osuđeni kriminalci

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se dozvoljava mobilizacija ljudi koji su počinili teška kriminalna dela, objavile su danas RIA novosti. Kako se navodi, zakon isključuje mobilizaciju počinilaca seksualnog uznemiravanja dece, izdaje, špijunaže i terorizma. Putin je danas izjavio da je u Rusiji do sada mobilisano 318.000 ljudi u okviru delimične mobilizacije.

Prema njegovim rečima, broj dobrovoljaca se ne smanjuje, a do sada 49.000 ljudi obavlja borbene zadatke u ruskim trupama, dok ostali učestvuju u obuci. Putin je 21. septembra objavio delimičnu mobilizaciju. Rusija je ranije saopštila da će mobilizacijom biti obuhvaćeno 300.000 rezervista, podsećaju RIA novosti.

06.21 Paravojna formacija Vagner otvorila centar u Sankt Peterburgu

Ruska paravojna formacija "Vagner", čiji je osnivač oligarh Jevgenij Prigožin, otvorila je danas vojno-tehnološki centar u Sankt Peterburgu. Otvaranju velike poslovne zgrade od čelika i stakla prisustvovali su veterani u vojnim uniformama i mladi profesionalci iz oblasti tehnologije i kulture, ali događaju nije prisustvovao Prigožin, poznat i kao "Putinov kuvar" zbog njegovih ugostiteljskih firmi kojw su dobilw veliki broj ugovora sa državom, prenosi Rojters. Ispred zgrade je bio parkiran kamion sa simbolom „Z“ koji ruske snage koriste u Ukrajini.

06.15 Kličko: U Kijevu 450.000 potrošača bez struje

U Kijevu je danas bez struje 450.000 potrošača, što je 1,5 puta više nego prethodnih dana, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Naveo je da do isključenja dolazi zbog preopterećenja centralnog čvora energetskog sistema zemlje nakon raketiranja energetskih objekata koje izvode ruske snage, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Apelujem na sve stanovnike glavnog grada: maksimalno štedite struju, jer je situacija i dalje teška!", napisao je Kličko na Telegramu.

 

Komentari (0)

Evropa