Evropa

Paralelni rat Volodimira Zelenskog protiv ukrajinskih oligarha: Državne zaplene kao "ratni napori zemlje"

Komentari

Autor: Financial Times, Jutarnji

08/11/2022

-

20:05

Paralelni rat Volodimira Zelenskog protiv ukrajinskih oligarha: Državne zaplene kao "ratni napori zemlje"
Paralelni rat Volodimira Zelenskog protiv ukrajinskih oligarha: Državne zaplene kao "ratni napori zemlje" - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da je Kijev preuzeo kontrolu nad pet strateških preduzeća koja su dosada bila u vlasništvu ukrajinskih oligarha. Objasnilo se to "ratnim naporima zemlje", piše Financial Times.

Ukrajinska vlada zaplenila je najvećeg nacionalnog proizvođača nafte Ukranaftu, kao i Ukratnaftu najveću rafineriju u zemlji koja je obustavila rad nakon ruskih raketnih napada u prvim mesecima invazije.

Obe kompanije kontrolisao je Igor Kolomojski, oligarh koji je svojevremeno podržao predsedničku kandidaturu Zelenskog 2019, i koji se sada suočava sa istragama o nelikvidnosti PrivatBanke, još jedne od kompanija u čijem je vlasništvu učestvovao. Kolomojski je sve do sredine 2010-ih bio jedna od najmoćnijih osoba u Ukrajini.

Navodno je jednim nizom sanduka obložio predvorje ruske naftne kompanije koju je hteo da "izgura iz binisa", a u svojoj kancelariji je držao akvarijum za morske pse. Volodimir Zelenski, sadašnji predsednik Ukrajine, ne bi bio tu gde je jeste bez Kolomojskog. Kao glumac i zabavljač, Zelenski je radio za medijsku mrežu spomenutog oligarha, koja mu je dala podršku kada se kandidovao za ukrajinskog predsednika. Početkom 2021. Zelenski je navodno prekršio sopstvena pravila karantina i priredio rođendansku proslavu u stanu Kolomojskog u Kijevu, kako je pisao britanski konzervativni magazin "The Spectator".

Ipak, čini se da je prijateljstvo puklo.

Kijev je takođe preuzeo MotorSich, kompaniju za proizvodnju aviona i motora za helikoptere sa sedištem u Zaporožju.

"Ovakvi koraci potrebni su našoj zemlji u ratnim uslovima i pomoći će u zadovoljenju hitnih potreba našeg odbrambenog sektora. U ovim teškim vremenima moramo usmeriti sve svoje snage na oslobađanje naše zemlje i naroda, a to je jedino moguće kroz bezuslovnu podršku našoj vojsci", napisao je Zelenski na svom Telegram nalogu.

Državne zaplene, koje ukrajinski zvaničnici opisuju kao privremene, dolaze u vreme višenedeljnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu širom zemlje.

AP Photo/Andrey Lukatsky

Igor Kolomojski

Ali, takođe stižu i godinu dana nakon što je Zelenski kroz parlament progurao takozvane reforme "deoligarhizacije" čiji je cilj bio da obuzdaju uticaj najbogatijih poslovnih ljudi u zemlji.

Kolomojski se, kako je gore navedeno, suočava sa domaćim i međunarodnim istragama zbog nesolventnosti PrivatBanke. Banka je nacionalizovana 2016. godine nakon što su vlasti otkrile gubitke više od pet milijardi dolara koji nisu evidentirani u poslovnim bilansima.

"Različite pravne forme"

Dalje, Vjačeslav Boguslajev, bivši vlasnik i predsednik nacionalizovanog MotorSicha uhapšen je prošlog meseca pod optužbom za izdaju. Lokalni tužioci tvrde da je kroz izvozne operacije proizvedene motore usmerio prema Moskvi koja ih je koristila za svoje helikoptere.

profimedia

Vjačeslav Boguslajev

Boguslajev je kontrolni udeo u MotorSichu nameravao da proda kineskoj kompaniji Skyrizon, ali su, ima tome neko vreme, ukrajinske vlasti blokirale taj potez zamrzavanjem deonica.

I Kolomojski i Boguslajev poriču dela koja im se stavljaju na teret.

Među kompanijama koje je država preuzela u akviziciji je i AutoKraz, proizvođač kamiona koji proizvodi vozila za domaći vojni transport, kao i vozila za transport raketnih sistema. Kompanija je prethodno bila u vlasništvu ukrajinskog oligarha Konstantina Živaga. Živago poslednjih godina živi u egzilu nakon što su vlasti u Kijevu, baš kao i u slučaju Kolomojskog, protiv njega pokrenule istragu vezanu za nesolventnost banke u čijem je vlasništvu prethodno parcipirao.

Uz AutoKraz, zaplenjen je i Zaporižtransformator, proizvođač delova električne mreže u Zaporožju. Prethodno je kompanija bila u vlasništvu Konstantina Grigorišina, oligarha i vladara ukrajinskog energetskog sektora kog su Rusi 2015. godine optužili za utaju 10 miliona evra poreza. Grigorišin se nakon toga iz Rusije trajno preselio u Ukrajinu gde je, u međuvremenu, stekao ukrajinsko državljanstvo. Grigorišin inače, poseduje rusko, urkajinsko i kiparsko državljanstvo.

profimedia

Konstantin Grigorišin

Bivši ukrajinski premijer Jacenjuk je tokom svog mandata 2014. i 2015. godine od Službe bezbednosti tražio da se istraži povezanost Grigorišina sa finansiranjem antiukrajinskih političkih snaga (uključujući Komunističku partiju Ukrajine), ali da se istraži i saradnja sa FSB-om, ruskom obaveštajnom službom.

Na zajedničkom brifingu za novinare u ponedeljak, kijevske vlasti, predvođene Zelenskim, premijerom Šmihalom i ministrom odbrane Oleksejom Reznikovim, insistirale su da preuzimanje ovih preduzeća ne znači de fakto i nacionalizaciju.

"Ovo je direktna zaplena imovine u ratnim uslovima. To su potpuno različite pravne forme", rekao je Reznikov, a prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa