Evropa

Poljski graničari spasili desetoro izbeglica iz močvare, iz Varšave ponovo upiru prstom u Minsk

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

22:02

Poljski graničari spasili desetoro izbeglica iz močvare, iz Varšave ponovo upiru prstom u Minsk
Poljski graničari spasili desetoro izbeglica iz močvare, iz Varšave ponovo upiru prstom u Minsk - Copyright strazgraniczna.pl/Poland Border Guard

veličina teksta

Aa Aa

Poljski graničari spasili su danas desetoro ljudi iz jedne močvare na granici sa Belorusijom, saopštili su zvaničici u Varšavi i upozorili na mogućnost izbijanja nove izbegličke krize na poljskim granicama.

"Tokom današnje, izuzetno teške akcije poljski graničari su u saradnji sa drugim službama spasili ukupno desetoro stranaca. Spaseno je osmoro državljana Šri Lanke, jedan državljanin Pakistana i jedan državljanin Indije", navodi se u saopštenju poljske granične službe, preneo je Rojters.

Porast broja izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike koji su stizali na poljsku granicu preko Belorusije izazvao je 2021. godine humanitarnu krizu za koju su Poljska i Evropska unija optužile Belorusiju, navodeći da nastoji da destabilizuje EU iako su beloruske vlasti više puta negirale ove optužbe.

Uporedo sa zabrinutošću za bezbednost zbog rata u Ukrajini, Varšava upozorava na povećanu aktivnost izbeglica na beloruskoj granici, a poljski zvaničnici ponovo izražavaju sumnju da bi Minsk mogao biti umešan.

Poljska je takođe počela da gradi ogradu od žilet-žice na granici sa oblasti Kalinjingrad jer veruje da bi ova ruska enklava mogla da se koristi kao ruta za ilegalne migracije.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja broj dnevnih pokušaja ilegalnih prelazaka iz Belorusije o kojima izveštava poljska granična služba redovno je veći od 100, što je znatno više nego tokom letnjih meseci, dodaje Rojters.

Komentari (0)

Evropa