Evropa

Zaključak sa sastanka G20: Potreban zajednički odgovor na krize

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2021

-

22:05

Zaključak sa sastanka G20: Potreban zajednički odgovor na krize
G20 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova G20 pozvali su danas na multilateralne aktivnosti u pronalaženju rešenja za globalne krize poput pandemije kovid-19 i vanrednih klimatskih prilika, na svom prvom susretu u poslednje dve godine.

Jednodnevni skup u vrelom italijanskom južnom gradu Matera bio je fokusiran na debatu o načinima za unapređenje saradnje oko niza pitanja, od oživljavanja ekonomije nakon pandemije, vanrednih klimatskih prilika, sve do podsticanja održivog razvoja u Africi, prenosi Rojters.

"Pandemija je naglasila potrebu za međunarodnim odgovorom na vanredne situacije koje prevazilaze nacionalne granice", rekao je italijanski šef diplomatije Luđi Di Majo na skupu.

Članice G20 učestvuju sa više od 80 odsto u svetskom bruto domaćem proizvodu, sa 75 posto u globalnoj trgovini i sa 60 procenata u ukupnom stanovništvu planete.

"Neophodan dijalog s Rusijom i Kinom"

Među učesnicima današnjeg skupa u Materi su najviše diplomate SAD, Japana, Britanije, Francuske, Nemačke i Indije, a ministri spoljnih poslova Kine, Brazila i Australije odlučili su da diskusiju prate putem video linka, dok su Rusija i Južna Koreja poslale zamenike ministara.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas tokom pauze u zasedanju izjavio je da žali zbog odsustva kolega iz Pekinga i Moskve, pošto smatra da je dijalog sa Rusijom i Kinom neophodan.

Mas je ranije najavio i da će izraziti nezadovoljstvo zbog načina na koji su Kina i Rusija ponudile svoje vakcine da bi, po njegovom mišljenju, ojačale svoj odnos sa određenim zemljama.

"Ne radi se ovde o postizanju kratkoročnih geostrateških prednosti", rekao je on uoči početka sastanka.

Zdravstvena kriza pogoršala ekonomsku nejednakost

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je značaj dostavljanja vakcina siromašnijim zemljama, ako želimo da pandemiju privedemo kraju, dodajući da je zdravstvena kriza pogoršala ekonomsku nejednakost u celom svetu i da će G20 nastaviti da pomaže državama s niskim prihodima u rešavanju njihove prilične dužničke ranjivosti".

"Moramo da sarađujemo i to moramo efikasno da radimo. Multilateralizam je ono što nam to omogućava", rekao je Blinken tokom svog obraćanja na konferenciji.

Blinken je trebalo da leti danas kasnije za Vašington, čime završava turneju po Nemačkoj, Francuskoj i Italiji, tokom koje je naglašena želja administracije predsednika Džoa Bajdena da prihvati međunarodnu saradnju, za razliku od njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je propagirao slogan "Amerika na prvom mestu.

Podrška za Afriku

Italija, koja je dom Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), pozvala je na skup ministre za razvoj s ciljem da u prvi plan stavi globalnu sigurnost hrane i ishrane.

"Mišljenja sam da G20 ima obavezu da podrži Afriku da izađe iz ovog teškog perioda i započne fazu stabilnog i održivog rasta", rekao je Luđi Di Majo novinarima.

On je naglasio da i pored svih razlika i podela među nekim zemalja tokom konferencije G20, svi su saglasni da se na klimatskim promenama mora sarađivati kako bi naše društvo bilo održivo.

S obzirom na raznovrstan spektar zemalja unutar G20, postizanje sporazuma moglo bi da bude teško, ali analitičari kažu da je važna sama činjenica da su ministri nastavili sa sastancima uživo kako bi digli glas za jačanje saradnje.

Komentari (0)

Evropa