Evropa

Slovenija bira: Prva žena ili prvi desničar na mestu predsednika države

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTV Slovenija

13/11/2022

-

09:41

Slovenija bira: Prva žena ili prvi desničar na mestu predsednika države
Predsednički izbori u Sloveniji - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon današnjih izbora Slovenija će prvi put na mestu predsednika Republike imati ženu ili će se, takođe prvi put, na tom mestu naći kandidat desnice. Ankete pokazuju da su svi izgledi da će se na čelu ove zemlje naći predsednica, i to Nataša Pirc Musar koja se nada pobedi protiv Anžea Logara.

Poslednje ispitivanje javnog mnjenja Valicona pred nedeljne izbore pokazuje da će izlaznost biti oko 50 odsto, a najverovatniji rezultat ove izlaznosti je 56 odsto glasova za Natašu Pirc Musar i 44 odsto za Anžea Logara.

Sličan ishod predviđen je i u anketi koju je agencija Ninamedija od 27. i 29. oktobra uradila za ljubljansku Mladinu. Po tom istraživanju za Natašu Pirc Musar u drugom krugu bi glasalo 61,3 odsto birača, a za Logara - 38,7 odsto.

U drugi krug Pirc Musar je ušla kao drugoplasirana s glasovima 26,87 odsto izašlih birača za razliku od njenog protivkandidata koji je tada osvojio 33,86 odsto glasova.

Pirc Musar sada ima dodatnu podršku vladajućeg Pokreta Sloboda i Roberta Goloba i  Socijaldemokrata Tanje Fajon, koji su na izborima 23. oktobra podržali Milana Brgleza, što mu je donelo treće mesto i 15,41 odsto glasova.

Istovremeno Logar, koji je u pvom krugu imao podršku Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, u drugom krugu može da računa i na podršku demohrišćana Nove Slovenije, čiji je kandidat Janez Cigler Kralj dobio 4,35 odsto podrške.

U prvom krugu na izbore je izašlo 51,74 odsto birača sa pravom glasa. Učešće je tako još jednom premašilo 50 odsto, što se nije desilo od 2007. godine.

Ko su kandidati

profimedia

 

Anže Logar
Poslanik Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše koja je poražena na aprilskim parlamentarnim izborima i bivši ministar spoljnih poslova Slovenije u kampanji je nastupao sa sloganom "Za budućnost zajedno" i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

"Na levici kažu da sam krajnji desničar, u NSi kažu da sam levičar, što znači da sam pravi kandidat za predsednika koji će biti predsednik svih građana, svih Slovenaca", izjavio je Logar.

Njegova pobeda značila bi da će kandidat desnice prvi put u 30 godina dobiti predsedničke izbore

Logar je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, a doktorirao na Fakultetu primenjenih društvenih studija u Novoj Gorici. Zanimljivo je da vozi biciklističke maratone.

Tanjug/AP

 

Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar je nezavisna kandidatkinja, bivša novinarka i advokatica specijalizovana na za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Trump.

Pirc Musar je ušla u predsedničku utrku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i tvrdi da neće ćutati o nepravilnostima u društvu.

"Veselim se finalu", istakla je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocenivši da je došlo vreme za prvu slovenačku predsednicu i da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka.

Pirc Musar, koja je doktorirala pravne nauke, ima veoma impresivnu karijeru. Pre nego što se posvetila pravu i radila je kao novinar za domaće i strane medijske kuće. Kao advokat je postigla veliki uspeh, a bila je direktor Centra za komunikaciju i obuku pri Vrhovnom sudu Slovenije, ali i predsednica Zajedničkog nadzornog tela za Europol.

Zanimljivo je da je njen sajt za predsedničke izbore predsednica.bo (bo je domen Bolivije, a ime sajta na slovenačkom znači biće predsednica, budući da Slovenija dosad nije imala ženu na tom mestu).

Kakvu politiku građani mogu da očekuju

Nekoliko dana pred izbore, Logar i Pirc Musar gostovali u jednoj emisiji Radio Slovenije, gde su govorili o svojim pogledima na politiku i tome kako bi se ponašali na čelu zemlje. Na pitanje da li će, u slučaju njene pobede, sve ključne funkcije u zemlji zauzeti predstavnici levog centra, Pirc Musar je istakla da nikada nije bila član političke stranke, prenosi RTV Slovenija. 

AP/AP Photo

 

 

"Moram da kažem da sam i dalje nestranački kandidat. U prvom krugu nisam dobila podršku nijedne od etabliranih partija, prvi deo maratona sam istrčala sa svojim timom sasvim sama. Tačno je da sam u drugom krugu dobila podršku Pokreta Slobode i SD. Srećna sam zbog toga, naravno, ali nisam tražila tu podršku, mada je ona na neki način i logična. Takvi su nam pogledi na svet, nikad to nisam krila - ja sam na levom centru, ja sam liberalni kandidat", rekla je ona.

Logar je, sa druge strane, istakao da ga pored parlamentarnih partija SDS i NSi podržavaju i Zeleni, što je, prema njegovom mišljenju, važan pokazatelj zelenoj transformaciji koju je uvrstio u predizborni program. Na pitanje da li, s obzirom na oštru retoriku premijera Roberta Goloba, možemo očekivati zaoštravanje odnosa između predsednika Republike i Vlade ako pobedi na izborima, Logar, koji sebe predstavlja kao čoveka jedinstva i pomirenja, je rekao da će sarađivati sa svim institucijama, a posebno sa izvršnom vlašću. 

"Sa svim institucijama i predstavnicima sa kojima sam sarađivao u svojoj političkoj istoriji uvek smo nalazili ono što nam je zajedničko, a siguran sam da će tako biti sada", naveo je on.

Govoreći o tome kako vide ulogu Slovenije u okviru Evropske unije, kao i njeno predsedavanje Savetom EU, Logar i Pirc Musar pokazali su da imaju različita mišljenja o toj temi.

Pirc Musar je istakla da je Slovenija zemlje koja "pripada samom srcu Evrope, i to Evrope koja veruje u vladavinu zakona i ljudskih prava, a pre svega u solidarnost zemalja EU".

Takođe, ona je navela da je Slovenija  jedina predsedavajuća zemlja Savetom EU koja je u Evropskom parlamentu negativno tretirana "kao država u kojoj se ne poštuje vladavina prava i u kojoj se krše prava medijskih kuća". Dodala je da je i sama bila prisutna na jednom od intervjua na ovu temu u Evropskom parlamentu, kada ju je "bilo sramota načina na koji je tadašnji premijer Janez Janša cinično i oštro odgovarao evroposlanicima i kasnije pod izgovorom da je internet veza loša, napustio sastanak".

Logar je rekao da je Slovenija za vreme njegovog rukovođenja Ministarstvom spoljnih poslova postigla velike uspehe, i pritom naveo "uspešno pridruživanje neformalnoj grupi mediteranskih zemalja EUMED 9, uspostavljanje neformalne centralnoevropske alijanse, jačanje strateškog partnerstva sa svim ključnim partnerima i uspostavljanje strateškog dijaloga sa SAD, uspešno predsedavanje Savetom EU i poziv na samit demokratije koji je sazvao američki predsednik".

Takođe, Logar je ocenio da "slovenačku diplomatiju čine veoma dobre diplomate koji mogu značajno da doprinesu napretku zemlje".

Drugi krug: Ponovo glasanje o podršci politici Janeza Janše

Sociolog Gorazd Kovačič je za RTV Slovenije rekao da očekuje tipične slovenačke izbore kavi su oni i u poslednje dve decenije, "gde se uvek radi o glasanju za Janeza Janšu, bez obzira na ono što je tema izbora".

"Nataša Pirc Musar je jedan od najrečitijih kritičara, posebno pravnih ekscesa prethodne vlasti, i mislim da će izvući Logara iz zečje rupe gde se pravi da nema veze sa Janšom i janšizmom. Kada se na izborima radi o odnosu birača prema janšizmu, u Sloveniji se obično ispostavi da je većina biračkog tela levo-liberalna. Verovatno će ishod biti otprilike 60 prema 40 u korist Pirc Musar. Možemo očekivati i dosta obimnu mobilizaciju i mnogo drugačije tematske naglaske nego ranije", rekao je Kovačić.

Na pitanje da li je kampanja pred prvi krug zaista bila "dosadna", Kovačič odgovara da je to samo zbog Logarovog pretvaranja da nema veze sa Janšom. 

"Mislim da je u drugom krugu mnogo živahnija, čak i konfliktnija. Nataša Pirc Musar je takođe predvidela da će to biti sukob vrednosti i da će u drugom krugu politizovati kampanju u smislu da ponovo odlučujemo o odnosu prema janšizmu", dodao je.

Komentari (0)

Evropa