Evropa

Austrija pooštrava zakon o zabrani veličanja nacizma, odnosiće se i na objave iz inostranstva

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

12:11

Austrija pooštrava zakon o zabrani veličanja nacizma, odnosiće se i na objave iz inostranstva
Austrijski parlament - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Austrijska vlada namerava da pooštri zakon kojim se zabranjuje veličanje i korišćenje nacističkih, terorističkih i svih drugih zabranjenih simbola, parola i pesama. Ministarka pravosuđa Alma Zadić i ministarka za evropska i ustavna pitanja Karoline Edštadler su saopštile da će, na primer, krivično biti gonjene i zabranjene objave iz inostranstva koje se odnose na Austriju.

Takođe, ko bude osuđen za kršenje Zakona o zabrani automatski gubi posao u javnoj službi.

Zadić je naglasila da svaki oblik veličanja ili umanjivanja zločina nacizma, kao i antisemitizam predstavljaju neprihvatljiv napad na austrijske vrednosti. "Prema tome ne sme biti tolerancije", rekla je ona.

Edštadler je poručila da nema mesta antisemitizmu u Austriji. "Austrija ima strogo zakonodavstvo, ali sada ćemo analizirati gde može biti još efektivnije", poručila je ona.

Ubuduće, kako su najavile, krivično gonjeno biće predviđeno za svaki sadržaj koji može da se prati u Austriji, odnosno kada neko, na primer, iz Španije objavi preko društvenih mreža, ili drugih medija, nešto što je u Austriji zabranjeno može biti krivično gonjen.

Direktor Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora, koji je ujedno i šef uspostavljene radne grupe za predloge vezano za novi zakon, Gerhard Baumgartner naglasio je da je potreban savremeni odgovor na digitalnu komunikaciju.

Takođe, zakon će biti pooštren i u vezi s nacističkim predmetima pošto se trenutno posedovanje takvih predmeta kažnjava samo ako se može dokazati veličanje nacizma.

Ubuduće će takvi predmeti moći da se zaplene i bez dozvole vlasnika. Vlada reaguje i na demonstracije protivnika korona mera, koji su, na primer, nosili "Jevrejske zvezde" kojim su bili, tokom Trećeg rajha obeležavani Jevreji.

To će ubuduće biti kažnjivo, jer potpada pod pojam pokušaja zloupotrebe simbola sa ciljem negiranja zločina.

Komentari (0)

Evropa