Evropa

"Klimanje" jednog od energetskih stubova Centralne Evrope: Zatvaranje deonice naftovoda "Družba" zabrinulo Mađarsku

Komentari
"Klimanje" jednog od energetskih stubova Centralne Evrope: Zatvaranje deonice naftovoda "Družba" zabrinulo Mađarsku
Naftovod Družba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deonica naftovoda Družba kojom se naftom snabdevaju delovi istočne i centralne Evrope privremeno je zatvorena, potvrdili su operateri naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj. Već jutros je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da će naftovod verovatno ubrzo biti pokrenut, ali da je situacija mogla da bude mnogo ozbiljnija svedoči to što je premijer Viktor Orban sinoć sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Mađarski MOL je saopštio da ga je ukrajinski partner obavestio da je jedna ruska raketa pogodila elektranu blizu granice s Belorusijom koja snabdeva strujom pumpnu stanicu na Družbi, što je dovelo do zastoja.

Slovački Transpetrol je takođe potvrdio da je protok nafte prekinut, navodeći "tehničke razloge na ukrajinskoj strani", ali bez pominjanja raketnog udara.

"Donekle je ohrabrujuća vest da, prema trenutnim informacijama, sam naftovod Družba nije oštećen, već samo jedan element infrastrukture koji upravlja gasovodom, a to je elektroenergetska stanica", rekao je Sijarto u video-poruci, dodajući da se popravka tog elementa verovatno može obaviti za kratko vreme.

Međutim, prekid dotoka nafte dogodio se sinoć gotovo istovremeno kada i eksplozija u Poljskoj blizu ukrajinske granice, zbog čega je Orban sazvao Savet za nacionalnu bezbednost, a pre sastanka tog tela se mađarski ministar odbrane konsultovao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Jedan od "energetskih stubova" centralne Evrope

Mreža naftovoda Družba kreće iz Rusije i račva se u Belorusiji gde jedan krak ide u Ukrajinu, a odatle se ponovo račva i nekoliko deonice ide ka različitim zemljama istočne i centralne Evrope, uključujući rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, naveo je Rojters.

Ovaj naftovod je jedan od ključnih stubove evropske energetske infrastrukture još otkako je otvoren 1964. godine, a tada je bio način da SSSR snabdeva svoje saveznike u komunističkom bloku. Koliki je zapravo značaj Družbe (na ruskom "Prijateljstvo") govori i to što je uvoz nafte ovim putem izuzet od sankcija EU koje bi trebalo da stupe na snagu 5. decembra. 

Zbog vesti o privremenoj obustavi isporuke nafte, cene ovog energenta su u utorak porasle. Fjučersi na naftu Brent porasli su za 72 centa na 93,86 dolara po barelu, dok je američka nafta Vest Teksas porasla 1,05 dolara, na 86,92 dolara.

Pored uticaja na cene, ako bi se problemi sa tokom nafte kroz Družbu nastavili, to bi moglo da znači loše vesti i po čitav evropski energetski sistem. 

Gas Severnim tokom jedan i Severnim tokom dva iz Rusije ka Zapadnoj Evropi je obustavljen, a iz Rusije gas ka Zapadnoj Evropi trenutno ide samo gasovodima koji se nalaze na ukrajinskoj teritoriji, prenosi Blumberg Adria, dodajući da neka nova raketa predstavlja rizik da obustava gasa iz Rusije u Zapadnu Evropu bude totalno obustavljena.

Međutim, politikolog i naučni istraživač Aleksandar Đokić izjavio je za taj medij da će moguća obustavljanja preko Ukrajine zavisiti od eskalacije ratnih sukoba, ali da trenutno ni Rusiji, ni Evropi ne ide u prilog da protok nafte i gasa u potpunosti stane.

"Rusiji je najbitniji deo budžetskih prihoda trgovina naftom. Takođe, želi da ostavi naftovod preko Ukrajine otvorenim jer tako ima i politički uticaj na države centralne Evrope koje se preko naftovoda Družba snabdevaju. Ukrajina ne može tek tako da prekine dotok ruske nafte jer takav potez mora uskladiti sa Evropskom unijom, pošto se njene članice snabdevaju tim naftovodom, a Ukrajina zavisi od evropske pomoći, ne samo od američke", naveo je Đokić.

Problemi sa "Družbom" postojali i ranije

Ovo nije prvi put da se dešavaju problemi sa naftovodom Družba od početka rata u Ukrajini, mada su se ranije odnosili, bar zvanično, na pitanja tehničko-finansijske prirode, a ne direktnu ugroženost raketnim napadima kao što se sada sumnja.

Pre tri meseca, tačnije 4. avgusta južni krak naftovoda Družba koji rusku naftu vodi preko Ukrajine do rafinerija u Slovačkoj, Češkoj Republici i Mađarskoj, prestao je da pumpa, a prema navodima Transnjefta Ukrajina je prekinula protok nakon što je blokirano plaćanje tranzitnih taksi zbog problema u vezi sa primenom sankcija EU, preneo je FT

Transnjeft je saopštio tada da evropske banke koje obrađuju isplatu nisu dobile potrebno odobrenje, tvrdeći da regulatori EU "moraju da formiraju zajednički stav o tome kako i da li banke treba da dozvole transakcije".

Nepunih nedelju dana kasnije, pumpanje nafte nastavilo se, pa je tako 10. avgusta mađarski MOL naveo da su plaćene tranzitne takse koje su se dugovale Ukrajini.

I tada je situacija sa Družbom podigla cene nafte, mada su se one smirile malo nakon što je dotok nafte do centralne Evrope nastavljen.

Komentari (0)

Evropa