Evropa

Rusija odbacila kao "skandaloznu" presudu holandskog suda o MH17

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

20:54

Rusija odbacila kao "skandaloznu" presudu holandskog suda o MH17
Rusija odbacila kao "skandaloznu" presudu holandskog suda o MH17 - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas odbacila kao "skandaloznu" odluku holandskog suda da dvojicu njenih državljana osudi na doživotni zatvor za obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014. godine i navela da postupak "nije bio nepristrasan".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sud bio pod pritiskom bez presedana holandskih političara, tužilaca i medija da donese politički motivisan ishod, preneo je Rojters.

"Suđenje u Holandiji ima sve šanse da postane jedno od najskandaloznijih u istoriji sudskih procesa", navodi se u saopštenju.

Holandski sud izrekao je ranije danas doživotne zatvorske kazne trojici osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju putničkog aviona na letu MH17 Malejža erlajnsa iznad Ukrajine 2014. godine.

Dvojici bivših ruskih obaveštajnih službenika Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom, kao i lideru proruskih snaga u Ukrajini Leonidu Karčenku, naloženo je i da plate najmanje 16 miliona evra odštete rođacima žrtava.

Svi osuđeni su u begu, veruje se da su u Rusiji, koja neće da ih izruči, navodi britanska agencija.

Četvrti osumnjičeni Rus, Oleg Pulatov je oslobođen.

Andrej Klišas, član gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je novinskoj agenciji TAS S da Moskva neće izručiti Girkina i Dubinskog.

Komentari (0)

Evropa