Evropa

Najveći evropski odbrambeni projekat: Francuska, Nemačka i Španija ulaze u novu fazu razvoja borbenog aviona

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2022

-

12:24

Najveći evropski odbrambeni projekat: Francuska, Nemačka i Španija ulaze u novu fazu razvoja borbenog aviona
Najveći evropski odbrambeni projekat: Francuska, Nemačka i Španija ulaze u novu fazu razvoja borbenog aviona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska, Nemačka i Španija postigle su dogovor o započinjanju sledeće faze razvoja novog borbenog aviona nazvanog FCAS, najvećeg evropskog odbrambenog projekta čija je vrednost procenjena na više od 100 milijardi evra, saopštila je nemačka vlada.

Nemačko Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je industrijski sporazum postignut nakon intenzivnih pregovora, preneo je Rojters. Ministarstvo je saopštilo da je na najvišem vladinom nivou dogovoreno da će se u projektu, koji je pod francuskom odgovornošću, sprovoditi kooperativni pristup na ravnopravnoj osnovi.

Špansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Madrid potrošiti 2,5 milijardi evra na projekat, od čega će 525 miliona evra biti plaćeno 2023. godine. Ministarstvo je navelo da je vlada pristala na taj trošak, ali nije iznelo druge detalje.

"Politički sporazum o FCAS je veliki korak i posebno u ovim vremenima važan znak odlične francusko-nemačko-španske saradnje", izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

"Ona jača vojne kapacitete Evrope i obezbeđuje važno znanje ne samo za našu, već i za evropsku industriju", istakla je ona.

profimedia

 

Francuski Daso i Erbas i Indra, koji predstavljaju Nemačku i Španiju, uključeni su u program zamene francuskog Rafala i nemačkih i španskih evro lovaca od 2040. godine. Sada je potrebno preduzeti niz formalnih koraka u tim zemljama kako bi se omogućilo brzo potpisivanje ugovora "kojih ćemo morati da se pridržavamo", naveo je Erbas u saopštenju poslatom mejlom.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put su u julu 2017. godine objavili planove za FCAS, koji će uključivati borbeni avion i niz pratećeg oružja, uključujući dronove.

Komentari (0)

Evropa