Evropa

Papa smenio vrh humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve Karitas zbog optužbi za šikaniranje

Komentari

Autor: FoNet

22/11/2022

-

21:27

Papa smenio vrh humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve Karitas zbog optužbi za šikaniranje
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja otpustio je danas celi vrh globalne humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve Karitas zbog optužbi za šikaniranje i ponižavanje zaposlenih i imenovao je poverenika koji će je voditi.


Taj iznenadni potez uključuje čelnike Međunarodnog Karitasa, konfederacije katoličkih organizacija koje deluju u više od 200 zemalja, a sedište joj je u Vatikanu, prenosi Hina.

Smena čelnika Karitasa, koji ima više od milion zaposlenih i volontera širom sveta, objavljena je u papinom dekretu koji je prenela vatikanska kancelarija za medije. U odvojenom saopštenju vatikanske kancelarije za razvoj, koja kontroliše Karitas, navodi se da su utvrđene slabosti i loše menadžerske prakse u sedištu organizacije.

Sadašnji i bivši zaposlenici govorili su o verbalnom nasilju, protekcijama i lošem upravljanju ljudskim resursima, što je doveli do odlaska nekih zaposlenih. Nije bilo dokaza o finansijskim malverzacijama ili seksualnim prestupima, ali su se pojavile druge važne teme i područja koja zahtevaju nužnu pažnju, navodi se u saopštenju.

Među smenjenima su kardinal Luis Antonio Tagle, formalni predsednik Karitasa koji nije bio uključen u svakodnevno poslovanje. Osim Taglea i još jednog sveštenika, svi ostali članovi upravljačkog tela Karitasa bili su laici.

Komentari (0)

Evropa