Evropa

Angela Merkel planirala razgovore sa Putinom, ali odustala: "Više nisam imala moć da se nametnem"

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

15:55

Angela Merkel planirala razgovore sa Putinom, ali odustala: "Više nisam imala moć da se nametnem"
Tanjug/AP/Fabian Sommer - Copyright Tanjug/AP/Fabian Sommer

veličina teksta

Aa Aa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je planirala da sazove sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru Saveta EU godinu dana pre ruskog napada na Ukrajinu, ali je dodala da nije videla mogućnost uticanja na ruskog predsednika pred kraj svog mandata.

Merkel je za magazin „Špigl“ rekla da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom imala nameru da organizuje nezavisan format za razgovor sa Putinom u okviru Saveta EU 2021. godine. Međutim, priznala je da nije, pred kraj mandata, više imala moć u odnosu na Putina, pošto se znalo da odlazi.

Istakla je da je želela mirnije vreme nakon odlaska sa političke scene, jer se, kako dodaje, puno bavila Ukrajinom. Naglasila je da je ruski napad usledio neočekivano.

"Sporazum iz Minska više nije imao smisla. Na leto 2021, nakon što su se sastali predsednik SAD Džozef Bajden i Putin, Makron i ja smo želeli da u Savetu EU uspostavimo evropski format za razgovore sa ruskim predsednikom. Ali više nisam imala moć da se nametnem, jer su svi znali - na jesen nisam više tu“, objasnila je Merkel.

Pozivajući se na svoju oproštajnu posetu Moskvi u avgustu 2021, Merkel je kazala da je imala jasan osećaj da je završila u vezi politike moći, a da je Putinu samo važna moć. Istovremeno je kazala da se ne kaje što se nije još jednom kandidovala za kancelarku.

„Morao je neko novi na tu funkciju. Na kraju mandata, u spoljnoj politici, vlada nije napredovala ni milimetar. I to ne samo što se tiče Ukrajine, već i u vezi sukoba u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji“, dodala je ona.

Podvukla je da je bilo vreme za novi pristup.

Inače, trenutno Merkel, zajedno sa dugogodišnjom saradnicom Beatom Bauman piše knjigu o svojih 16 godina vladanja Nemačkom.

Komentari (0)

Evropa