Evropa

Italijanska policija zaplenila arheološku zbirku iz banke: Rukovodstvo ne zna poreklo vrednih predmeta

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

22:35

Italijanska policija zaplenila arheološku zbirku iz banke: Rukovodstvo ne zna poreklo vrednih predmeta
Italijanska policija zaplenila arheološku zbirku iz banke: Rukovodstvo ne zna poreklo vrednih predmeta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanske vlasti zaplenile su vrednu arheološku zbirku koja je bila izložena u sali za sastanke u sedištu italijanske regionalne banke u Pulji, saopštila je danas italijanska policija.


Policija je zaplenila kolekciju grnčarije koja je čuvana u glavnom ogranku Banke Popolare di Bari u Pulji, a sadašnje rukovodstvo ne zna za poreklo tih predmeta, prenosi Rojters.

 

 


Četiri neimenovane osobe su pod preliminarnom istragom zbog navodnog primanja ukradene robe i prikrivanja predmeta kulturnog nasleđa, saopštila je policija.

Među 103 komada keramike bile su vaze, tanjiri i vrčevi, a datiraju iz petog i prvog veka pre nove ere, i imaju "neprocenjivu kulturno-istorijsku vrednost i izuzetno važnu ekonomsku vrednost", saopštila je policija.

Kolekcija je pripala banci 2009. godine nakon što je transakciju vrednu 100 000 evra sponzorisao tadašnji izvršni direktor i podržao je odbor, međutim prethodni vlasnici nisu imali sertifikat za zbirku uprkos tome što su deo kolekcije prijavili nadležnim organima.

 

 

Komentari (0)

Evropa