Evropa

Vatikan optužio Peking za kršenje bilateralnog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2022

-

15:41

Vatikan optužio Peking za kršenje bilateralnog sporazuma
Vatikan optužio Peking za kršenje bilateralnog sporazuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vatikan je danas optužio kineske vlasti da su prekršile bilateralni sporazum o imenovanju biskupa postavljanjem jednog sveštenika u biskupiju koju Sveta stolica ne priznaje.

U saopštenju Svete stolice se navodi da je Vatikan sa "iznenađenjem i žaljenjem" saznao da je za pomoćnika biskupa u Ðangsiju postavljen biskup Ðovani Peng Vejdž, svešteno lice iz drugog grada, prenosi Rojters. Vatikan ne priznaje Ðangsi kao biskupiju, navodi se u saopštenju i dodaje da ovo postavljenje nije "u skladu sa duhom dijaloga" o čemu su se obe strane saglasile 2018. godine.

Vatikan ističe da je postavljanje biskupa Ðovanija Penga Vejdža usledilo posle "snažnog pritiska lokalnih vlasti".

U izveštaju katoličke novinske agencije Ejža njuz navodi se da je Peng tajno zaređen za biskupa uz papsko odobrenje 2014. godine, četiri godine pre sporazuma i podseća se da je tada proveo šest meseci u pritvoru.

Vatikan očekuje objašnjenje od kineskih vlasti izražavajući nadu da se "slične situacije neće ponavljati", navodi se u saopštenju.

Dogovor postignut 2018. godine je bio pokušaj da se ublaži dugogodišnja podela u Kini između, kako navodi Rojters, frakcije katoličke crkve lojalne papi i zvanične kineske katoličke crkve koju podržava Peking.

Prvi put od 1950-ih obe strane su priznale papu kao vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, ali, po svemu sudeći ovo imenovanje u Ðangsiju predstavlja ozbiljno kršenja sporazuma o imenovanjima biskupa postignutog 2018. godine.

Sporazum, koji su neki krugovi u katoličkoj crkvi okarakterisali kao "rasprodaju za komunističke vlasti", poslednji put je obnovljen u septembru na period od dve godine, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Komentari (0)

Evropa