Evropa

Slovenci glasaju na tri referenduma: Moguće izmene u Zakonima o RTV SLovenija, vladi i dugotrajnoj nezi

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2022

-

14:33

Slovenci glasaju na tri referenduma: Moguće izmene u Zakonima o RTV SLovenija, vladi i dugotrajnoj nezi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Sloveniji se danas održavaju tri referenduma, na kojima će birači odlučivati o sprovođenju tri zakona, koje je Narodna skupština usvojila ranije ove godine.

U pitanju su izmene Zakona o RTV Slovenija, Zakona o vladi i Zakona o dugotrajnoj nezi.

Nešto više od 1,69 miliona građana ima pravo da glasa, a prema poslednjim podacima, ovog puta protiv primene svakog od zakona mora da glasa 338.869 birača, prenela je RTV Slovenija.

Prema podacima okružnih izbornih komisija, na referendumu o izmenama i dopunama Zakona o Vladi glasalo je 170.974 birača, odnosno 10,09 odsto birača sa pravom glasa u Sloveniji do 11 sati, saopštila je Državna izborna komisija (DVK).

Biračka mesta će biti otvorena do 19 časova, a prvi delimični rezultati biće poznati posle 20 časova, nakon čega će se kontinuirano ažurirati na sajtu DVK.

Rezultati današnjeg glasanja još neće biti konačni, već će sutra biti dopunjeni rezultatima poštanskog glasanja iz Slovenije, a 5. decembra i listićima iz inostranstva.

Očekuje se da će zvanični rezultati referenduma biti poznati tek u januaru.

Inicijator referenduma je bila opoziciona Slovenačka Demokratska stranka (SDS) koja želi da spreči sprovođenje ova tri zakona, prenela je agencija STA.

Izmene zakona o javnom emiteru imaju za cilj depolitizaciju njegovih upravnih i nadzornih tela tako što se parlamentu oduzimaju ovlašćenja da imenuje većinu članova Programskog saveta i Nadzornog odbora.

Pristalice ovog zakona kažu da novi zakon stavlja profesionalizam u prvi plan, jer bi članove imenovali različiti akteri, uključujući nevladine organizacije.

Izmenama Zakona o vladi, proširen je broj ministarstava sa 17 na 20, pri čemu su zagovornici izmena tvrdili da svaka vlada ima pravo da se organizuje kako želi, kako bi na najbolji način realizovala svoje projekte.

Sa druge strana, glavna kritika upućena ovom zakonu bila je da je rasipništvo za tako malu zemlju imati 20 ministarstava.

Zakon o dugotrajnoj nezi donet je u decembru nakon godina nastajanja, ali ga je nova vlada izmenila kako bi odložila njegovu primenu uz obrazloženje da ima ozbiljne nedostatke.

Međutim, protivnici odlaganja smatraju da je zakon hitan u sve starijoj populaciji u zemlji.

Komentari (0)

Evropa