Evropa

Pomoćnik Navaljnog: Ostanak ruskog opozicionara u životu može zavisiti od njegove vrednosti za Vladimira Putina

Komentari

Autor: Gardijan

27/11/2022

-

18:48

Pomoćnik Navaljnog: Ostanak ruskog opozicionara u životu može zavisiti od njegove vrednosti za Vladimira Putina
Aleksej Navaljni - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ostanak Alekseja Navaljnog u životu može zavisiti od njegove vrednosti za Vladimira Putina kao budućeg pregovaračkog sredstva, rekao je njegov glavni pomoćnik, upozoravajući da je zdravlje opozicionog lidera ugroženo nakon što je bio primoran na samicu na neodređeno vreme.

Leonid Volkov je, govoreći tokom posete Londonu, dodao da je Navaljni izgubio pristup svojoj porodici i da je trajno zatvoren u ćeliji veličine 8 sa 12 stopa nakon odluke ruskih vlasti o izolaciji prošle nedelje, prenosi Gardijan.

Samo je advokatima Navaljnog bilo dozvoljeno da posećuju njegovu zatvorsku koloniju radnim danima, a čak i tada, rekao je Volkov, „ne smeju da ga vide; sa njim mogu da razgovaraju samo kroz neprozirno staklo“, što znači da ne mogu da utvrde njegovo fizičko stanje.

Političarev pomoćnik je rekao da se osećalo da je Navaljni ranije uživao određeni stepen zaštite jer je mogao redovno da prenosi svoju poruku iz zatvora i tako održava svoj profil unutar i van Rusije.

Saveznici održavaju Tviter kanal, koji se sastoji od komunikacije Navaljnog sa njegovim advokatima, ali se brinu da bi to moglo postati retko ili da bi njegova snaga mogla oslabiti i da će polako izbledeti iz pažnje javnosti.

„Sada je situacija, moram da priznam, veoma loša, jer je sada njegova komunikacija sa spoljnim svetom veoma ograničena, a njegovo zdravlje je ugroženo i njegovo fizičko stanje bi moglo da se pogorša“, rekao je Volkov i dodao: „Moramo nastaviti da govorimo o Navaljnom."

Pristalice Navaljnog verovale su da Putin ne bi želeo da opozicioni lider umre nasilno u zatvoru, jer bi za to bio kriv ruski predsednik. „Svet je gledao, on je bio nekako zaštićen“, rekao je pomoćnik.

Ali invazija na Ukrajinu u februaru promenila je njihovo razmišljanje. „Naša procena koliko je Putin zapravo lud je bila pogrešna“, upozorio je Volkov, jer je bilo jasno da ruskog lidera „nije briga za sankcije, za međunarodnu reakciju“.

Navaljni potencijalna moneta za pregovaranje

Ipak, uprkos tome, glavni savetnik je rekao da se nada da će Navaljni na kraju preživeti, uprkos pogoršanju pritvora, zbog njegove vrednosti za ruskog predsednika u svim eventualnim pregovorima o okončanju rata u Ukrajini.

„Putin očigledno nije baš u kontaktu sa realnošću, ali čak i on razmišlja o mogućim budućim scenarijima. U takvim okolnostima Navaljni je potencijalna moneta za pregovaranje. Ovo bi takođe moglo biti važno“, rekao je Volkov.

Navaljni, najistaknutiji ruski opozicioni lider, prvi put je zatvoren u februaru 2021. nakon što je priveden mesec dana ranije po povratku iz Nemačke, gde se oporavljao nakon pokušaja ubistva.

Ruska špijunska agencija FSB je, rekao je Navaljni, pokušala da ga ubije primenom nervnog agensa novičok. On je kolabirao na letu u Rusiji i na kraju se lečio u Nemačkoj, pre nego što je odlučio da se vrati kući.

Tanjug/AP/Yevgeny Odinokov, Sputnik, Kremlin, AP/Andrew Lubimov

 

Od kada je prvi put bio zatvoren, Navaljnom je povećana zatvorska kazna, a zatim je na leto prebačen u kaznenu koloniju strogog obezbeđenja. Bio stavljen u samicu na 15 dana, dok prošle nedelje njegova izolacija nije postala trajna.

Pomoćnik je rekao da je ispravno što je Navaljni izabrao da se vrati iz Nemačke. „Nije želeo da postane još jedan bivši političar u egzilu“, rekao je Volkov, tvrdeći da „moraš biti u zemlji“ da bi bio aktivan političar u Rusiji. „Uvek smo znali da će se vratiti. To nikada nije bilo predmet rasprave.”

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa