Evropa

Italijanski ministar spoljnih poslova: "Zaustaviti Ruse na Zapadnom Balkanu"

Komentari

Autor: Rojters, Tanjug

30/11/2022

-

09:06

Italijanski ministar spoljnih poslova: "Zaustaviti Ruse na Zapadnom Balkanu"
Italijanski ministar spoljnih poslova: "Zaustaviti Ruse na Zapadnom Balkanu" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropa treba da poveća svoje prirustvo na Zapadnom Balkanu kako bi ograničila uticaj Rusije, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani uoči drugog dana sastanaka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu.

"Stabilnost na Zapadnom Balkanu je važna za mir. Moramo da zaustavimo Ruse na Zapadnom Balkanu, potrebno nam je više Evrope", rekao je on.

Tajani je istakao da treba zaštititi sve zemlje Zapadnog Balkana, ali i one koje su nedaleko od Ukrajine, prenosi Rojters.

"Jer je u ovom trenutku važno da radimo zajedno, jedinstveno je važno i to je snažna poruka Rusiji", dodao je.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Inače, ministri spoljnih poslova NATO nastavili su danas razgovore na sastanku u Bukureštu, tokom kojih će se sastati sa partnerima iz BiH, Gruzije i Moldavije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je ranije da  NATO želi tešnje da sarađuje sa drugim partnerima, kao što su BiH, Gruzija i Moldavija.

"Naša tri partnera suočavaju se sa ruskim pritiskom na različite načine. Zato ćemo na sastanku preduzeti dalje korake da im pomognemo da zaštite svoju nezavisnost, povećaju otpornost i odbranu", rekao je on.

I Kina je danas na dnevnom radu, na šta ukazuje i izjava šefa luksemburške diplomatije Žana Aselborna, koji je upozorio od upadanja u novu stratešku zavisnost, ovaj put od Pekinga.

Tokom jučerašnjeg dana glavna tema konferencije bila je Ukrajina, kojoj je obećana pojačana pomoć.

Sa sastanka, kako je istakao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, poslata je snažna poruka jedinstva Alijanse i podrške Ukrajini.

On je naglasio da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude trebalo.

Preneo je da je usvojena dodatna pomoć u gorivu i agregatima, kako bi se Ukrajini pomoglo u obnovi snabdevanja energijom.

Tokom večeri ministri NATO su razgovarali sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom o, kako je bilo najavljeno, o evroantlanskim aspiracijama Kijeva, ali pre svega potrebama Ukrajine u odbrani od ruske agresije.

Komentari (2)

Gazimestan

30.11.2022 10:04

A kako da ih zaustavite pametnjakovići? Tako što ćete nam oteti Kosovo i Metohiju. Tako što ćete nam reći šta možemo da proizvodimo, koliko smemo i po kojoj ceni ćemo kome morati da prodamo. Šta od koga moramo i po kojoj ceni da kupimo... A ako ne poslušamo onda ćete opet da nas učite demokratiji sa bombama... Dokle god mislite da ste viša rasa, od toga nema ništa. Srbi traže da pokažete poštovanje prema državi i narodu.

Žika

30.11.2022 12:00

Branite sebe od Rusa, ako želite. Nemojte okupirati Balkan.

Evropa