Evropa

Evropska komisija preporučila zamrzavanje milijardi evra za Mađarsku zbog problema sa vladavinom prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2022

-

12:21

Evropska komisija preporučila zamrzavanje milijardi evra za Mađarsku zbog problema sa vladavinom prava
Viktor Orban i Ursula fon der Lajen - Copyright EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija odlučila je danas da Savetu preporuči da Mađarskoj budu zamrznuta sredstva iz budžeta EU ako ne ispuni svih 27 osnovnih prekretnica za zaštitu vladavine prava. Savet će 19. decembra glasati o suspenziji novca iz EU za Mađarsku.

Kako je danas saopšteno, Mađarska mora da usvoji 27 reformi, inače će ostati bez pristupa fondovima Evropske unije koji se mere u milijardama evra pomoći ovoj zemlji, a rok je do kraja marta 2023. godine.

U saopštenju Komisije se navodi da su brojne reforme preduzete, ali Mađarska nije uspela da adekvatno primeni centralne aspekte neophodnih 17 "popravnih mera" dogovorenih okviru opšteg mehanizma za šta je rok istekao 19. novembra.

Ovih 27 reformi obuhvataju 17 korektivnih koraka o kojima se već pregovaralo u okviru regulative o uslovljavanju vladavine prava, kao i reforme za jačanje nezavisnosti pravosuđa i nova pravila o reviziji i izveštavanju o fondovima EU.

Komesar za budžet Valdis Dombrovskis naglasio je da "sve bitne prekretnice moraju biti ispunjene u potpunosti pre nego što Mađarska može da podnese svoj zahtev za plaćanje".

"Ukratko, nikakva sredstva neće teći dok se suštinske prekretnice ne sprovedu na odgovarajući način", dodao je on.

Komisija u saopštenju navodi da je zaključila da uslovi za pristup novcu ostaju, te da su potrebni dalji suštinski koraci za otklanjanje preostalih rizika za budžer EU u Mađarskoj.

"Kao rezultat toga, Komisija je odlučila da zadrži svoj prvobitni predlog od 18. septembra da suspenduje 65 odsto obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike, u iznosu od 7,5 milijardi evra. Komisija takođe ostaje pri svom predlogu da se nikakve pravne obaveze ne smeju preuzimati sa poverenjem u javnom interesu", navodi se u saopštenju.

Evropski savet ima rok da do 19. decembra glasa o ovom pitanju, pri čemu je potrebno da kvalifikovana većina glasa za suspenziju sredstava.

Mađarska je imala rok do 19. novembra da usvoji 17 reformi koje su ispregovarane sa izvršnom vlašću EU tokom leta kako bi osigurala 7,5 milijardi evra iz fondova jer je Brisel zapretio da će ih uskratiti u okviru svog mehanizma koji se odnosi na vladavinu prava.

Komisija je sa druge strane podržala mađarski plan oporavka nakon kovida od 5,8 milijardi evra – korak koji je potreban pre kraja godine, jer je Mađarska jedina država članica čija plan još nije odobren.

Postupak protiv Mađarske pokrenut još u aprilu

Protiv Mađarske u aprilu je pokrenut takozvani postupak „uslovljavanja“ namenjen zaštiti evropskog budžeta zbog kršenja vladavine prava, posebno zbog „sistematskih nepravilnosti u dodeljivanju javnih nabavki“ i „neuspeha“ u pogledu sudskih postupaka i borbe protiv korupcije. Ovo je podstaklo Mađarsku da preduzme 17 koraka kako bi odgovorila na zabrinutost Komisije, uključujući tu i uspostavljanje „nezavisnog organa” za bolju kontrolu korišćenja fondova EU.

Međutim, EK smatra da reforme nisu sprovedene na zadovoljavajući način do postavljenog roka koji je istekao 19. novembra. Mađarska će biti na dnevnom redu Saveta EU 6. decembra na sastanku ministara finansija. Zemlje članice trebalo bi da iznesu stav o tim predlozima Komisije. Ostaje da se vidi da li će ovu čvrstu liniju Komisije slediti i države članice koje svoju odluku moraju doneti kvalifikovanom većinom.

Očekuje se da predlog podrže skandinavske zemlje i Beneluks ali mnoge zemlje istočne i južne Evrope nisu sklone zamrzavanju sredstava tako što je ishod zasada neizvesan. Ukoliko ne dođe do odluke na sastanku ministara finansija, mađarski dosije bi moglo da bude tema diskusije na sledećem samitu EU 15-16. decembra.

Plan za oporavak i otpornost je ključni instrument Komisije od 723,8 milijardi evra koji obezbeđuje do 800 milijardi evra za podršku investicijama i reformama širom EU. Ovaj plan je bio donesen u toku pandemije kao pomoć zemaljama članicama.

Komentari (0)

Evropa