Evropa

Borelj: Niko, nikad i nigde ne treba da koristi hemijsko oružje

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

16:45

Borelj: Niko, nikad i nigde ne treba da koristi hemijsko oružje
Borelj: Niko, nikad i nigde ne treba da koristi hemijsko oružje - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Dana sećanja na sve žrtve hemijskog rata visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je danas izjavio da niko ne bi trebalo da koristi hemijsko oružje, bilo gde, bilo kada i ni pod kojim okolnostima.

Pre 25 godina je stupila na snagu Konvencija o hemijskom oružju sa ciljem da se zauvek stane na kraj i eliminiše hemijsko oružje. 

Od 1997. godine, preko 99 odsto prijavljenih zaliha hemijskog oružja je provereno uništeno. Ipak, hemijsko oružje ostaje jedna od najozbiljnijih pretnji međunarodnom miru i bezbednosti.

"Uprkos postignutom napretku i dalje smo svedoci užasnih posledica ovog gnusnog oružja. U Siriji je izazvalo stotine žrtava, uključujući i decu. U avgustu 2020. godine vojni agens Novičok je korišćen u pokušaju atentata na ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na teritoriji Ruske Federacije. Hemijsko oružje je takođe korišćeno u Maleziji 2017. godine za atentat na polubrata Kim Jeung-On-a Kim Jeung-Nam-a, a u Velikoj Britaniji 2018. godine u pokušaju napada na Sergeja i Juliju Skripalj, koji je rezultirao smrću britanskog državljanina", izjavio je Borelj.

EU podseća takođe “da je upotreba hemijskog oružja kršenje međunarodnog prava i da može predstavljati ratne zločine i zločine protiv čovečnosti". 

"Odgovorni moraju i biće pozvani na odgovornost. Nastavićemo da se borimo protiv nekažnjivosti i da radimo na potpunoj odgovornosti za odgovorne na nacionalnom i međunarodnom nivou”, poručuje EU.

U okviru svog režima restriktivnih mera posvećenih borbi protiv širenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovih prethodnika, EU je uvela restriktivne mere za Rusiju u vezi sa napadom u Solsberiju 2018. godine i trovanjem Navaljnog 2020. godine. 

Što se tiče Sirije, EU je uvela restriktivne mere za odgovorne za razvoj i upotrebu hemijskog oružja, posebno za tri napada iz 2013. godine, 2017. godine i  2018. godine.
 

Komentari (0)

Evropa