Evropa

Nemačka potez Staljina u Ukrajini proglasila genocidom, MIP Rusije: Pokušaj demonizacije

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

07:06

Nemačka potez Staljina u Ukrajini proglasila genocidom, MIP Rusije: Pokušaj demonizacije
Nemačka potez Staljina u Ukrajini proglasila genocidom, MIP Rusije: Pokušaj demonizacije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemački Bundestag proglasio je Holodomor, odnosno izgladnjivanje Ukrajinaca u kojem je tokom zime 1932-1933. godine, u vreme dok je na čelu SSSR bio Josf Staljin, preminulo nekoliko miliona ljudi - ''genocidom''. "Iz današnje tačke gledišta, gledano istorijski i politički, genocid je očigledan", navodi se u saopštenju Bundestaga.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zahvalila je na Tviteru svima koji su doprineli da se o pitanju Holodomora raspravlja u Bundestagu. ''U Holodomoru je umrlo na milione Ukrajinaca sistematskim izgladnjivanjem. Hvala (ministru spoljnih poslova Ukrajine) Dmirtu Kulebi na njegovom doprinosu da ovaj zločin nazovemo njegovim današnjim imenom - genocidom'', napisala je Berbok na Tviteru.

Parlamenti Rumunije, Irske i Moldavije proglasili su prošle nedelje Holodomor genocidom nad Ukrajincima. Ukrajina svake godine obeležava sećanje na žrtve Holodomora četvrte subote u novembru, a ove godine, taj datum je bio 26. novembar.

Ukrajinski list ''Kijev independent'' navodi da je Ukrajina pokušavala da se Holodomor međunarodno prizna kao čin genocida, i da je do sada više od 20 zemalja Holodomor proglasilo genocidom.

Moskva: Pokušaj demonizacije Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je rezolucija koju je usvojio nemački Bundestag, a kojom se Holodomor u Ukrajini od 1932/33. proglašava genocidom nad Ukrajincima, pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije.

"Ovo je još jedan pokušaj da se opravda i podstakne kampanja za demonizaciju Rusije koja se širi u Ukrajini i koju sponzoriše Zapad, da se etnički Ukrajinci okrenu protiv ruskog i drugih naroda koji žive u Rusiji i na prostoru bivšeg SSSR-a“, navelo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo je ukazalo na to da je pritom Bundestag prećutao da glad u to vreme nije harala samo u Ukrajini, nego na celoj teritoriji Sovjetskog Saveza.

„Poslanici nemačkog parlamenta iz vladajuće koalicije i opozicionog bloka Hrišćansko demokratske unije/ Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, zaboravljajući na to, odlučili su da demonstrativno podrže političko-ideološki mit koji neguju ukrajinske vlasti na predlog ultranacionalističkih, nacističkih i rusofobičnih snaga“, istaklo je rusko ministarstvo.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija Bundestaga apsurdna i da izvitoperava istorijske činjenice, preneo je Sputnjik.

Zaharova je podsetila da su zapadne zemlje doprinele gladi tridesetih godina prošlog veka, zahtevajući od Sovjetskog Saveza da plaća žitom u trgovinskim razmenama.

 

Komentari (0)

Evropa