Evropa

Španska policija presrela eksplozivni koverat upućen na adresu Pedra Sančeza

Komentari

Autor: RTVE.es

01/12/2022

-

11:11

Španska policija presrela eksplozivni koverat upućen na adresu Pedra Sančeza
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španska policija je obavestila Nacionalni sud o presretnutoj koverti sa pirotehničkim materijalom upućenoj predsedniku Vlade Pedru Sančezu, samo par sati nakon što sumnjiva koverta stigla i u vazdušnu bazu Torehon de Ardoz ovog jutra. Do sada je pet koverata presretnuto

Još jedan eksplozivni koverat upućen je i ministarki odbrane Margariti Robles.

Kako prenosi RTVE, izvori iz ministarstva unutrašnjih poslova potvrdili su za javni servis da je između tri i četiri sata ujutru u vojnu jedinicu avio-baze Torehod de Ardoz stigla sumnjiva koverta upućena satelitskom centru.

Prilikom prolaska kroz skener, sadržaj paketa aktivirao je alarme o čemu su obaveštene snage bezbednosti. Odgovarajući protokoli su odmah aktivirani, dok je Nacionalna policija preuzela analizu koverte, koja bi mogla da bude slična onima koje su nešto ranije presretnute.

profimedia

 

Naime, policija je već istraživala da li postoji veza između pisma koje je eksplodiralo u ukrajinskoj ambasadi u Madridu pri čemu je povređen jedan službenik, i pisma koja je dobila oružana kompanija "Instalaza" u Saragosi. Ako veza bude potvrđena, ovo će biti treći takav incident za manje od 24 sata.

"Instalaza" je kompanija za proizvodnju oružja koja zapošljava više od 150 ljudi u tri fabrike u Saragosi i svoju proizvodnju izvozi u više od 35 zemalja. Kompanija proizvodi sisteme za lansiranje raketa, ručne bombe i uređaje za noćno osmatranje. Katalog proizvoda na njihovoj veb stranici uključuje bacače granata tipa C90 i Alkotan.

U martu ove godine, Španija je poslala 1.370 bacača granata tipa C-90 i Alktotan, zajedno sa pošiljkom lakih mitraljeza i 700 hiljada metaka različitog kalibra, u jednoj od prvih paketa pomoći Ukrajini nakon ruske invazije.

Španski sud istražujuje eksploziju u ambasadi kao krivično delo terorizma, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo da pojača bezbednost i zaštitu ukrajinske ambasade.

Komentari (0)

Evropa