Evropa

Skandal u Bakingemskoj palati: Jedna od najbližih saradnica kralja Čarlsa podnela ostavku zbog "rasističkog ispada"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / BBC

01/12/2022

-

19:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Lejdi Suzan Hasi povukla se sa dužnosti u Bakingemskoj palati pošto je uputila "neprihvatljiv" komentar na nedavno održanom prijemu kraljice supruge Kamile.

Ona je jednu od gošći Ngozi Fulani, osnivačicu jednog humanitarnog udruženja u Velikoj Britaniji, inače crnkinju, ispitivala o tome "odakle stvarno dolazi", uprkos tome što joj je ona rekla da je Britanka.

Lejdi Hasi (83) je bila dvorska dama pokojne kraljice Elizabete II duže od 60 godina, a imenovana je na to mesto posle rođenja princa Endrjua 1960. godine.

Prvobitno je angažovana da bi pomagala kraljici prilikom korespondencije, ali je vrlo brzo postala ključna figura od poverenja u kraljevskoj porodici, prenosi BBC.

Pomagala je kraljici u svakodnevnim aktivnostima, i mada se nije imenom i prezimenom pojavljivala u medijima, često se mogla videti u pozadini svih važnijih kraljevskih manifestacija.

Ona je takođe kuma princa Vilijama i bila je jedina osoba u pratnji kraljice na sahrani princa Filipa u aprilu 2021. godine, s obzirom na to da je sahrani zbog mera protiv širenja koronavirusa prisustvovalo svega tridesetak osoba.

Tanjug/AP/John Stillwell

Lejdi Hasi (gornji red, u sredini) bila je u najužem krugu saradnika kraljevske porodice

U vrlo osetljivom periodu za britansku kraljevsku porodicu, kada su nakon smrti kraljice Elizabete sve oči uprte u kralja Čarlsa i njegove odnose sa sinovima Vilijamom i Harijem, palata se brzo ogradila od Hasi, a na zvaničnom Tviter nalogu stoji da je njeno ponašanje bilo "neprihvatljivo".

"Incident u palati je bio zlostavljanje"

Fulani je bila gošća prijema kraljice Kamile kao predstavnica humanitarne organizacije "Sistah Space", kada joj je prema njenim rečima, lejdi Hasi prišla i pomerila kosu s bedža na kom je bilo ispisano njeno ime. 

"Bilo je to kao ispitivanje. Pretpostavljam da to samo tako mogu da opišem. Bila je rešena: 'Odakle si? Odakle su tvoji ljudi?", rekla je Fulani za BBC radio 4.

Njihov razgovor navodno je tekao ovako:

Hasi: "Iz kog dela Afrike ste?"
Fulani: "Ne znam, ne postoje podaci o tome".
Hasi: "Pa, morate da znate odakle ste. Provela sam vreme u Francuskoj. Odakle si?"
Fulani: "Odavde, iz Velike Britanije".
Hasi: "Ne, ali koje ste nacionalnosti?"
Fulani: "Rođena sam ovde i Britanka sam".
Hasi: "Ne, ali odakle ti zaista dolaziš? Odakle dolaze tvoji ljudi?"

Fulani je takođe odbacila sugestije da ispad lejdi Hasi ima neke veze sa njenim godinama.

"Čula sam mnogo objašnjenja da je to posledica njenih godina i ja mislim da je to takođe nepoštovanje. Moram da postavim pitanje kako se tako nešto može desiti na mestu koje bi trebalo da štiti žene protiv svih vrsta nasilja. Iako to nije fizičko nasilje - to je zlostavljanje", navela je ona.

"Ako pozovete ljude na događaj protiv zlostavljanja u porodici i prisustvuju ljudi različite demografije, ne vidim zašto bi bilo relevantno da li sam Britanka ili nisam Britanka. Ponosna sam na svoje afričko nasleđe", rekla je Fulani dodajući da je osećala kao da kao da joj neko traži da se "odrekne britanskog državljanstva".

Prva kraljičina dama

Lejdi Hasi, "Prva dvorska dama kraljevske porodice", kako je bila poznata, takođe je jedna od 20 ključnih članova osoblja koji su bili u najbližem krugu oko kraljice u zamku Vindzor tokom pandemije.

Kao potomak grofovske porodice Valdegrejv, lejdi Hasi je bila udata za nekadašnjeg direktora BBC, barona Hasija, a brat Vilijem bio je ministar u vladi.

Tanjug/AP/Chris Radburn

Lejdi Hasi sa kraljicom Elizabetom Drugom

Ima dvoje dece od kojih ćerka lejdi Ketrin Bruk ide njenim stopama i sada je pratilja kraljice supruge Kamile.

Lejdi Hasi je 2013. godine odlikovana najvišom ženskom titulom u Kraljevskom viktorijanskom redu kada je dobila titulu Dama velikog krsta.

Posle smrti kraljice Elizabete II imenovana je za dvorsku damu koja će pomagati kralju Čarlsu u formalnim prilikama.

Dvorska dama obično prati pripadnice kraljevske porodice u javnosti, i taj zadatak se uglavnom plaća, mada je poznato da lejdi Hasi nije dobijala platu, već je svoju ulogu obavljala iz lojalnosti prema kraljici.

Kraljica Elizabeta imala je barem pet dvorskih dama, dok kraljica supruga Kamila danas ima šest družbenica.

Komentari (0)

Evropa