Evropa

Ukrajinska predstavništva širom Evrope dobila "krvave pakete": "Unutra su bile životinjske oči"

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

13:27

Ukrajinska predstavništva širom Evrope dobila "krvave pakete": "Unutra su bile životinjske oči"
Ukrajinska predstavništva širom Evrope dobila "krvave pakete": "Unutra su bile životinjske oči" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko ukrajinskih ambasada u inostranstvu primilo je "krvave pakete" sa očima životinja, saopštilo je u petak ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je poslata serija pisma bombi na adrese u Španiji, uključujući i ambasadu Ukrajine u Madridu.

Paketi natopljeni tečnošću karakteristične boje i mirisa poslati su u ambasade u Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Španiji i italiji, u generalne kozulate u Napulju i krakovu i konzulat u Brnu, naveo je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

"Proučavamo značenje ove poruke", napisao je Nikolenko u saopštenju na Fejsbuku, dodajući da je minsitar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naredio da se sve ambasade i konzulati o kojima se radi, stave pod dodatne mere bezbednosti.

 

 

Ovu informaciju potvrdio je ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasilij Kirilič.

Španska policija ogradila je oblast oko ukrajinske ambasade u Madridu nakon što je primila novi "krvavi paket", sličan onima koji su poslati drugim ambasadama, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.   

Šest eksplozivnih koverata poslato je ove nedelje na mete u Španiji, uključujući premijera Pedra Sančeza i američku ambasadu u Madridu, što je navelo Španiju da pojača mere bezbednosti.

Nikolenko je rekao da je vandalizovan ulaz u stan ambasadora u Vatikanu. Izvor iz ambasade u Rimu rekao je da su ljudske fekalije ostavljene ispred vrata.

Nikolenko je rekao i da je ambasada u Kazahstanu dobila pretnju bombom, što naknadno nije potvrđeno.

 

 

Ambasada u SAD primila je pismo koje sadrži članak koji je kritičan o Ukrajini, rekao je on. Pismo je, kao i većina ostalih, poteklo iz jedne evropske zemlje, rekao je on, ne navodeći detalje.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao da ovi pokušaji neće zastrašiti Ukrajinu.

"Budući da nisu u mogućnosti da zaustave Ukrajinu na diplomatskom frontu, pokušavaju da nas zastraše. Međutim, mogu odmah reći da su ovi pokušaji uzaludni. Nastavićemo efikasno raditi na pobedi Ukrajine", naveo je on.

Podsetimo, pre samo dva dana u ukrajinskoj ambasadi u Madridu došlo je do ekplozije pri čemu je lakše povređena jedna osoba, saopštilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova. Povređena osoba, ukrajinski državljanin zaposlen u Ambasadi je nakon ukazane pomoći otpušten iz bolnice. Policija je ovaj čin nazvala terorističkim aktom.

 

Komentari (0)

Evropa