Evropa

Francuski desničar Erik Sioti na putu da postane lider francuske liberalno-konzervativne

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

22:45

Francuski desničar Erik Sioti na putu da postane lider francuske liberalno-konzervativne
Francuski desničar Erik Sioti na putu da postane lider francuske liberalno-konzervativne - Copyright AP Photo/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Francuski desničar Erik Sioti na putu je da postane lider francuske liberalno-konzervativne partije desnog centra Republikanaca (LR), nakon što je danas pobedio u prvom krugu glasanja za predsednika stranke.

Sioti, koji je rekao da želi da zaustavi „invaziju migranata“ na Francusku, dobio je 42,7 odsto glasova i u drugom krugu će se suočiti sa Brunom Retaijom koji je osvojio 34,5 odsto glasova, navodi se u saopštenju LR, prenosi Rojters.

"Želim da budem kandidat nade i povratka na scenu velike političke porodice", naveo je Sioti u objavi na društvenoj mreži Tviter nakon glasanja.

I Siotii, čija je matična baza tradicionalno desničarski region Nice, i Retaije su politički desnije orijentisani od odlazećeg lidera Republikanaca Kristijana Žakoba.

Republikanci imaju snažan uticaj u francuskom parlamentu, pošto se francuski predsednik Emanuel Makron,  koji je izgubio skupštinsku većinu, često oslanja na Republikance kako bi izglasao zakone njegove vlade, navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa